Delftse ondernemers mogen laten weten of ze verder willen met het Ondernemersfonds

Algemeen

Editie: Week 27, Jaargang 21 |

Het bestuur van het Ondernemersfonds Delft, met van links naar rechts: Peter van Hemmen (Woonbron), fondsmanager Corine Korrel, Matthijs Stoffer (Banketbakkerij Stoffer), voorzitter René Dings (Tremani), Rob van Pelt (Ruitenburg accountants & adviseurs) en Brenda Grootscholten (Bedrijf & Samenleving). Rob Trompper ontbreekt op de foto. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – Het Ondernemersfonds Delft heeft haar 2500 aangesloten ondernemers gevraagd wat ze tot nu toe van het werk van het Ondernemersfonds vinden. Na de zomer worden de resultaten verwacht. ?

Een kleine drie jaar geleden werd het Ondernemersfonds Delft opgericht. Hierin werken bedrijfsleven, instellingen en overheid nauw samen aan de economische ontwikkeling van de stad. Alle Delftse ondernemers leveren via hun OZB een financiële bijdrage aan het fonds. Met dit geld, zo’n 750.000 euro per jaar, kunnen nuttige zaken worden geregeld waar alle ondernemers baat bij hebben. “Bij de oprichting hebben we meteen met de stuurgroep afgesproken dat we na drie jaar zouden evalueren”, legt René Dings, de voorzitter van het Ondernemersfonds, uit. Dat moment is nu aangebroken. “We gaan kijken of er nog voldoende draagvlak is. Kan het anders, kan het beter, gaat het goed? Brengt het Ondernemersfonds teweeg wat het teweeg moet brengen? In dát geval gaan we ermee door.”?

Een extern onderzoeksbureau is vorige week begonnen met het ondervragen van Delftse ondernemers via enquêtes en interviews. Voorzitter Dings verwacht met de resultaten uitspraken te kunnen doen over het functioneren van het fonds. Ook de Gemeenteraad gaat hierover in gesprek, want zij gaan in oktober – aan de hand van de onderzoeksresultaten – besluiten of er voldoende draagvlak is. Het Ondernemersfonds werkt weliswaar zelfstandig, maar omdat de gelden via de OZB door de Gemeente Delft worden geïnd is de Gemeente er ook zijdelings bij betrokken.?

Het bestuur gaat in elk geval dolgraag verder op de ingeslagen weg. “De organisatiegraad is momenteel goed”, merkt René Dings op. “Ondernemers maken samen plannen en bedenken samen mooie dingen voor de stad.” Sfeerverlichting in verschillende winkelgebieden is één van de meest opvallende voorbeelden. “Maar ondernemers zijn ook op maatschappelijk gebied bezig. Dak- en thuislozen van de Stichting PerspeKtief worden bijvoorbeeld ingehuurd om zwerfafval op te ruimen en er wordt in diverse gebieden samengewerkt met leerlingen van omliggende scholen. In Buitenhof is met het geld van het Ondernemersfonds een sportdag voor kinderen georganiseerd. Goed dat ondernemers daar ook aan denken: als de buurt mooier, leuker, schoner en veiliger is dan hebben ondernemers daar óók iets aan.” Volgens Corine Korrel, de fondsmanager van het Ondernemersfonds, is de eerste jaren vooral veel gebeurd op het gebied van een schone, veilige en opgefleurde omgeving voor ondernemers. “Er is bijvoorbeeld veel met groen gedaan om winkelgebieden een leuker aanzien te geven”, vertelt ze. Iedere ondernemer kan ideeën indienen bij het Ondernemersfonds. Het zeskoppige bestuur, dat elke zes weken bij elkaar komt, bespreekt die plannen. Zo wordt momenteel gesproken over het sneeuwvrij houden van winkelgebieden. “Ondernemers hebben er wat voor over om hun winkels en bedrijven ook in de winter goed bereikbaar te houden ”, zegt Korrel. Een ander idee is om meer elektrische oplaadpunten voor auto’s te realiseren. ?

Maar eerst volgt de evaluatie. Ondernemers kunnen in de enquête kwijt wat zij vinden van het Ondernemersfonds en wat het hen wel of niet gebracht heeft. Hoe meer ondernemers de enquêtes invullen hoe duidelijker nut en noodzaak van het Ondernemersfonds zal blijken. Het uiteindelijk besluit is aan de Gemeenteraad. Dings: “Wij zitten er natuurlijk dicht bovenop en willen graag van alle partijen horen wat zij vinden. Dat betekent dat wij minder positieve partijen spreken, maar dat we vooral enthousiaste geluiden horen en er van uitgaan dat het Ondernemersfonds Delft zal kunnen doorgaan.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12