Boekhandel De Omslag zette Delft literair op de kaart en gaat hiermee nog wel even door ook

Algemeen

DELFT – Boekhandel De Omslag bestaat dit jaar vijfentwintig jaar. Eigenares Trude Gerritsma trok in 1987 de stoute schoenen aan, zegde haar baan op en begon haar eigen boekhandel. Een kwart eeuw later is De Omslag niet meer weg te denken uit het Delftse straatbeeld en is Delft van literatuur gaan houden. Het beginnen van een eigen winkel was een hele stap voor Gerritsma.

“Die beslissing kwam toentertijd voort uit mijn jeugdige overmoed, maar het bleek te werken.” Dus kwam een droom uit. Het leidde er zelfs toe dat Gerritsma zich inmiddels Ridder in de Orde van Oranje Nassau mag noemen. “Een vriendin van me heeft de procedure in gang gezet en verschillende schrijvers, waarvan Arthur Japin de voortrekker was, en oud-burgemeester Huib van Walsum schreven aanbevelingsbrieven.” 

De goede band met de schrijvers is iets wat direct opvalt. Gerritsma lijkt niet alleen professioneel bij hen betrokken te zijn, maar er zijn ook vriendschappen ontstaan uit de lezingen die Gerritsma al vanaf het begin organiseert. “Ik wilde de literatuur al meteen dichterbij de Delftenaar brengen,” herinnert de eigenaresse zich. “Daarom ging ik literaire avonden organiseren waarbij de schrijvers naar Delft kwamen. Eerst gebeurde dit bij het Waagtheater, vervolgens in het Stadhuis en de Waalse Kerk en inmiddels vinden die avonden plaats in DOK Centrum.” 

Het volgende literaire café, dat donderdag 15 maart vanaf 20.30 uur plaatsvindt, is wel heel bijzonder. Schrijfster Kristien Hemmerechts draagt dan werk voor van haar overleden echtgenoot, Herman de Koninck. Ze doet dit onder piano-begeleiding van Ivo Janssen, normaal gesproken de vaste pianist van Anna Enquist. 

Ook Enquist speelt een speciale rol bij het zilveren jubileum van De Omslag. Zaterdag 17 maart zal ze namelijk om 12.00 uur de doop verzorgen van haar boek ‘Daar een seigneur zijn handen wast’, een boek dat ze in 1999 schreef en geïnspireerd werd door boekhandel De Omslag. Voor de gelegenheid heeft Stef Breukel er een prachtige omslag bij gemaakt. “Ik wist helemaal niet dat Anna daarmee bezig was, maar toen ze het geschreven had, voelde ik me natuurlijk heel erg vereerd. Ze zet me in dat boek echt neer zoals ik ben. Onze klanten kunnen dit boek gedurende de hele Boekenweek, dus van 14 tot en met 24 maart, kopen. Op zaterdagmiddag is Anna aanwezig om de boeken te signeren.” 

Enquist is niet de enige auteur die zich bij het maken van een boek heeft laten inspireren door de boekhandel aan de Wijnhaven. “Toen ik vijfentwintig jaar geleden begon, heb ik een brief aan Kees van Kooten geschreven met de vraag of hij een boek voor me wilde schrijven. Een tijdlang hoorde ik er niets over, maar na vier maanden ging de telefoon. ‘Hallo, met Kees. Ik doe het.’ Ik vroeg meteen welke Kees en wat hij zou doen. Hij schreef een prachtig boekje, waarin hij vanuit de ogen van een twaalfjarige de fietstocht van Den Haag naar Delft omschreef.” De relatie met Van Kooten leidde tot veel meer contacten en hieruit kwamen vele goede contacten en vriendschappen voort. 

De vijfentwintig jaar zijn volgens Gerritsma omgevlogen. “Ik ben nu eenenzestig en ben zeker van plan om nog wel vijftien jaar door te gaan. Ik zou ook niet weten wat ik anders met al mijn tijd zou moeten doen.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12