Korte berichten... zondag 4 oktober

Algemeen

Alle korte berichten uit de Delft op Zondag van 4 oktober.

Verpakkingen kunnen goedkoper 

DELFT - Door beter na te denken over het volume en de vorm van verpakkingen is nog een flinke milieuwinst te halen. Met kleinere en handige volumes is immers minder transport van goederen nodig. Het focussen op volumes zet meer zoden aan de dijk dan de gebruikelijke preoccupatie met de recycling van verpakkingsmateriaal. Dat stelt Renee Wever, die op maandag 5 oktober a.s. op dit onderwerp promoveert aan de TU Delft. In de verpakkingsbranche gaan, alleen al in Nederland, jaarlijks miljarden euro's om. Door verpakkingen slimmer te ontwerpen, zijn nog een hoop kosten te besparen, stelt onderzoeker Renee Wever van de Delftse faculteit Industrieel Ontwerpen.


College focust op verbeteren kwaliteit openbare ruimte

DELFT - De openbare ruimte moet de komende tijd een transformatie ondergaan die past bij Delft. Het doel is een omgeving met een hoge kwaliteit. Deze ambities zijn verwoord in de Visie Openbare Ruimte Delft, die het College van B en W op 15 september heeft vastgesteld na het afronden van de inspraak en het overleg met de stad. Het College heeft de visie ter kennisname voorgelegd aan de Gemeenteraad. De Visie Openbare Ruimte geeft voor de komende tien tot twintig jaar het streefbeeld aan voor alle onderdelen van de openbare ruimte.


Bewoners Poptahof massaal aan de schoonmaak

DELFT - Bewoners van de Delftse wijk Poptahof grepen de nationale Burendag vorig weekend massaal aan om die dag met elkaar hun woongebouw een flinke schoonmaakbeurt te geven. De galerijen van de flatgebouwen de Reiger, de Kievit, de Merel en de Lepelaar zijn geschrobd, de ramen blinken en aan de grauwe regenpijpen hangen nu bloembakjes met kleurrijke violen. Het initiatief van deze Fleur op-actie kwam van de flatcommissies en individuele bewoners en kon rekenen op de ondersteuning van Wooncorporatie Woonbron, de Gemeente Delft en Breed Welzijn Delft.


Betere luchtkwaliteit door instellen milieuzone

DELFT - De Gemeente Delft, verladersorganisatie EVO, Transport en Logistiek Nederland en Koninklijk Nederlands Vervoer hebben een akkoord bereikt over het instellen van een milieuzone voor vrachtverkeer voor de zuidoostrand van de binnenstad van Delft. Deze milieuzone treedt vanaf 1 januari 2010 in werking. De milieuzone draagt bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit op de knelpunten Oostsingel, Julianalaan en de Zuidwal. In deze zone worden namelijk alleen schone vrachtwagens toegelaten. Vrachtwagens van acht jaar of ouder worden hier niet toegelaten, omdat ze een relatief grote bijdrage leveren aan de vervuiling van de lucht.


Delftenaren komen op tv met vrijwilligersproject op Bali

DELFT – Delftenaren Ingrid en Jeroen hebben bijna twee jaar als vrijwilliger voor Stichting Sjaki-Tari-Us op Bali gewerkt. Ze hebben zich daar vooral bezig gehouden met kinderen en tieners met een verstandelijke handicap. Op 23 februari j.l. zijn ze voorgoed vertrokken naar het Indonesische eiland, waar ze in samenwerking met de stichting een eethuisje hebben opgezet waar de tieners met een verstandelijke handicap een leerwerkplaats en uiteindelijk een arbeidsplaats aangeboden krijgen. Hun verrichtingen in den vreemde zijn op zaterdag 3 oktober om 21.15 uur in het programma ‘Aanpakken en wegwezen’ op Llink TV te zien. 


Delftse garage heeft primeur met LED-verlichting

DELFT - Parking Delft heeft in de Phoenixgarage één verdieping uitgerust met energiezuinige verlichting. De beheerder van de Phoenixgarage en de Zuidpoortgarage is daarmee de eerste die op grote schaal LED-verlichting in een garage toepast. De verlichting die nu in de Phoenixgarage is aangebracht is speciaal in opdracht van Parking Delft ontwikkeld. In vergelijking met de gangbare TL-verlichting biedt LED-verlichting veel voordelen, zoals een verminderde CO2-uitstoot, lagere energiekosten en een hogere lichtopbrengst. De extra innovatieve combinatie met een computergestuurd schakelsysteem zorgt voor een verwachte energiebesparing van meer dan 50 procent. In de toekomst wil Parking Delft B.V. volledig overgaan op LED-verlichting. 

Kinderkledingbeurs

DELFT – De organisatie Lieveheersbeursje houdt op zondag 4 oktober een Kinderkledingbeurs. In het gebouw aan de Schoemakerstraat 1 gaat het om koop en verkoop van goede, gedragen kleding voor kinderen. Er is kleding verkrijgbaar in de maten 50 tot en met 176. De Kinderkledingbeurs duurt van 10.00 tot 12.00 uur. De toegang is helemaal gratis.


Plantenruilbeurs

DELFT – Liefhebbers van planten kunnen op zaterdag 10 oktober a.s. in de Botanische Tuin een Plantenruilbeurs bezoeken. Het inleveren van de planten moet vóór 10.30 uur gebeuren. Na dit tijdstip kan iedereen zelf een keuze maken uit het mooie aanbod. Er is ook een tuinboekenbeurs. De Plantenruilbeurs duurt van 10.00 tot 12.30 uur en de toegang is gratis.


Delftse Loop der Dingen

DELFT – In het weekend van Nationale Wetenschapsdag (24 en 25 oktober a.s.) wordt een eigenzinnige Delftse Loop der Dingen gebouwd. Aaneensluitende, zelfgemaakte kinetische installaties tikken elkaar aan en vormen een kettingreactie. Bouw mee! Het vierde Culturele Weekend van het Cultuurjaar 2009 staat in het teken van Kunst en Techniek. Kunstenaars, inwoners, bedrijven, onderwijsinstellingen, kennisinstellingen, studentenverenigingen, burgerverenigingen, families, individuen, kortom: iedereen kan meeontwerpen en meebouwen aan het unieke eenmalige kunstwerk De Delftse Loop der Dingen. Het vindt plaats op het terrein van Lijm & Cultuur aan de Rotterdamseweg. 


Bridgen in Partycentrum Onder Ons

DELFT - Het Nederlandse Rode Kruis, afdeling Delft/Wateringen/Kwintsheul, organiseert een gezellige bridge-drive op zaterdag 10 oktober a.s. vanaf 10.00 uur in Partycentrum Onder Ons in Delft. De bridge-drive wordt gehouden onder auspiciën van de Nederlandse Bridgebond District Delft en staat onder leiding van Corrie Koot. Er wordt gespeeld met gedupliceerde spellen en Bridgemates. De kosten bedragen 45 euro per paar, hierbij is een kopje koffie en een lunch inbegrepen. Op dit moment hebben al 32 paren zich aangemeld. Aanmelden kan - bij voorkeur - via het e-mailadres rodekruisdrivedelft@yahoo.com of telefonisch bij Cees Paap via telefoonnummer 015 - 213 56 05. De opbrengst van de bridge-avond zal worden gebruikt om verschillende activiteiten van het Rode Kruis afdeling Delft/Wateringen/Kwintsheul te bekostigen. 


‘Duetten en aria’s over de liefde’

DELFT – Het DOK Centrum is op zondag 4 oktober het decor voor een muzikale middag. Onder de titel ‘Duetten en aria’s over de liefde’ treedt deze dag het barokensemble C’est a Toy op. Op het programma staan bekende werken van Henry Purcell. Ook zal het publiek kennismaken met wat minder bekende werken van deze componist. De muzikale middag begint om 15.00 uur en de toegangsprijs is 10 euro. DOK Centrum is te vinden aan het Vesteplein 100.


JongDansFestival

DELFT – De eerste week van oktober staat in het teken van het JongDansFestival. In Delft vindt het plaats in Theater de Veste. Naast nationale en internationale dansvoorstellingen biedt het festival ook workshops, inleidingen, dansfeesten, gesprekken met makers en een symposium voor professionals. Delfts lokaal talent is op zondag 4 oktober aan zet. ’s Avonds zijn de Aussies van Raw Dance Company aan de beurt en de dag wordt afgesloten met Club Don’t Hit Mama. Kijk voor het volledige programma op www.jongdansfestival.nl.


Historische Bierwandeling

DELFT – Iedereen met belangstelling voor de geschiedenis van bier in Delft kan op zaterdag 10 oktober a.s. meedoen aan een Historische Bierwandeling die wordt georganiseerd door Bierhistorie Delft. Omstreeks 1500 waren er meer dan 200 bierbrouwerijen in het historische centrum gevestigd. Achter vele gevelstenen schuilt een lange biergeschiedenis. Uiteraard wordt de wandeling van ruim twee uur afgesloten met een echt Delfts biertje. Deelname kost 6,50 euro per persoon. Aanmelden kan via www.bierhistoriedelft.nl.


De Delftse Boekenbende

DELFT – Alle kinderen die van lezen houden zijn op zondag 11 oktober a.s. welkom bij de Delftse Boekenbende. Het belooft een groot boekenfestijn op het Vesteplein te worden. Het programma zit boordevol muziek, dans, film, toneel, workshops en lekker eten. De organisatie van de Delftse Boekenbende is een samenwerking van DOK, Theater de Veste, Theatergroep MAX en de VAK. Het programma begint om 12.00 uur, dus zorg dat je op tijd bent. Kijk voor meer informatie op www.delftseboekenbende.nl.


Wetenschapsdag in Delft

DELFT – In een echte wetenschapsstad als Delft mag een speciale Wetenschapsdag natuurlijk niet ontbreken. Op zondag 25 oktober a.s. is het weer zo ver. Bij diverse instellingen en bedrijven kunnen belangstellenden dan meer te weten komen over onder andere wetenschap, technologie en klimaatverandering. De hele dag is gevuld met workshops, lezingen, proefjes, films en mooie voorstellingen. Wil je avontuur? Kom dan naar de Delftse Wetenschapsdag op zondag 25 oktober van 11.00 tot 17.00 uur. Naast de Wetenschapsdag is het in de stad Cultureel Weekend met als thema ‘Kunst en techniek’, waarbij de Delftse Loop der Dingen centraal staat. Kortom: een heel weekend techniekplezier in Delft.





Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12