Korte berichten: zondag 12 oktober

Algemeen

De korte berichten uit de Delft op Zondag van 12 oktober.

Kap van 47 bomen kan beginnen
DELFT - De Gemeente Delft begint aanstaande maandag met het kappen van 47 bomen aan de Papsouwselaan. De kap van de bomen volgt op een uitspraak van de Voorzieningenrechter, die de Gemeente toestaat de bomen te laten verwijderen. Aansluitend op de kap beginnen de werkzaamheden aan de kabels en leidingen. De werkzaamheden vormen de start van de herinrichting van de Papsouwselaan. De Papsouwselaan wordt versmald naar 2 keer 1 rijstrook, met aan weerszijden een dubbelzijdig fietspad. Om de nieuwe inrichting mogelijk te maken is het nodig een aantal kastanjebomen te kappen. Volgens de Gemeente komen er in de nieuwe situatie echter meer bomen dan er momenteel staan. De Vereniging van Eigenaren van de Papsouwselaan 123 tot en met 283 heeft bezwaren geuit tegen het kappen van de bomen. Nadat de vereniging door de Gemeente op deze mogelijkheid is gewezen, heeft de vereniging een schorsingsverzoek ingediend bij de Rechtbank en heeft de gemeente het kappen van bomen even uitgesteld. De rechter heeft dit verzoek op 25 september ongegrond verklaard en afgewezen. Dit betekent dat het werk nu kan beginnen.


College: 50.000 euro nodig voor winkelcentra
DELFT - Voor versterking van de buurtwinkelcentra is met ingang van 2010 structureel zo'n 50.000 euro nodig. Dat concludeert het College van B en W op basis van de eindevaluatie ‘Delft-Buurtwinkelcentra 2002-2010’. Buurtwinkelcentra vervullen een cruciale rol in wijken, zo vindt het College. Toch staan ze onder druk. Zo verwacht de Raad Nederlandse Detailhandel een terugval in consumentbestedingen. Dit kan volgens hen het verdwijnen van duizenden winkels in Nederland tot gevolg hebben. Het instandhouden van lokale winkels vraagt om een goede omgeving voor de lokale ondernemers. Een winkelcentrum moet schoon, heel, veilig en bereikbaar zijn. Ook moet een winkelcentrum Beschikken over voldoende parkeer- en stallingsmogelijkheden. Tot nu toe bedraagt de investering van de Gemeente in buurtwinkelcentra 468.000 euro met als direct gevolg circa 700.000 euro van private partijen.


College geeft Mooi Weer Spelen 43.000 euro extra subsidie
DELFT – De organisatie van de Mooi Weer Spelen kan voor de komende editie van het evenement rekenen op twee keer zoveel subsidie. Het College van B en W stelt namelijk 43.000 euro extra subsidie ter beschikking. De Gemeente vindt de Mooi Weer Spelen een kansrijk evenement dat waardevol is voor de stadsmarketing. Bovendien versterkt het straattheaterfestival het culturele aanbod van Delft, zo vindt het Stadsbestuur. Dat spreekt daarom de intentie uit om de Mooi Weer Spelen voor 2009 een subsidie te verstrekken van in totaal 87.000 euro, een verdubbeling ten opzichte van vorige edities. Definitieve besluitvorming hierover vindt later dit jaar plaats. 


TU Delft analyseert elektriciteitsvoorziening
DELFT - In de elektriciteitssector zijn de ambitieuze milieudoelstellingen van het Kabinet alleen haalbaar tegen hoge kosten. Dat is één van de conclusies van onderzoeker ir. Hans Rödel, die afgelopen donderdag promoveerde aan de TU Delft. Het Kabinet wil in 2020 een algemene CO2-reductie van 30 procent bereiken en het aandeel van duurzame bronnen in de totale energievoorziening opvoeren tot 20 procent. Volgens wetenschapper Rödel is dat in de elektriciteitssector alleen tegen hoge kosten haalbaar. Eén van de conclusies is dat elektriciteit uit duurzame bronnen voorlopig duurder blijft dan elektriciteit uit conventionele bronnen. Rödel adviseert daarom een combinatie van verschillende moderne opwektechnologieën, CO2-afvang en -opslag, de inzet van biomassa en het hergebruik van restwarmte. Hierdoor kan een goede milieubalans worden bereikt, waarbij de kosten toch redelijk in de hand gehouden kunnen worden. Hierbij tekent Rödel wel aan dat de technologie voor CO2-afvang nog in de kinderschoenen staat en nog veel ontwikkeling vergt. Verder wordt volgens hem wel eens uit het oog verloren dat er bij elektriciteitsopwekking uit fossiele bronnen door de snelle technologische ontwikkelingen goede vorderingen worden gemaakt op milieugebied.


Mecanoo wint Cityscape Architectural Award
DELFT - De emir van Dubai, Sjeik Mohammed bin Rashi al-Maktoum, heeft afgelopen maandag de opening verricht van de zevende Cityscape Dubai. Tijdens het galadiner van deze grootste vastgoedbeurs ter wereld kreeg Francine Houben van Mecanoo architecten de Cityscape Architectural Award uitgereikt voor het National Performing Arts Center in Kaohsiung, Taiwan. Dat is een theater en muziekpaleis met onder meer een concertzaal en een operahuis. De prijs met als thema ‘Design for an Emerging World’ is aan het theatercomplex toegekend vanwege de sterke verbeeldingskracht, de eenheid die het gebouw vormt met het omliggende park, de moderne theatertechniek en het inspelen op het subtropische klimaat van Kaohsiung. Francine Houben is blij met de prijs. “Het betekent dat Dubai plannen honoreert die inspelen op het klimaat en waarin innovatieve en duurzame oplossingen worden gevonden”. 


Steeds meer VWO’ers kiezen voor een studie aan de TU
DELFT - De TU Delft heeft dit collegejaar voor de tweede keer op rij een recordaantal nieuwe studenten binnen de poorten. De groei is vooral te danken aan de toenemende interesse van VWO-scholieren voor een studie in Delft. De VWO-instroom steeg met 15 procent. Ook het aantal ingestroomde vrouwelijke studenten neemt toe, namelijk met 10 procent. Een kwart van de nieuwe studenten is vrouw. De instroom van nieuwe studenten is de hoogste uit de Delftse geschiedenis en bedraagt volgens de laatste peiling 3528 studenten. Van hen zijn er 2637 bachelor-student en 891 master-student. Vorig jaar haalde de TU Delft ook al een record met 3260 nieuwe studenten. De instroom is dit jaar dus nog eens met 8 procent gegroeid. 


Wijkkrant Tanthof bezint zich op toekomst
DELFT – Eind oktober moet er meer duidelijkheid zijn over de toekomst van Wijkkrant Tanthof. Hoewel de redactie geen kans ziet met het door de Gemeente Delft beschikbaar gestelde budget een kwalitatief goede krant te maken, heeft een gesprek met wethouder Anne Koning de lucht enigszins geklaard. Op de voorpagina van de meest recente editie staat ‘De wijkkrant gaat stoppen…!’. Na het gesprek gaat de redactie echter alsnog kijken of zij met het huidige budget uit de voeten kan. De toekomst van de wijkkrant blijft echter onzeker, want volgens de redactie is het blijven verschijnen in 2009 nog steeds een open vraag. 


Veilig Verkeer Tanthof wil discussie
DELFT – De Werkgroep Veilig Verkeer Tanthof is benieuwd naar de bevindingen van Tanthof-bewoners over de verkeersacties. Ze stuurt dan ook aan op een levendige discussie op de website. Op zo’n manier gaat zo’n onderwerp meer leven onder de bewoners. Op de website kunt u onder de kopjes ‘discussie’ en daarna ‘verkeer’ uw mening geven over de verkeersacties in de wijk. Maar ook bijvoorbeeld een idee achterlaten over hoe de verkeersacties de volgende keren beter vormgegeven kunnen worden. Hierbij is het niet nodig om uw naam te vermelden. Kijk voor meer informatie op www.tanthof-oost.blogspot.com. 


‘Samenwerken aan Tanthof’
DELFT – Iedereen in Tanthof die een concreet voorstel heeft om de leefkwaliteit in de buurt te vergroten, kan meedoen aan de prijsvraag ‘Samenwerken aan de buurt’. Het thema voor 2008 is erg actueel: integratie, in de breedste zin van het woord. Toegesneden naar de wijk komt dit neer op ‘De wijk? Dat zijn wij!’. Er is bewust gekozen voor een breed thema, vanuit de gedachte dat alles samen wordt uitgevoerd. Concreet kan gedacht worden aan, bijvoorbeeld, een activiteit die jongeren en ouderen dichter bij elkaar brengt. Of die nieuwkomers in contact brengt met huidige bewoners. Of buren die samen de mouwen opstropen, of de school samen met de wijkbewoners. Inzendingen moeten binnen zijn vóór 31 oktober 2008. Kijk voor de spelregels op www.prijsvraagvidomes.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12