Vrijwilligersmarkt voor allochtone vrouwen is groot succes

Algemeen

De Tunesische Najet Ben Khelil en de Egyptische Heba Elshahat en Soha Mohamed (van links naar rechts) zijn blij met hun zojuist verkregen vrijwilligerswerk.

DELFT – Ruim negentig bezoeksters kwamen afgelopen donderdag op de Kansenbeurs af, een beurs waar allochtone vrouwen en Delftse vrijwilligersorganisaties elkaar konden ontmoeten.

Ongeveer vijftig van hen keerden na een gezellige en zonnige markt in en rond het Meisjeshuis huiswaarts met een vrijwilligersbaan op zak. “Delft kan wel wat meer kleur in het actieve leven gebruiken,” vindt Bruun van der Steuijt, vrijwilliger bij De Zonnebloem en werkzaam bij de Gemeente Delft. Hij vindt de Kansenbeurs een prima initiatief. “Het is een laagdrempelige manier voor potentiële vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties om zich bekend te maken. En wat zo leuk is: er ontstaan ook andere contacten. Kijk, die twee zijn daar een prachtig voorbeeld van.” Van der Steuijt wijst naar twee druk in gesprek zijnde dames. Latifa Fnayou en Najet Ben Khelil komen beiden uit Tunesië, ze hebben elkaar inderdaad net ontmoet. Ze wisselen hun ervaringen uit. Fnayou zoekt een stageplaats voor school en ze heeft die waarschijnlijk zojuist gevonden bij De Zonnebloem, een organisatie die zich inzet voor mensen met een lichamelijke beperking. “Ik heb er veel zin en hoop daar nog beter Nederlands te leren spreken,” motiveert ze haar keuze. Khelil gaat vrijwilligerswerk doen bij Zorginstellingen Pieter van Foreest. “Alvast als voorbereiding op de zorgopleiding die ik in augustus ga volgen,” vertelt ze enthousiast. 

De Kansenbeurs is onderdeel van het landelijke project Duizend en één Kracht. In het kader van dit project heeft de Gemeente Delft met het Ministerie afgesproken dit jaar ruim 550 allochtone vrouwen actief te laten deelnemen in de Delftse samenleving. De deelnemers zijn onder andere geworven via wijkcentra, Het Vrouw Kind Centrum, vanuit inburgeringtrajecten en via het activiteitenbestand van Breed Welzijn Delft, de initiatiefnemer van deze beurs. 

Katy Bennett van de Gemeente Delft is tevreden. “De opkomst is goed en er hangt een energieke sfeer. Bezoeksters gaan gelukkig niet afwachtend in een hoekje zitten, maar stellen zich actief op en hebben veel vragen.” Soms leidt het contact ook tot andere matches. “Dan is vrijwilligerswerk nog net een stap te ver en maken ze afspraken over deelname aan activiteiten,” vertelt Bennett. De Egyptische Heba Elshahat is zo iemand. Ze is meegekomen met haar man die aan de Technische Universiteit studeert. Hoewel ze nog niet zo lang in Nederland verblijft, verstaat en spreekt ze al een beetje Nederlands. Elshahat heeft contact gehad met de Stichting Atelier Delftse Vrouwen. Ze gaat daar deelnemen aan brei- en viltactiviteiten. “En misschien leidt dat op een gegeven moment naar iets anders,” hoopt Elshahat. “Ik sta voor alles open en ben voor alles in. Ik wil graag leren.”

Eén van de organisaties die zich presenteert is Vluchtelingenwerk Delft. Christa van Zijl zoekt namens die organisatie vrijwilligers. Ook zij is enthousiast over de beurs. “Een prima initiatief op een mooie locatie midden in de binnenstad. Handig gekozen ook, de vrouwen kunnen hun wekelijkse marktbezoek combineren met de beurs.” Van Zijl heeft al goede zaken gedaan. “Ik heb drie vrouwen bereid gevonden die af en toe als tolk willen fungeren. Vooral mensen die zowel Somalisch als Nederlands, Engels of Frans spreken zijn van harte welkom. En ze hoeven verder geen andere achtergrondkennis te hebben, het gaat puur om het vertalen,” werft ze nog even verder. Ook Van der Steuijt kan na afloop tevreden terugkijken. Hij heeft veel vrouwen gesproken en enthousiast gemaakt voor De Zonnebloem. Eén van hen is Soha Mohamed. “Het leuke van Soha is dat ze al veel ervaring heeft. In Egypte werkte ze op een cruiseschip met toeristen. Ik wil haar dan ook gaan inzetten bij boottochtjes en andere daguitjes,” vertelt Van der Steuijt. Hij heeft nog meer plannen met haar. “Naast mijn vrijwilligerswerk bij De Zonnebloem werk ik bij de Gemeente Delft waar ik hoger opgeleide allochtonen aan een baan probeer te helpen. Soha is hier een uitstekende kandidaat voor.” Mohamed zelf is ook blij met haar vrijwillige baan bij De Zonnebloem. “Ik wil de Nederlandse taal nog beter leren spreken om in de toekomst een goede baan te vinden,” vertelt ze, in overigens prima Nederlands. (MdB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12