Afbeelding

Hemd van het lijf - Tien vragen aan Willem Overgaag

Algemeen

Editie: Week 5, Jaargang 21 |

Willem Overgaag (51) was jarenlang bekend als uitbater van Café Diner Vlaanderen, maar heeft nu een eigen theaterimpresariaat

1. Waarom wilde je hier, bij het Rietveldtheater, worden gefotografeerd?
“Omdat ik het een heel leuke, kleine zaal voor Delft vind. Theater de Veste is voor de grotere voorstellingen en hier kunnen de kleinere voorstellingen terecht. Het is een prachtig theater met geweldige faciliteiten dat bijna geheel door vrijwilligers is opgepakt. Ik ben er trots op dat we dit in Delft hebben en hoop dat veel theater- en toneelgezelschappen dit theater weten te vinden.”

2. Je runt na een succesvol café nu een impresariaat; is dat niet een heel grote verandering?
“Bij Vlaanderen hadden we ook wel open podia, maar dit werk is wel ontzettend anders. Ik vind het fijn dat ik het in mijn eentje doe, want ik kan nu lekker zelf mijn tijd indelen. Dat komt erop neer dat ik overdag mijn eigen werktijd kan indelen en ‘s avonds bezoek ik veel voorstellingen en werk ik aan mijn netwerk.”

3. Wanneer ben je begonnen als impresario en hoe ben je op het idee gekomen?
“Ik ben er eind 2008 ingestapt, maar in 2009 pas echt goed begonnen. Pieter Jouke schreef ook toen al een column in het krantje van Vlaanderen en hij vertelde dat hij zelf zijn zakelijke belangen behartigde en eigenlijk iemand zocht die dat wilde doen. Dat leek me hartstikke leuk en zo ben ik erin gerold.”

4. Dat lijkt me niet de gunstigste tijd om als impresario te beginnen?
“Dat was het ook zeker niet en in het begin viel het me best tegen. Het is een apart wereldje waarin een gevestigde orde de dienst uitmaakt. Dan is het lastig om daar tussen te komen. Daarom heb ik theaterdirecteuren tot vervelens toe gebeld en op andere manieren geprobeerd om onder hun aandacht te komen en inmiddels heb ik een aardig netwerk. Ik merk wel dat de aanvragen uit het bedrijfsleven, zoals naar een dagvoorzitter of cabaret-op-maat, weer aantrekken.

5. Hoe kom je aan de artiesten voor je impresariaat?
“Ik begon natuurlijk met Pieter Jouke en dat is nog steeds wel de belangrijkste naam. Verder is het de laatste tijd zo dat ik wekelijks nieuwe aanmeldingen krijg. Dat is natuurlijk heel positief, maar ik kan ze niet zomaar allemaal aannemen. Daarom selecteer ik op kwaliteit en op hoe goed het binnen de rest van mijn aanbod past. Het moet namelijk geen bijeengeraapt allegaartje worden.”

6. Is Delft een comedystad?
“Ik vind het leuk om in mijn eigen stad comedynights te organiseren en dat doe ik nu ook elke derde woensdag van de maand in het Rietveldtheater. Aan de bezoekersaantallen, ook van eerdere comedynights die ik in De Sjees organiseerde en aan de belangstelling voor Comedy 015 in Café Einstein blijkt wel dat het leeft. Daarnaast is het Rietveldtheater een uitgelezen plek voor zulk soort avonden en zo helpen het theater en ik elkaar.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik er een ambtenaar opzetten om 100% steun aan de Canal Hopper te verlenen. Delft heeft een prachtige binnenstad met grachten en de boten zijn ervoor. Daarnaast is het een prachtig maatschappelijk project van de stichting Stunt, dat mag ook weleens vermeld worden. Ik zou ervoor zorgen dat er herkenbare in- en uitstapplaatsen zijn in de binnenstad, zodat het voor toeristen, maar ook voor locals, herkenbaarder wordt.”

8. Hoe ontwikkelt de stand-up comedy zich op dit moment in Nederland?
“Het zijn vooral voor de aanstormende talenten lastige tijden. Theaters gaan vooral voor een hoge stoelbezetting, wat betekent dat ze vooral grote namen vastleggen. Dan is het voor beginnende cabaretiers heel lastig om plekken om te spelen te vinden. In dat licht zou het mooi zijn als Theater de Veste bijvoorbeeld samen gaat werken met het Rietveldtheater om deze kleinere acts een podium te bieden.”

9. Waar ben jij het meest trots op van alles wat je hebt gedaan?
“Het mooiste vind ik dat ik in vier jaar tijd een volwaardig bedrijf op heb weten te bouwen waar in de theaterwereld over gesproken wordt. Ik word soms gebeld door mensen waar ik nog nooit van heb gehoord. Bovendien behartig ik de belangen van een aantal geweldige artiesten. Ik heb mijn vertrouwen in hen gesteld, maar andersom is dat net zo.”

10. Heb je op korte termijn een doel waarnaar je toe werkt?
“Mijn eerste doel is dat de theaters contact met mij opnemen om Pieter Jouke te boeken in plaats van andersom. Bij hem is het begonnen en hij is ook wel de grootste naam onder mijn artiesten. Zijn tweede show ‘Woord houden’ gaat op 18 januari 2014 in première in De Naald te Naaldwijk en voor die tijd doet hij hier een aantal try-outs. Het zou prachtig zijn als dit zijn definitieve doorbraak wordt.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12