Een Ondernemersfonds, de Delftse ondernemers zien er wel wat in, zo op het eerste gezicht

Algemeen

Aart van Bochove probeerde de Delftse binnenstad-ondernemers in het Vermeer Centrum te overtuigen van het nut van een Ondernemersfonds. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Dat de stad Delft een mooie geschiedenis heeft is algemeen bekend. De ondernemers in de Delftse binnenstad hopen dat de toekomst er eveneens mooi uitziet.

In het Vermeer Centrum kwamen ze afgelopen woensdagavond bijeen om zich voor te laten lichten over een nieuw in te stellen Ondernemersfonds. Aart van Bochove is eigenaar van een adviesbureau in Leiden en sinds 2004 voorzitter van het Leidse Ondernemersfonds. Dat houdt in dat alle ondernemers in de stad een bepaald bedrag in een fonds storten, waarna er met dit geld, voor en door ondernemers, een goede besteding wordt gezocht. Er valt dan te denken aan activiteiten, zoals in Delft de intocht van Sinterklaas, of aan promotie van de binnenstad. Maar ook beveiliging van bedrijventerreinen zou een mogelijkheid kunnen zijn. Van Bochove hoopt dat Delft zo snel mogelijk begint met het instellen van een Ondernemersfonds. De komende maanden zal er door een stuurgroep actie worden ondernomen. Voor eind juni moet er een beslissing zijn genomen, zodat er op 1 januari gestart kan worden met dit experiment. “Want het is een experiment”, benadrukt Van Bochove. 

Het experiment zal twee jaar in beslag nemen.Zo ging dat in Leiden ook. Daarna wilden de ondernemers niet meer terug. “Toen we na twee jaar gingen stoppen, kregen we reacties van mensen die er niks van snapten. Iedereen was er inmiddels zo aan gewend geraakt dat ze niet meer terugwilden. Hoewel we hadden verwacht dat weinig mensen ons plan zouden toejuichen, viel dat dus enorm mee. Wat opviel was dat mensen graag mee willen werken als het goed georganiseerd is.” De freeriders, dat zijn de ondernemers die zonder financiële inbreng p wel profiteren van de activiteiten in de stad, zullen dan verdwijnen, weet de adviseur. “Jaarlijks betalen ze een vast bedrag waarvan de ondernemers bepalen wat ermee gaat gebeuren.” 

Veel voor weinig 
Tijn Noordenbos zou als een kind zo blij zijn als het Ondernemersfonds ook in Delft van de grond komt. “Ik zie dit plan nog liever gisteren dan morgen ingevoerd worden. Het zou de redding van de stad zijn. Eindelijk zou er dan meer geld te besteden zijn en daardoor kunnen we ook echt eens een goede intocht voor Sinterklaas regelen of kunnen we bijvoorbeeld een echt goede Lichtjesavond tegemoet zien. Je hebt dan niet meer die ergernis dat ondernemers niet meedoen, ze moeten nu wel. Bovendien scheelt het mij een hoop loopwerk, ik ben heel veel straten afgelopen vroeger. Dan bedelde ik wat geld bij elkaar voor een leuke activiteit en uiteindelijk sta je nog voor het grootste gedeelte zelf te betalen. Eindelijk zou ik dan ook van die ergernis over de winkelketens af zijn.” 

De voorzitter van de Ondernemingsvereniging Binnenstad Delft, Herman Weyers, is eveneens een groot voorstander. “Nu is het aan ons de taak om alle ondernemers te informeren over de plannen. We zijn, als dit plan wordt doorgevoerd, eindelijk af van de freeriderspolitiek. Doordat we allemaal moeten betalen, hebben we een veel groter budget en kunnen we meer met Delft doen. Als het aan mij ligt mag het bedrag dat we straks moeten betalen nog hoger liggen. Nu betaal je 31 euro per ton, maar als ik dat vergelijk met wat ik nu uitgeef is dat echt een fooi.” Dat idee zou perfect werken, vindt Weyers, die het Evenementenbureau Delft leidt. “Delftse ondernemers zijn vrij innovatief. Ze zeggen wel eens: In Delft krijg je alles voor de helft. Ze kunnen hier veel doen voor weinig en dat is een sterk punt waarvan gebruik gemaakt moet worden. In vergelijking met Leiden, Leeuwarden en Groningen, waar zo'n Ondernemersfonds al is ingevoerd, lopen wij voor. Alleen is het de taak om het allemaal nog wat gestroomlijnder te maken.” 

Iris Cats, van Kinderwinkel Okido, moet het nog even laten bezinken. “Als het allemaal wat overzichtelijker is, dan lijkt het geen verkeerd plan. Ik ben pas anderhalf jaar ondernemer, dus ik weet ook niet precies hoe het er allemaal aan toe gaat. Ik heb vorig jaar een aantal keren zelf initiatief genomen, maar dat is dus niet gebruikelijk, kwam ik later achter. Ook over de bijdrage die ik moet leveren zal ik nog even moeten nadenken. Maar als ik kijk hoe het er in Leiden aan toe gaat, dan kan dit plan best goed werken. Je ziet dat daar kleine ondernemingen of straten best grote activiteiten organiseren. Dat komt dus mede door het Ondernemersfonds dat daar al een tijdje is ingesteld.” 

De immer bedrijvige Piet Vonk, van het gelijknamige Rijwielsporthuis, vindt dat dit plan doorgevoerd moet worden. “Alleen al het feit dat de freeriders geld moeten betalen vind ik een belangrijk punt. Nu wordt het voor mij veel goedkoper en makkelijker en gaat de stad Delft er alleen maar op vooruit, denk ik. Laat het Ondernemersfonds dus maar zo snel mogelijk komen.” (TvP)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12