Dames van SRC Thor lijken het lek boven te hebben in de ereklasse

Algemeen

DELFT - Als je het hebt over typische vrouwensporten, is rugby niet het eerste waar je aan denkt. Toch kent Delft drie rugbyverenigingen die allen hun vrouwenploegen hebben. Eén van die verenigingen, SRC Thor, speelt in de ereklasse, het hoogste niveau in Nederland.

Thor is begonnen als een echte studentenvereniging die begonnen is met alleen maar mannen, legt Fanny Rüter, speelster van SRC Thor en oud-international uit. Later is daar een damestak bijgekomen, maar die bestaat niet alleen uit studentes. “Een heel aantal van onze speelsters hebben namelijk een baan en we hebben een kern van speelsters die al jaren samenspeelt.” 

Rüter loopt regelmatig tegen vooroordelen aan. “Zo denken veel mensen dat rugby een sport is voor hele zware vrouwen, manwijven of lesbiennes, maar dat is zeker niet het geval. Als je naar mezelf kijkt, ben ik niet iemand van wie mensen direct verwachten dat ik op rugby zit. Ik denk dat een gemiddeld dames rugbyteam een goede dwarsdoorsnede van de maatschappij vertegenwoordigt en natuurlijk zitten daar ook wel lesbiennes tussen.” 

Waar Rüters ploeg aan het begin van het seizoen wat moeilijk startte, hebben de dames van Thor inmiddels de stijgende lijn te pakken. “In het begin kwamen we veel dames tekort. Zo speelden we met dertien speelsters, terwijl er vijftien dames in het veld horen te staan en er zeven wissels mogen plaatsvinden. Zodoende verloren we regelmatig. Inmiddels is er nieuwe aanwas gekomen en gaat het beter. In onze laatste wedstrijd, die tegen regerend landskampioen Amsterdam, waren er achttien dames beschikbaar en die wedstrijd wonnen we. Zo zie je dus dat we tot heel wat in staat zijn. Het is onze ambitie om in de competitie van acht clubs bij de laatste vier te eindigen. Als dat lukt, plaatsen we ons voor de kruisfinales en als je daar eenmaal in zit, is er natuurlijk van alles mogelijk.” 

Zelf vindt Rüter dat je om te gaan rugbyen wel ‘een beetje gek moet’ zijn, al valt dat bij de dames ook nog wel mee. “Als je naar een herenwedstrijd kijkt en ziet hoe ze daar op elkaar inlopen en tackelen, dan kan ik me voorstellen dat dat mensen af kan schrikken.” Bij de dames gaat dat anders. “Wij spelen namelijk wat minder fysiek dan de heren en ik denk dat wij op tactisch gebied ook verder zijn.” Zo zal een dame eerder een tackle proberen te ontlopen dan vol het duel aan te gaan. “Dat kan door bijvoorbeeld gaten te trekken waar een teamgenoot dan in kan duiken. Verder is het zo dat er tussen tegenstanders ook wel een vorm van wederzijds respect heerst. “Zo weet je dat als je een tackle inzet, je ook verantwoordelijk bent voor de gevolgen. Zware blessures zullen er bij het rugby dus niet veel meer voorkomen dan bij andere sporten.” En dat is maar goed ook, want Rüter is voorlopig nog even niet van plan om te stoppen met rugby. (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12