Afbeelding

Delftse horeca gaat nog meer controleren na verhoging minimumleeftijd alcohol en tabak

Algemeen

Editie: Week 47, Jaargang 20 |

Met een glas champagne vieren dat je je felbegeerde schooldiploma hebt behaald, is komend jaar geen optie meer. (foto: archief)

DELFT – Roken en drinken is vanaf komend jaar verboden voor iedereen onder de 18 jaar. De Delftse horeca moet daarom nog beter opletten en nog meer om legitimatiebewijzen vragen.


Marcel van der Reijken van Belgisch Bier Café Belvédère op de Beestenmarkt vindt het ‘op zich wel oké’ dat je na 1 januari pas vanaf je achttiende mag drinken. “Ik vrees alleen dat de jeugd nu de hokken in gaat en dat hun drankgebruik daar alleen maar erger wordt.” In horecazaken is meer toezicht op drinkende jongeren, weet hij. Eigenaren, barpersoneel en beveiligers kunnen, indien nodig, ingrijpen. In een zuipschuur of –hok zal dat niet gebeuren. Bovendien: “Iets wat niet mag gaan ze natuurlijk juist toen, lekker stiekem. Ik vermoed dat jongeren straks meer in de illegale sfeer drinken.”
Dat vreest ook Marvin Bal van Shotzz Bar23 in de Kromstraat. “Jongeren van 16, 17 jaar oud zijn nu al bekend met alcohol. Het heeft een lichtverslavende werking. Zij zullen via internet of bekenden aan drank proberen te komen en dit bijvoorbeeld in parken opdrinken”, verwacht Bal. “op dergelijke groepen is weinig controle.” Controle die er nu wèl is. Ook in de Kromstraat. Hier hebben horeca-eigenaren gezamenlijk besloten dat de minimumleeftijd om die gelegenheden binnen te komen, volgend jaar naar 18 jaar gaat. “Beveiligers aan de deur zullen identiteitskaarten controleren.” Wie dan ouder dan 18 jaar blijkt krijgt een polsbandje, zodat diegene zich bij de volgende tent in de Kromstraat niet nog eens hoeft te legitimeren.
In Grandcafé Verderop is met Oud en Nieuw een groot feest. Het zal hier echter niet gebeuren dat jongeren voor twaalven nog bier kunnen drinken en na twaalven plots aan de appelsap moeten, verzekert Roly van Verderop ons. “Want het feest is voor 21-plussers en iedereen moet zich legitimeren. Wij willen geen 16- en 17-jarigen binnen. Daar hebben we slechte ervaringen mee. We richten ons daarom sowieso altijd op een oudere doelgroep.” Toch vindt Roly de maatregel om de minimumleeftijd voor alcohol en tabak te verhogen ‘een beetje kinderachtig’. Met jongeren in gesprek gaan over drankmisbruik heeft meer effect, denkt hij.

Opvoeding
Marcel van der Reijken denkt dat in de opvoeding meer resultaat kan worden behaald dan door iets simpelweg te verbieden. “Het ligt bij de ouders om hun kinderen tot een bepaalde leeftijd te begeleiden. Ik heb geen problemen met de nieuwe maatregel, maar het wordt voor ondernemers nu nog omslachtiger. Je ziet tegenwoordig niet eens meer hoe oud jongeren zijn. Mijn personeel zal dus nòg beter moeten opletten en nog meer om legitimaties vragen.” Op vrijdag en zaterdag staat er bij Belvédère een beveiliger voor de deur. “Voor mij is het dan dus makkelijk. Maar andere horecazaken, die geen beveiliging hebben, krijgen er een taak bij. Al die veranderingen zijn vervelend, maar het zal uiteindelijk wel z’n draai vinden.”
Michel Koreneef, de voorzitter van carnavalsvereniging de Sepneuten en vicevoorzitter van voetbalvereniging SEP, geeft aan dat zijn vereniging rekening gaat houden met de nieuwe wetgeving. “Het is de wet en die moet je volgen, daar is ‘ie voor gemaakt”, reageert hij. SEP en de Sepneuten gaan erop toezien door bij twijfel om een legitimatie te vragen. “Je zult dus ook je barmensen op de hoogte moeten stellen dat ze bij iedere twijfel om een identiteitskaart moeten vragen.” Ook Koreneef wijst op het opvoedaspect. “Het is heel belangrijk dat ouders moeten weten dat ze, tot hun kind 18 jaar is, verantwoordelijk zijn.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12