Nieuw Gemeentehuis Midden-Delfland: te duur, te lelijk en ook nog 's geen inspraak

Algemeen

Het nieuwe Gemeentehuis van Midden-Delfland komt te liggen aan de rand van Schipluiden, langs de Gaag, vlak naast de voormalige uitspanning De Kolenkit.

MIDDEN-DELFLAND – Inwoners van Midden-Delfland zetten zich massaal af tegen de plannen van de Gemeente over het nieuwe Gemeentehuis. Ze vinden het gebouw te duur en niet mooi. Bovendien vinden de Midden-Delflanders dat er te weinig naar hen wordt geluisterd.

Dit is de uitslag van een enquête die de Initiatiefgroep Gemeentehuis, een actiecomité van verontruste burgers, onlangs heeft gehouden. Volgens Trudy Schotel, één van de initiatiefnemers, vertolkt de uitslag de mening van het overgrote deel van de bevolking. “Van de ruim 5000 verspreide enquêtes hebben we er ongeveer 2000 retour ontvangen. Dit bewijst dat het onderwerp enorm leeft onder de inwoners.” 

Als de uitstraling van het gebouw ter sprake komt, reageert Trudy Schotel fel. “Toen ik vorig jaar de presentatie van het voorlopig ontwerp zag, was ik echt geschokt. Een groot, lomp en veel te hoog gebouw. Als je vanuit Den Hoorn naar Schipluiden komt fietsen zie je het nieuwe Gemeentehuis van veraf liggen. Niet echt een visitekaartje van het dorp,” vindt Schotel. Vooral de hoogte van het gebouw stoort haar. “Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar moet het nu echt 16 meter hoog worden?” Gerhard Winkelhorst, algemeen adviseur en projectleider Nieuwbouw Gemeentehuis, stelt echter dat de hoogte van 16 meter ten onrechte als vaststaand feit wordt aangenomen. “Volgens de normen van het bestemmingsplan is dit de maximale hoogte waarbinnen we mogen bouwen.” 

Volgens de Gemeenteambtenaar valt de hoogte in het definitieve ontwerp lager uit dan de genoemde 16 meter. “Het nieuwe Gemeentehuis komt op een mooie plek aan het begin van het dorp. Het mag natuurlijk wel opvallen, maar het moet ook zeker niet storend zijn,” aldus Winkelhorst. 

Ook de hoge kosten, ruim 16 miljoen euro, zijn de initiatiefgroep een doorn in het oog. “We snappen best dat er een nieuw Gemeentehuis moet komen, maar dat moet ook voor veel minder kunnen,” stelt Trudy Schotel. In een officiële reactie op de enquête geeft het College aan dat er voor het nieuwe Gemeentehuis reële marktprijzen zijn gerekend en dat er geen luxe inrichtingseisen zijn gesteld. 

De kosten zouden bovendien geen aanleiding zijn voor een lastenverzwaring in de toekomst. ,,Wij zijn al vóór de fusie begonnen met sparen voor het nieuwe Gemeentehuis. Inmiddels is het benodigde bedrag bijna volledig bij elkaar gespaard. Daarnaast komt er een klein gedeelte uit de verkoop van de handelstak van het Energiebedrijf. Per saldo komen er geen extra kosten ten laste van de Gemeentebegroting.” 

Verder verwachten ze dat de bouw binnen het beschikbare budget gerealiseerd kan worden. Volgens projectleider Gerhard Winkelhorst verdient een deel van de investering zich op termijn ook weer terug. “Door de extra maatregelen die we hebben genomen als gevolg van de keuze om duurzaam te bouwen, is de begroting inderdaad wat hoger uitgevallen dan in eerste instantie is gepresenteerd. Maar onder andere door het opvangen van de zonne-energie en het herwinnen en hergebruiken van bodemwater zal dit op termijn een aanzienlijke lagere energierekening opleveren dan gebruikelijk.”

Veel inzet
Behalve over de kosten en de uitstraling van het gebouw is de actiegroep nog het meest gefrustreerd over de inspraakmogelijkheden van de burgers. “Een wassen neus, al die inspraakavonden. Ze hebben overal een mooi weerwoord op, maar ondertussen worden wij opgescheept met een gebouw, terwijl niemand dat wil.” Ook met de officiële reactie van de Gemeente Midden-Delfland op de enquête kan ze niet zo veel. “Ze bevestigen de uitslag, maar ik vraag me af of ze er iets mee doen.” 

Gerhard Winkelhof weerspreekt deze stelling. “Er wordt wel degelijk wat met alle opmerkingen gedaan. Van de gehouden inspiratie- en inspraakavonden is verslaglegging geweest en alle opmerkingen zijn meegenomen in de ontwikkeling van het voorlopige naar het definitieve ontwerp.” Volgens hem lijkt het definitieve ontwerp dan ook niet meer op het voorlopige ontwerp. “In het definitieve ontwerp zijn de eerdere schetsen van het gebouw niet meer als zodanig te herkennen. De Gemeente wil dat bij de presentatie van het definitieve ontwerp ook graag laten zien.” Winkelhorst heeft begrip voor de acties. “Als je als burger vindt dat je je stem moet laten horen, moet je dat zeker doen. Ik heb dan ook respect voor de acties die de initiatiefnemers veel inzet kosten.” 

Aanstaande dinsdagavond laten de actievoerders nog één keer van zich horen. Met vijf platschuiten varen ze van Schipluiden naar Maasland waar dan een Raadsvergadering wordt gehouden. “Als initiatiefgroep willen we nog één keer verwoorden wat de burgers bezighoudt inzake het nieuwe Gemeentehuis. Ik hoop dat de mensen in grote getale komen om mee te varen of mee te fietsen naar Maasland. Hoe groter de opkomst, hoe meer kracht onze actie heeft.” 

Daarna stoppen, als het aan Trudy Schotel ligt, de publieke acties. “We hebben dan gedaan wat we konden doen. Dan is het wachten op het uiteindelijke resultaat.” Vanaf 26 mei a.s. staat het definitieve ontwerp gepubliceerd op de website van de Gemeente Midden-Delfland. En op 26, 27 en 28 mei wordt het ontwerp aan de bevolking gepresenteerd in respectievelijk De Dorpshoeve in Schipluiden, De Hoornbloem in Den Hoorn en Het Trefpunt in Maasland. (MdB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12