Afbeelding

Hemd van het lijf

Algemeen

Editie: Week 46, Jaargang 21 |

Laurens Mensink (midden, 24) vormt samen met Eline Burger, Moos Meijer, Andrea Forzoni en Julius van Disde band Homemade Water. In januari staan zij in de halve finale van de regio West-Nederland in de ‘Clash of the Cover Bands’.

1. Waarom wilde je hier, voor het cultuurcentrum van TU Delft, worden gefotografeerd?
“Omdat hier alles is begonnen. Zo’n twee jaar geleden hing hier een briefje van twee studenten die op zoek waren naar leden voor een coverband. Ik heb hierop gereageerd en heb hier geauditeerd. Ook met repeteren zijn we hier begonnen en na een uitstapje in het Congregatiegebouw maken we weer gebruik van de oefenruimtes hier.”

2. Jullie zijn dus niet als vrienden een bandje begonnen?
“Nee, we zijn bij elkaar gekomen door op die oproep te reageren, maar inmiddels is de band die we hebben wel echt hecht. We zijn nogal verschillend: zo komen we allemaal uit andere delen van het land en onze gitarist komt zelfs uit Italië. Verder is het grappig om te zien dat we allemaal een heel andere muzieksmaak hebben.”

3. Waarom zijn jullie als coverband begonnen?
“Omdat dat over het algemeen wel de makkelijkste manier is om een band te beginnen. Iedereen kent de nummers en dus is het makkelijk om een bandje te starten. Op die manier raak je rustig op elkaar ingespeeld. Bovendien is herkenbaarheid voor het publiek ook heel belangrijk en biedt het zodoende de mogelijkheid om bij studentenfeesten op te treden. Dat willen we ook graag. Daarom kozen we voor covers, hoewel we sinds kort ook eigen nummers spelen tijdens optredens.”

4. Wat voor covers spelen jullie?
“Ik heb al verteld dat we nogal andere voorkeuren hebben op muzikaal gebied en dat blijkt ook wel uit ons repertoire. Aan het begin hebben we allemaal een lijstje gemaakt met nummers die ons leuk leken om te spelen en daar hebben de andere bandleden een waardering aan gehangen. Toen we eenmaal bezig waren, zijn er vanzelf andere nummers bijgekomen.”

5. Hoe kwamen jullie erop om je op te geven voor de ‘Clash of the Cover Bands?
“Een bandje met vrienden van onze bassist had vorig jaar meegedaan en de leden waren erg enthousiast. De bassist stelde het voor en het leek ons wel leuk. Ten eerste vonden we het interessant om het eens tegen andere bands op te nemen en daarnaast wilden we ervan leren. De juryrapporten bleken heel leerzaam en nu we in de halve finale zitten, gaan we werken met een bandcoach. Dat is natuurlijk altijd wel goed.”

6. Hoe schat je jullie kansen in bij de volgende rondes?
“Ik denk dat de finale van de regio West-Nederland zeker te halen moet zijn. De concurrentie zal natuurlijk groter zijn dan in de vorige rondes. Ik heb al begrepen dat er veel bandjes met een conservatorium-achtergrond tussen zitten, dus het kan wel lastig worden. We hopen de finale van West-Nederland te halen en vervolgens zien we wel verder.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik Homemade Water uitnodigen om tijdens Koningsdag op het grote podium op de Markt op te komen treden. Daar zou hij absoluut geen spijt van krijgen, want ik weet zeker dat we het publiek op de Markt van voor tot achter aan het springen krijgen.”

8. Wat is het geheim van het spelen van een goede cover?
“Dat is vooral dat je niet moet willen nadoen, maar dat je de nummers eigen moet maken. Je moet niet bang zijn om er je eigen twist aan te geven. Verder is de chemie tussen de bandleden erg belangrijk; je moet het naar je zin hebben op het podium en het publiek moet dat ook kunnen zien. Ten slotte is het erg belangrijk dat je veel repeteert en zorgt voor een basis die klopt.”

9. Wat vind je zelf de beste cover die je kent?
“Dat is een heel lastige vraag, want er zijn zoveel mooie. Ik vind bijvoorbeeld Hurt van Johnny Cash heel erg mooi. Hij heeft het origineel van Nine Inch Nails zich helemaal eigen gemaakt, zodat je het ook echt voelt. Het arrangement is heel klein gemaakt, zodat het nummer heel intens klinkt.”

10. Hoe kunnen mensen jullie vorderingen in de clash volgen?
“Ten eerste natuurlijk via onze website www.homemadewater.nl. Via deze site kunnen mensen die ons willen boeken natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen en kunnen geïnteresseerden zien waar en wanneer we optreden. Verder hebben we een eigen facebookpagina, die de mensen kunnen liken om op de hoogte te blijven van alles wat we doen.”Hemd van heHemd

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12