Straatsfeertje uit Louisiana in de Kromstraat

Algemeen

Mondharmonica-meester Hans de Vries nodigt zijn Delftse leerlingen uit mee te doen tijdens het jazzfestival

DELFT - Voor de deur van jazzcafé Bebop in de Kromstraat belooft het deze zondagmiddag 21 augustus een swingend straatfeest te worden, met muziekstijlen uit New Orleans en omringende moerasdorpen. Daar speelt dan het ‘Little Louisiana Orchestra’, een nieuwe formatie met twee oude Delftse rotten: Alquin-gitarist Ferdinand Bakker en blues-accordeonist Henk de Kat. Samen met twee Utrechtenaren spelen zij zondag een repertoire van jazzy blues, een vleug gospel, een snuifje Mexicaanse texmex, en vooral de cajunblues uit het Franstalige binnenland van Louisiana.

De van accordeon doordrenkte cajun-muziek is het domein van Henk de Kat. Hij was ooit de eerste in Nederland die deze ‘feestelijke tak van de blues’ ging spelen. Gaandeweg heeft hij een heel eigen sound ontwikkeld. Die komt erop neer dat hij naast klaviersolo’s ook alle baspartijen speelt, zodat de band geen aparte bassist nodig heeft. Met deze aparte dubbelfunctie werd hij twee keer uitgeroepen tot de ‘Beste accordeonist van Europa’ in dit Louisiana-genre. Ferdinand Bakker is bekend van de Delftse symfonische rockband Alquin. Zijn gitaarstijl wordt uit duizenden herkend door de fans die deze groep in de jaren zeventig wereldwijd verwierf, maar Bakker speelt net zo makkelijk en volop improviserend de cajunblues mee. Hij zal op het jazzfestival soms ook te horen zijn op slide-gitaar en op viool. 

Voor de ritmiek zorgt Arthur Bont. Hij is een specialist op de cajon: een houten zitkastje waaruit hij sonore drumklappen en tromgeroffel haalt. Bijzonder dat hij dit cajonspel uitbreidt met voetgestuurde bekkens. Het vierde bandlid is Hans de Vries, die in veel nummers optreedt als stuwende gitarist in de geest van de legendarische Jimmy Reed. Hij is ook virtuoos op de mondharmonica. Afgelopen jaren hebben honderden Delftenaren een mondharmonica-cursus bij hem gevolgd. Al die oud-leerlingen worden nu uitgenodigd voor een (gratis) opfris-les, die om 13.00 uur begint in de Bebop. “Neem dan de harmonica mee die je op de eerdere cursus hebt gekregen”, roept De Vries op. “Dan gaan we met z’n allen twee eenvoudige bluesliedjes voorbereiden, die we daarna met de hele band op straat spelen. Lijkt me leuk!”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12