Afbeelding

Er is weinig geld, maar fietsendiefstal is te belangrijk om te negeren

Algemeen

Editie: Week 45, Jaargang 20 |

DELFT - In 2013 zet de gemeente Delft zich weer samen met de politie en andere partners in om het aantal fietsendiefstallen verder te verminderen. De gemeente wil hierbij een registercontroleur inzetten, die illegale fietsenhandel kan uitschakelen en zijn er sinds 1 oktober drie gratis bewaakte fietsenstallingen in Delft beschikbaar. Voor deze maatregelen is 50.000 euro beschikbaar gesteld. Dat staat in het Plan van aanpak Fietsendiefstal voor 2013. De gemeenteraad heeft op dit plan aangedrongen om de goede resultaten van voorgaande jaren voort te kunnen zetten en verder te vergroten.

De nota ‘Aanpak Fietsendiefstal’ uit 2007 heeft ertoe geleid dat er meer aandacht, tijd en geld is besteed aan de bestrijding van fietsendiefstal. Partners zijn beter gaan samenwerken en het publiek is zich bewuster geworden van het belang van goede registratie, aangifte en het veilig stallen van hun fiets. Cijfers laten een afname van fietsendiefstal zien van 20% (969 aangiftes) in 2010 ten opzichte van 2006. De doelstelling van de aanpak fietsendiefstal is dan ook gehaald. Met het nieuwe plan van aanpak wil de gemeente het aantal gestolen fietsen verder verminderen en de bereidheid om aangifte te doen, vergroten.

De gemeente wil buurtpreventieteams in zetten om bewoners bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid in de strijd tegen fietsendiefstal. Zo worden bewoners gestimuleerd om hun fiets te laten registeren en aangifte te doen in geval van diefstal. Ook is het belangrijk dat iedereen zijn fiets goed op slot zet en waar mogelijk stalt in een van de gratis bewaakte fietsenstallingen in de stad. De gemeente zorgt tijdens evenementen (bijvoorbeeld de introductieweek voor studenten) samen met de politie voor het gratis graveren van fietsen. Tijdens zo’n graveeractie checkt de politie de fietsen meteen op fietsendiefstal. Door de fiets te laten graveren draagt een bewoner zelf bij in het doorbreken van het zwarte fietscircuit en draagt dus bij aan de aanpak fietsendiefstal.

Een speciale registercontroleur (Buitengewoon Opsporings Ambtenaar) krijgt de bevoegdheid om de fietsenhandel in Delft te controleren op de herkomst van de te koop staande fietsen. Iedere fietsenhandelaar moet een register hebben waarin de herkomst van de fietsen is opgenomen. De controleur controleert de fietsenhandel hierop. Eventuele onregelmatigheden worden gemeld bij de politie, die desnoods handhavend op kan treden.

In het plan van aanpak is ook geld gereserveerd voor extra handhaving rond ‘weesfietsen’ en foutief gestalde fietsen bij de stations van Delft. Wanneer fietsen tijdens een schoningsactie worden meegenomen gaan ze naar het Fietsdepot om tijdelijk te worden opgeslagen. Bij het Fietsdepot wordt de fiets op fietsendiefstal gecheckt. Zo draagt handhaving bij aan het opsporen van gestolen fietsen.

In 2012 heeft de politie actief en intensief ingezet op het verminderen van fietsendiefstallen door middel van voorlichting en repressief optreden. Op dit moment wordt deze aanpak geëvalueerd om in 2013 deze intensieve integrale aanpak te continueren.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12