TOP Delft en de HYPO moeten voormalig postkantoor verlaten, maar laten zich niet uit het veld slaan

Algemeen

Jan Brouwer, de dames van het HYPO café en Tijn Noordenbos zijn erg teleurgesteld dat ze hun plek in het voormalige postkantoor moeten verlaten. (foto: Alphons de Wit jr.)

DELFT – TOP Delft, HYPO kunstsupermarkt en het HYPO café moeten op zoek naar een ander pand. Woningcorporatie Vestia liet afgelopen dinsdag weten dat het pand in het oude postkantoor aan de Hippolytusbuurt per 1 september verlaten dient te zijn. “Dat nieuws kwam als een donderslag bij heldere hemel”, vertelt Tijn Noordenbos, initiatiefnemer van de HYPO. “Zeker omdat het steeds beter gaat. De mensen weten ons te vinden, het groeit en bloeit en we zijn the talk of the town. Dan is het natuurlijk enorm zuur dat je per 1 september het pand uit moet.”

van Techniek Ontmoetings Punt Delft, tot gevoelens van woede en teleurstelling. “Teleurstelling juist omdat het zo goed met ons gaat. Onze doelstelling, het onder de mensen brengen van techniek en kunst, gaat steeds beter. We zijn steeds minder puur afhankelijk van subsidies”, vertelt Brouwer. “Daarnaast hebben we dit pand in de vijf jaar die we hier zitten in de markt gezet. We hebben het onderhouden, een bestemming gegeven en de mensen binnen weten te halen. Voordat wij er zaten liep er nauwelijks iemand over de Hippolytusbuurt. Nu is het er druk. Ook voor de dames van het HYPO café, die onlangs nog aardige investeringen hebben gedaan, is dat jammer”, vult Noordenbos aan. 

De woede komt voort uit het feit dat bij Noordenbos het idee speelt dat het te maken heeft met de financiële malaise bij de woningcorporatie. “Ik zie het niet los van het feit dat Vestia anderhalf miljard in het laatje moeten brengen. Ze denken dat ze een substantieel hoger bedrag aan huur kunnen vragen dan wij betalen. Ik heb daar zo mijn bedenkingen bij. Misschien wil Rob van Eijkeren, directeur van Vestia Delft, op deze manier wat extra geld binnenhalen.” 

Tijdelijks gebruiksovereenkomst
Van Eijkeren weerlegt dit beeld . “Mij betreurt het ook zeer dat ik de heren deze boodschap heb moeten brengen. Maar van tevoren was al duidelijk dat er sprake was van een tijdelijke gebruiksovereenkomst. We hebben afgesproken dat de HYPO kunstsupermarkt en TOP Delft de ruimte mochten gebruiken, maar dat we bezig waren om een definitieve bestemming te zoeken voor het oude postkantoor. In die zoektocht hebben we meerdere keren met Brouwer en Noordenbos om tafel gezeten, het probleem vanuit verschillende invalshoeken belicht, maar zij gaven aan dat ze maar plannen voor een jaar konden maken. Dat begrijpen we, want de stichtingen zijn volledig afhankelijk van subsidies. Als zij een meerjarenplan met ons zouden kunnen overleggen, had de kans groot geweest dat we er samen uit zouden komen. Maar wij zijn op zoek naar continuïteit en hebben een principeakkoord gesloten met een partij die ons wel zekerheid kan geven.” 

Deze lezing is volgens de beide heren niet helemaal waar. “We hebben wel degelijk een plan klaarliggen, maar we hebben al een tijd niets meer van Vestia vernomen. In het begin kwamen er regelmatig potentiële huurders over de vloer, maar dat werd nooit wat. Wij hielden in die tijd contact met Vestia, maar de laatste maanden bleef het stil. Daarom kwam de mededeling van Van Eijkeren als een complete verrassing. Wij hadden in de afgelopen maanden graag onze plannen aan hem gepresenteerd.”
Verder vinden Noordenbos en Brouwer het jammer dat de Gemeente Delft niets voor hen gedaan heeft. “We hebben ze al tijden geleden gevraagd om ons te steunen, om de contacten tussen Vestia en ons te verstevigen. Helaas hebben ze daar nooit echt gehoor aan gegeven”, blikt Noordenbos terug. “Ik denk ook dat de Gemeente een belang heeft in deze kwestie, want wij brengen hier toch wat leven in de brouwerij. Sinds wij hier zitten, is het drukker op de Hippolytusbuurt. Verder krijgen lokale kunstenaars en wetenschappers van ons, maar ook van Delft Design dat in dit pand huist, de kans om hun werk met het publiek te delen.” 

Horecagelegenheid
Dat zal vanaf september niet meer in het voormalig postkantoor gebeuren. Hier komt namelijk een horecagelegenheid in. “Het jammere is, dat als er geen andere partij was geweest, we met dezelfde anti-kraakconstructie doorgegaan zouden zijn met de HYPO kunstsupermarkt en TOP Delft”, vertelt Rob van Eijkeren. “Ook als zij een businessplan hadden kunnen overleggen dat continuïteit zou bieden, zou er een oplossing in beeld kunnen komen. Dat is helaas niet het geval. Wij willen graag helpen in de zoektocht naar alternatieve locaties, maar het oude postkantoor krijgt een andere bestemming, hoezeer we dat ook betreuren.” 

Inmiddels heeft Vestia Brouwer en Noordenbos de mogelijkheid gegeven om het voormalige CombiWerk pand aan de Buitenwatersloot te gebruiken. “Maar dat is geen optie, want dat ligt veel te ver buiten de stad”, zegt Brouwer. De heren laten zich echter niet uit het veld slaan. “Gebleken is dat TOP Delft en de HYPO kunstsupermarkt een schot in de roos zijn. Dat Van Eijkeren spreekt over een anti-kraakconstructie vind ik, gezien de huur die we maandelijks betalen niet terecht. We gaan verder, alleen is op dit moment nog niet duidelijk waar. In de zoektocht naar een locatie zetten we in op twee sporen. Ten eerste gaan we kijken of we toch niet hier kunnen blijven zitten, want het contract met de andere partij is nog niet getekend. De andere optie is een ander pand in de binnenstad, dat wel in een looproute ligt. We gaan er in elk geval alles aan doen om ons werk voort te zetten.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12