Even bellen met ...

Algemeen

John Kleijweg van de Vogelwacht Delft & Schipluiden Natuurmonumenten is trots. Volgens hen is de weidevogelstand in Delfland met 52 procent gestegen.

- Gefeliciteerd! Het gaat goed met de weidevogel.
“Nou, de berichten in de media moeten even genuanceerd worden. Dat percentage gaat over een specifiek gebied van Natuurmonumenten: de Aalkeetbuitenpolder, langs de A20 bij Vlaardingen. Daar is de populatie inderdaad gegroeid. Het aantal weidevogels was bijna tot nul gereduceerd vanwege verkeerd beleid. Nu keren de vogels terug. Maar in heel Midden-Delfland, van Vlaardingen tot Wateringen en van de A20 tot de A13, daalt het aantal weidevogels elk jaar met enkele procenten.”

- Waarom zijn de vogels in die Aalkeetbuitenpolder terug?
“Natuurmonumenten heeft de waterstand in de grond hier verhoogd. Hierdoor komt het bodemleven meer naar de oppervlakte. Zo kunnen vogels makkelijker wormpjes en insecten oppikken. Ook zijn er betere afspraken met omliggende boeren gemaakt.”

- Kan dat niet overal in Delfland?
“Die waterstand is lastig, want we hebben in de streek veel boeren. We overleggen natuurlijk wel met hen. Heel belangrijk is het moment waarop wordt gemaaid. Niet te vroeg, niet begin mei al. Vroeger zetten we alleen stokjes bij de nestjes. Nu weten we dat het beschermen van eieren niet voldoende is. Moedervogel neemt de kleintjes namelijk meteen op sleeptouw over het land van de boer, en als die precies dán gaat maaien...”

- Die boer moet toch ook gewoon z’n werk kunnen doen?
“Jawel, maar als de boer een paar weken wacht met maaien, dan kunnen de vogeltjes opvliegen als de grasmaaier op hen afkomt. Een piepjong kuiken kan dat niet. Het probleem is dat jong gras meer oplevert voor de boer dan oud gras. Het boerenleven is hard. Zeven dagen in de week werken en dan kloppen wij van de Vogelwacht ook nog aan. Ik snap best dat niet elke boer daar blij van wordt. Toch, voor de weidevogels is het echt belangrijk.”

- Waarom zijn die weidevogels eigenlijk zo belangrijk?
“Het enge is dat we niet weten wat de gevolgen zijn als een dier of plant uit ecologische keten verdwijnt. Daarbij moet je je realiseren dat wanneer een vogel zoals de grutto in Nederland uitsterft, hij wereldwijd verdwijnt. Driekwart van de grutto’s in de wereld leeft in ons land. Verder is het een kwestie van keuzes. Nederland heeft een cultuurlandschap. We kiezen samen hoe Nederland er uit moet zien. Men vindt dat weidevogels erbij horen. Dat heeft gevolgen. Voor mens en dier. Bijvoorbeeld dat we vossen moeten afschieten als de populatie te groot wordt. Want vossen eten alles op wat ze tegenkomen, zoals kuikens en eieren.”

- Wat je je favoriete vogel?
“De steenuil. We hebben nu een stabiele populatie van 30 stelletjes in de regio. Daar hebben we hard aan gewerkt. Onder andere door het ophangen van nestkasten. Het is zo’n aaibare vogel om te zien. Hij zit graag op de boerderij, het liefst in een boomgaard met schapen, soms op maar een afstand van 20 meter van het terras van de boer. Het is echt een ‘gezelschapsdier’.” (LT)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12