Doris Quack en het Geheim van de 40.000 Appeltaarten

Algemeen

De appeltaarten van Doris Quack worden nog gewoon ambachtelijk aan huis gemaakt. Maar niet zonder de hulp van Leo, die nog wel een appeltje te schillen heeft. (foto: Marcel de Wit)DELFT – Doris Quack maakt appeltaarten. Voor Café De Oude Jan èn voor Grand Café De Sjees. Dat doet ze al meer dan tien jaar. En ze krijgt er maar geen genoeg van. Van het maken ervan dan. Want ze eten? Dat doet ze al jáááren niet meer.

“Mijn eerste appeltaart voor De Oude Jan? Die maakte ik in april 1998. Ik maakte ze daarvoor ook al, hoor. Gewoon voor onszelf.” Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, zo vertelt ze over de, in de ogen van de verslaggever althans, onmenselijke productie van zo’n 40.000 appeltaarten in ruim tien jaar tijd. Als echtgenote van de in Delft zeer bekende café-eigenaar Leo Quack heeft ze er zo goed als een dagtaak aan. “Het is begonnen toen Leo en Vincent, mijn zoon, besloten om café De Oude Jan over te nemen”, begint ze haar verhaal. “We hadden eerst samen een supermarkt in de Krakeelhof en later een groentezaak, in de Ternatestraat. Ruim tien jaar geleden kwam het café op zijn pad. En Vincent had de papieren ervoor, dus zijn ze eraan begonnen. Ik hoor Leo nog zeggen: Ik ben nou vijftig, nou kan het nog. En als het niks wordt, kan ik altijd nog een baan nemen.” Ze lacht. Ze weet dat dat er bij haar Leo niet écht had ingezeten. “Toen ze De Oude Jan openden, ben ik er begonnen in de keuken. Ik heb nooit achter de bar gestaan. Ben ik het type niet naar. Laat mij maar op de achtergrond werken. Dus maakte ik daar de appeltaarten, maar ook andere lunchgerechten. Broodjes en zo. Maar dat beviel me niet, want die keuken was te klein. Dus ben ik thuis de taarten gaan maken. Als het echt druk is, maak ik er tien tot vijftien per dag. Nee, ik draai er mijn hand niet meer voor om, hoewel ik toch ook dagen heb dat ik denk: Nou mag een ánder het een keer gaan doen. Maar zo lang ik het kan doen, doe ik het. Lekker makkelijk, hoor, thuis. Je staat op en hup, je maakt even een appeltaart. Al is het in de zomer wel vaak een rotzooitje in de gang. Soms lijkt het bij ons thuis wel een groothandel. Staan er meel, kisten appelen, rozijnen, eieren en kaneelpoeder in huis. Dan denk ik: Jezus Mina, wat een troep staat er toch!”

Geheim recept
De dagelijkse routine van het edele ambacht van appeltaarten bakken zit er dus al behoorlijk in. En dat is ook wel nodig, want sinds de familie Quack vier jaar geleden na Café De Oude Jan ook Grand Café De Sjees aan de Markt tot haar ‘horeca-imperium’ mocht rekenen is de productie van de appeltaarten, waarvan ‘s middags de voorbereidingen voor de volgende dag al beginnen, zo’n beetje verdubbeld. Doris: “Ik begin in de middag, maar het kan ook wel eens vijf uur worden. Of tien uur ’s avonds. Dat ligt eraan. Leo schilt de appelen met een machientje, ik maak het beslag en de vormen. Vroeger was het nog allemaal handwerk, maar dat doen we niet meer. Als hij om half één ’s nachts naar De Oude Jan gaat om af te sluiten, neemt hij de appeltaarten mee. Dan worden ze de volgende ochtend afgebakken. Vroeger verkochten we overigens in de winter geen appeltaarten in De Oude Jan, omdat we dan toch geen terras hadden. Dat vond ik wel lekker, want dan had ik even rust. Maar sinds De Sjees erbij is gekomen, sta ik nagenoeg elke dag appeltaarten te maken. Er is bijna geen dag, ik zeg bijna, dat ik géén taarten maak. We hebben het wel geprobeerd, hoor, om de taarten bij De Sjees zelf te laten maken. Maar dat beviel niet. We kregen commentaar dat ze er niet beter van werden. Ben ik het maar weer thuis gaan doen.” 

Ondanks de niet aflatende vraag naar haar appeltaarten houdt ze toch nog genoeg tijd over voor zichzelf. “Alleen als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld als we op vakantie zijn, worden de appeltaarten gehaald bij Kobus & Saartje op de Beestenmarkt. Ja hoor, dat mag je gerust opschrijven, want die vermelding in de krant gun ik ze wel.” Dan is er ten slotte de hamvraag: Wat is nou het recept voor die lekkere appeltaart van je? Ze lacht en zet haar wijsvinger op de zijkant van haar hoofd. “Dát zit hier.” (MdW)


Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12