Afbeelding

Bas Verkerk heeft gevraagd om een integriteitsonderzoek en krijgt dat nu ook

Algemeen

Editie: Week 23, Jaargang 20 |

De aandacht in de landelijke media deed Bas Verkerk besluiten om te vragen naar een integriteitsonderzoek. Onlangs werd bekend dat niets een dergelijk onderzoek in de weg staat. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Een integriteitsonderzoek naar het handelen van burgemeester Verkerk in de Gondelaffaire heeft zin, zo luidt het oordeel van adviesbureau Berenschot. Dat liet Commissaris van de Koningin Jan Franssen vorige week in een brief aan de Delftse fractievoorzitters weten.

Enkele maanden geleden werd de Gondelaffaire in de landelijke media aan het voetlicht gebracht en besteedden het VARA-programma Kanniewaarzijn en KRO’s Brandpunt uitgebreid aandacht aan de lang slepende zaak in de Delftse politiek. In de Brandpunt-uitzending kondigde Bas Verkerk aan zelf een integriteitsonderzoek aan te vragen bij de Commissaris van de Koningin.

Het gaat allemaal over de Gondelaffaire, een veelbesproken zaak waarin Delfts wethouder Christiaan Baljé geheime informatie prijsgeeft aan een bevriende ondernemer. Verkerk zelf, toen nog wethouder in Den Haag, zou in deze een dubieuze rol gespeeld hebben door gevoelige informatie over de grondprijzen in Den Haag aan Baljé door te spelen. Als deze gang van zaken in 2004 aan Martin Stoelinga wordt getoond, twijfelt hij geen moment en beschuldigt hij Baljé van corruptie. Vervolgens steunt Gemeente Delft Baljé financieel in zijn juridische procedure, wat bij Stoelinga in het verkeerde keelgat schiet. De Gondelaffaire is geboren.

Om te toetsen of een onderzoek naar de integriteit van de burgemeester nut heeft, legde Jan Franssen de opdracht om de haalbaarheid van een dergelijk onderzoek te toetsen neer bij Berenschot. Tanja Verheij en Frank Maas, onderzoekers van dit adviesbureau, verrichten onder begeleiding van onafhankelijke deskundigen Marijnen, Cachet en Daemen een vooronderzoek. Zij kwamen tot de conclusie dat een onderzoek naar de integriteit van het handelen van Verkerk tijdens de Gondelaffaire relevant was. De onderzoekers kwamen tot deze conclusie, doordat er jaren geleden wel een strafrechtelijk onderzoek gedaan is, maar dat nooit expliciet gekeken is naar de integriteit van de burgemeester. Bovendien is naderhand nog een aantal bronnen aan de oppervlakte komen drijven. Dit alles leidt ertoe dat de onderzoekers adviseren om een onderzoek te doen, dat zich voornamelijk concentreert op een vijftal punten.

Ten eerste moet worden gekeken naar de opnames van telefoongesprekken die Verkerk, toen nog wethouder in Den Haag, in mei 2004 met zijn Delftse collega Baljé voerde. Een volgend te onderzoeken punt gaat over de betrokkenheid van Verkerk bij de ontwikkelingen inzake grondtransacties voor de nieuwbouw van het Kyocera-stadion. Bovendien kan gekeken worden naar het handelen van Verkerk op het moment dat Martin Stoelinga hem informeerde over mogelijk niet integer gedrag van wethouder Baljé. Ook achten de onderzoekers het voor een onderzoek nuttig dat wordt gekeken naar de discussies en besluitvorming in het college als het gaat om het onderzoek van gemeentesecretaris Hans Camps. Ten slotte kan ook de besluitvorming in het college over het vergoeden van de juridische kosten van oud-wethouder Baljé nader onder de loep worden genomen.

De onderzoekers zijn tot deze conclusies gekomen op basis van gesprekken met burgemeester Verkerk, Commissaris van de Koningin Franssen en Jens van den Brink, advocaat van Martin Stoelinga. Bovendien is alle partijen gevraagd om alle relevante documenten over de Gondelaffaire ter beschikking van de onderzoekers te stellen. Dit deden zij en dus konden de onderzoekers aan de slag.

De conclusie was dus dat een onderzoek naar de integriteit van Verkerk relevant zou zijn. Hier werden echter wel enkele voorwaarden aan verbonden. Dit zijn onder meer het feit dat alleen gekeken moet worden naar feiten en dat meningen en geruchten niet ter zake doen. Daarnaast dient er sprake te zijn van hoor en wederhoor en moet alle informatie vertrouwelijk worden behandeld, omdat dit anders van invloed kan zijn op het privéleven van de betrokkenen. Verder mogen de resultaten van het onderzoek niet voor andere doeleinden worden gebruikt en dienen de onderzoekers een strikt onderscheid te maken tussen de uitkomsten van het onderzoek en hun politieke oordeel. Bovendien zou een onderzoek zich moeten beperken tot het handelen van burgemeester Verkerk en wordt het handelen van anderen buiten beschouwing gelaten. (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12