Afbeelding

Grootste dierenpassage over A4 voor hermelijnen en vissen

Algemeen

Editie: Week 24, Jaargang 23 |

Het lijkt op een nog wat kalig stukje land en water, het is de breedste dierenoversteek van Nederland, tien meter boven de nieuwe rijksweg A4.

SCHIPLUIDEN - Hermelijnen, wezels en kruipende insecten kunnen weer van de ene naar de andere polder oversteken, in het weidegebied Midden-Delfland tussen Delft, Schipluiden en Rotterdam. En misschien kan ook de zeldzame Noordse woelmuis, voorkomend in de moerasbuurt bij de Vlaardinger Vaart, een uitstapje maken richting Delftse Schie.

Al die beesten zullen er zelf geen weet van hebben, maar dit weekeind wordt de grootste dierenpassage van Nederland officieel ‘geopend’. Het gaat om een 100 meter brede overkluizing, hoog boven het asfalt van de in aanleg zijnde A4 tussen Delft en Rotterdam. De voorziening is destijds bij het wegbesluit bedongen in de Tweede Kamer, in het belang van het dierenleven op de grond en in het water, aangezien de nieuwe rijksweg het Schipluidense poldergebied finaal in tweeën klieft. De nu voltooide passage is behalve ecoduct - voor landdieren - tegelijk een aquaduct voor vissen. Ook het oude kronkelriviertje de Zweth, dat eveneens gespleten werd door de wegbouw, stroomt zo over de snelweg heen. Dat kan, omdat de oversteek op de hoogte ligt van het omringende weidelandschap. Het asfalt van de A4 bevindt zich tien meter lager, in een in de veenpolders uitgegraven tunnelbak. Rijkswaterstaat streeft ernaar de autoweg in december dit jaar te openen.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12