Afbeelding

Wat ik zeggen wil

Algemeen

Koninklijke Onderscheiding
DELFT – Als iemand voorheen veertig dienstjaren had bij één werkgever, dan had hij of zij een topprestatie geleverd en werd hij geridderd met een Koninklijke Onderscheiding. Tegenwoordig moet men een topsporter zijn en op 35-jarige leeftijd miljonair zijn om in aanmerking te komen voor zo’n onderscheiding. Als iemand al veertig jaar in de thuiszorg werkt, zeven dagen per week plus nog enkele avonden tot ongeveer 23.00 uur, en door weer en wind ouderen helpt voor een minimumsalaris, wordt een onderscheiding zo maar afgewezen. Dit is niet te geloven, waar is men mee bezig? Moet de man met geld weer hoger worden ingeschat dan de vrouw met liefde voor ouderen? Mijn vraag is nu: Is een onderscheiding, goedgekeurd door onze geliefde Koningin, nog iets waard? Hopelijk wordt het straks echt weer een onderscheiding waar men over praat.

Jan van Veen, Delft 


Boos (1)
DELFT - Het is nu zondag, Eerste Paasdag, en ik ben nog boos. Ik heb al eens eerder aan de bekende bel getrokken, met nul resultaat. Gisteren, dus Paaszaterdag, lopen wij zoals gewoonlijk als ras-Delftenaren door onze prachtige binnenstad. Op het Bastiaansplein worden gratis flesjes Yacult uitgedeeld, waar gretig gebruik van wordt gemaakt. Maar… waar laat je het lege flesje als je ermee aan de wandel bent gegaan? Natuurlijk; in de bestaande afvalbakken in de stad. Nou, vergeet het maar! Wat een asociale klerezooi bij de afvalbakken. Elke bak is tot de rand toe vol en er kan niets meer bij. Nou, dan zet ik het lege flesje er maar bovenop. Ik schaam me kapot als Delftenaar. Leuk voor de toeristen en de dagjesmensen die een dagje Delft komen doen. Wat een enorme rotzooi in de stad. Overvolle afvalbakken en overal papier en zooi op straat. Is het nou zo moeilijk om op tijd de afvalbakken te legen, desnoods een paar keer per zaterdag? Dat moet toch niet moeilijk zijn!? Of geven wij het geld liever uit aan een Glazen Huis, tot meerdere eer en glorie van de bedenker(s)? Een betere besteding zou kunnen zijn: grotere afvalbakken en misschien ook nog een paar extra. Een paar mannetjes om de bakken op tijd te legen en tevens met grijpers het vuil op straat aan te pakken, zal wel weer te duur zijn! Geacht Burgemeester en Wethouders: hierbij doe ik een beroep op u om op een mooie zaterdag eens een rondje Delft te gaan doen. Best gezellig, en zie dan eens om u heen wat er gebeurt met al het vuil van weggegooide patatzakjes, bakjes en plastic. Het hele Bastiaansplein en de binnenstad zien er niet uit. Ik heb mijn zegje gedaan en hoop (tegen beter weten in) op een positieve verandering in mijn geliefde Delft. 

Karel Wessling, Delft 


Boos (2) 
DELFT - Afgelopen zaterdag om ongeveer 14.00 liep ik de route Bastiaansplein, Vestepoort, Brabantse Turfmarkt, de Markt, de leuke antiekmarkt, en vice versa. Ik liep dus door de stad waar overheidsdienaren, met andere woorden: Burgemeester en Wethouders, roepen dat dit een unieke stad is. Delfts blauw, kennisstad, klein Amsterdam, nou noem maar op. Ik kon alleen maar de walgelijke troep zien die misschien wel door bezuinigingen gerecreëerd is. Ik heb hier een aantal foto’s van gemaakt. De foto’s van toeristen gaan de hele wereld over, maar ja, we vinden dat deze toeristen Delft moeten bezoeken! Hebben deze ambtenaren in dienst van de Gemeente Delft wel enig besef van deze ontoelaatbare situatie? Diverse Delftenaren gaven commentaar op deze walgelijke situatie toen ik de foto’s nam. Ik roep een ieder op om protest aan te tekenen bij de Gemeente. In andere steden kan wel gereinigd worden op zaterdagen en feestdagen! Deze situatie is ook aangetroffen op vrijdagmiddag en vrijdagavond, het is dus een structureel probleem.

Ed Mouthaan, Delft


Jas gezocht
DELFT - In de Delft op Zondag van 24 april 2011 staat een artikel op pagina 3 over de fietsen op straat. Bij dit artikel is een foto geplaatst met drie meiden die tussen de fietsen lopen. Ik ben het meisje rechts op de foto en ik heb een (nep)leren jas over mijn arm heen hangen. Vlak nadat deze foto is gemaakt ben ik mijn jas kwijt geraakt bij de Koeportbrug in Delft. Aangezien ik zeer gehecht ben aan die jas vind ik het heel erg dat ik hem nu niet meer in mijn bezit heb. Ik hoop nu op een eerlijke vinder die bereid is om de jas terug te geven.

Lisa van Leeuwen, Delft 


Afvalbakken
DELFT - Begin januari heeft de Gemeente Delft gemeend de afvalbakken bij appartementsgebouw R.Holstlaan 924-1146 niet meer te hoeven terugplaatsen. Reden zou zijn dat de bakken voor onjuiste doeleinden gebruikt worden. Ik heb voorgesteld om ze toch weer terug te plaatsen en dat wij als bewoners er zorg voor kunnen dragen, samenwerken heet dat. De gemeente weigert echter. Terwijl de wethouder mooi weer speelt, worden burgers weer eens behoorlijk in het ootje genomen. We proberen samen te werken, maar de Gemeente laat het dus afweten. Zwerfvuil kan niet geruimd worden als daar geen plekken zijn om het te deponeren. Bijkomstigheid is nog dat de afvalbakken op grond van het appartementsgebouw stonden. Dit is jarenlang gedoogd door de bewoners. De Gemeente kan nu niet zo maar deze bakken weghalen, zonder dit in overleg te doen. Dit noemen we ontvreemden van goederen, hetgeen een strafbaar feit is. Ik verzoek alle fracties vriendelijk dit gevalletje onwil op de politieke agenda te plaatsen. 

Frank van Olmen, Delft 


Glazen Huis
DELFT - Waarom moet Delft ineens ‘het Glazen Huis’ binnenhalen? Delft hééft toch al een glazen huis? Dat is de bibliotheek in Tanthof. En die moet behouden blijven. Vorig jaar was DOK de beste bieb van Nederland en dat was inclusief de vestiging in Tanthof. Bibliotheken en hun filialen hebben voor de hele samenleving permanent een bijzondere grote waarde en daarin hebben ze ook nog eens een flink lange traditie. Begrijpelijk dat elk filiaal veel bezoekers over de vloer krijgt. Ouders leren hun kinderen bibliotheken te bezoeken, en dat gaat al vele generaties zo met bijzonder positieve en gewenste effecten. Bibliotheken zijn dan ook cultuurinstituten voor elke rang en stand. Constant dragen zij bij aan de kennis op elk gebied van het leven, de cultuur en de wetenschap. Bibliotheken funderen de vorming en zijn daarbij punten van ontmoeting van burgers in de buurt. Ongelofelijk - en onaanvaardbaar - dat in de kennisstad die Delft zo graag wil zijn, juist in dit vlak een kortzichtigheid tentoon wordt gespreid die zijn weerga niet kent: DOK Tanthof zou per september moeten sluiten. Dat is erger dan alleen om over te huilen. Heeft Delft bij de laatste Gemeenteraadsverkiezingen de kennisstadpartij D66 niet de grootste gemaakt? En waar is collegepartij PvdA nou met haar ‘gelijke kansen voor iedereen’ en ‘eerlijk delen’, ook van kennis? Geen geld genoeg voor DOK? Dat geloof ik niet en dat gaat er bij mij niet in. Het moet juist het Gemeentebestuur een eer en een doorleefd genoegen zijn om DOK goed te blijven faciliteren. Maar ook DOK timmert veel te braafjes aan de weg. Ik hoor ze nauwelijks. Gemeente en DOK samen moeten de schouders onder DOK zetten. Waar een wil is, is een weg. Hoe dan ook, het 'licht' in bieb Tanthof mag niet uit. 

F.M. Boon, Delft


Het melkmeisje
DELFT - Wat betreft het terugbrengen van het melkmeisje in het straatbeeld van Delft sluit ik me volledig aan bij de suggestie van Ditte Mostert, voorzitter Stichting Vrienden van Vermeer, in de Delft op Zondag van 24 april. Het is, vind ik, helemaal niet nodig om het mooie beeld van T. Schippers te verstoppen totdat het Spoorzonegebied is heringericht. Dat duurt nog zo lang. Weghalen, afbreken, omhakken en verwijderen gaat in Delft tegenwoordig heel snel. Maar ook nu had van te voren kunnen worden nagedacht over een mooie nieuwe plek voor het Melkmeisje. Als de Gemeente Delft het beeld kan weghalen, kunnen ze het ook ergens anders terugplaatsen. Dat mag niet te veel moeite zijn. De door Ditte aangegeven plek lijkt mij heel geschikt. Maar zelfs als dat niet kan, dan zijn er wel andere mogelijkheden om de Delftenaren het zicht op het Melkmeisje terug te geven. We dragen immers Vermeer uit? Dan moeten we laten zien dat we het menen! Het is een punt van herkenning voor de toeristen die nog wel naar Delft komen.
Loes Witting, Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12