Bier, barbecues, persoonlijke gesprekjes, een hypnoseshow en ludieke acties om eerstejaars studenten te overtuigen

Algemeen

DELFT – De Ontvangstweek voor studenten, die deze zondag officieel begint, is voor studentenverenigingen dè tijd om nieuwe leden te werven. Want, vinden de verenigingen, hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

We vroegen de besturen van de studentenverenigingen daarom hoe ze van plan zijn om eerstejaars te overtuigen om van hun vereniging lid te worden en waarom die zich vooral bij hèn als lid moeten aanmelden. Het Delftse Studenten Corps (DSC) is daar het meest ervaren in. De vereniging, in 1848 opgericht, is hiermee de oudste studentenvereniging van de stad. DSC heeft 22 onderverenigingen, 150 studentenhuizen, tal van commissies en zo’n 1500 leden. Daar kunnen er natuurlijk altijd meer bij. “DSC biedt een scala aan mogelijkheden om jezelf naast je studie op allerlei vlakken te ontplooien”, vertelt president F.S. Schouten. “Je kunt bij ons sporten, er zijn natuurlijk veel feesten, er is cultuur en je zult veel nieuwe vrienden maken in je studentenhuis en bij je Jaarclub.” Op al die verschillende aspecten van DSC zal tijdens de Owee dan ook de nadruk liggen. Bij DSC wordt elk jaar een nieuwe Owee-commissie aangesteld. De leden daarvan geven volgens de president elk jaar hun creativiteit de vrije loop. “Dan worden er weer allerlei mooie acties bedacht en uitgevoerd. Het wordt een week vol met activiteiten, feesten en veel lol voor de aankomende studenten en onze leden.” 

De C.S.F.R. is een Christelijke studentenvereniging met ongeveer 90 leden. “Omdat we een Christelijke vereniging zijn, hebben we een wat specifiekere doelgroep”, vertelt Corniël Joosse. “Bijna al onze leden hebben - op een handjevol na - op een Christelijke middelbare school gezeten. Door gericht mensen van deze scholen te benaderen, halen we de meeste leden binnen.” C.S.F.R. is volgens Joosse ‘een gezellige vereniging met studiekarakter’. “Dat is ook waar we onze leden mee overhalen om lid te worden. De borrels zijn erg gezellig, maar daarnaast is het goed om na te denken over het geloof, de bijbel en andere onderwerpen.” 

De Delftsche Studenten Bond (DSB), die al 111 jaar bestaat, heeft momenteel zo'n 250 leden. Dat mogen er volgende week uiteraard meer worden, vindt DSB-president Niek Lemans. DSB gaat de komende week leden werven door de vereniging een week lang op zijn kop te zetten met allerlei mooie activiteiten en acts. “Als kleine vereniging proberen we met onze fel oranje kleur zo veel mogelijk op te vallen. Het eerste doel is om de nieuwe eerstejaars bekend te laten worden met de DSB, het tweede doel is om ze naar onze prachtige sociëteit ‘Tyche’ te krijgen.” Bij de DSB hangt volgens Lemans geen massacultuur, zoals bij Virgiel of het DSC. “Vrijwel iedereen bij ons kent elkaar. Door persoonlijke gesprekjes voelt een nieuwe eerstejaars zich snel op zijn gemak.” Er zijn, vindt Lemans, genoeg redenen voor eerstejaars om lid van zijn vereniging te worden. “De DSB zorgt ervoor dat je het maximale uit je studententijd kunt halen zonder dat je daarvoor een plek moet veroveren binnen de vereniging. DSB kenmerkt zich door de persoonlijke sfeer, de studentikoze houding en de verticale collegestructuur, waardoor je als nieuwe eerstejaars direct veel ouderejaars leert kennen. Hierdoor zie je ook dat ouderejaars nog vaak naar de DSB komen.” En dat is nog niet alles: “De DSB zorgt ervoor dat je opgenomen wordt in de vereniging en waar je jarenlang een fantastische tijd beleeft”. Tijdens de Owee worden de programma-onderdelen veelal gekopieerd van voorgaande jaren. Lemans: “Om de simpele reden dat ze succesvol zijn. Denk hierbij aan de jaarlijkse bierestafette, de hypnoseshow en de Stock Exchange, waarbij drankprijzen als op een beurs schommelen.” Het avondprogramma na negen uur bestaat vrijwel altijd uit een leuke coverband met aansluitend een DJ. Op de infomarkt, op maandag, wordt elk jaar wèl een nieuwe actie bedacht. “Zo stond er twee jaar geleden een heuse achtbaan met karretje waar je op de foto kon. Dit jaar hebben we een drie meter hoog rad waarbij allerlei prijzen te winnen zijn. Op de sportdag wordt dit jaar op ludieke wijze met fruit gespeeld.” Want, weet de president, “met slechts het laten zien van de gebruikelijke sporten val je amper op tussen alle verenigingen.”

Erg veel lol
Niels van der Pas is oud-bestuurslid van Wolbodo, een Delftse studentenvereniging die zich 'een mensenvereniging’ noemt. Wolbodo heeft volgens Van der Pas, die tegenwoordig de rol van kassier vervult, zo’n 90 leden. Bij zijn vereniging hebben ze erg veel lol. “Tijdens de Owee gaan we doen waar we zin in hebben en vooral doen waar ze zelf veel lol aan beleven.” Dat heeft, verwacht hij, een aantrekkende werking op nieuwe studenten. Als die van dichtbij zien hoe leuk het bij Wolbodo is, willen ze daar vanzelf ook lid van worden. Van der Pas heeft echter nog wel enkele redenen waarom nieuwe studenten lid van zijn vereniging moeten worden. “Omdat we de leden veel vrijheid bieden. De leden zorgen er bij ons zelf voor dat er iets gebeurt.” Er wordt volgens hem geen hiërarchie opgelegd en er zijn geen gedefinieerde regels over wat wel en niet mag. “We geven de leden zo veel mogelijk vrijheid om te doen wat ze zelf willen”, aldus de kassier. Het Owee-programma van Wolbodo is ook elk jaar weer anders. “We houden hier van afwisseling.” 

D.S.V. Sint Jansbrug heeft ruim 700 leden en daar kunnen er nog zo’n 140 bijkomen, geeft president Sal Dukker aan. “Dan zitten we aan 850 leden, dat is echt ons maximum.” Meer passen er namelijk niet in het onderkomen van Sint Jansbrug. Volgens Dukker biedt Sint Jansbrug tijdens de Owee ‘een groot en breed programma’ waarin alle facetten van de vereniging aan bod komen. “We proberen zo veel mogelijk onderdelen, maar ook zo veel mogelijk sfeer over te brengen. We laten ze zien wat er bij ons te doen is op het gebied van cultuur, reizen, borrels, maar ook wat betreft je studie. Je komt bij ons namelijk voor een goede start aan je studie, dat gaan we tijdens de Owee uitdragen. Een studentenleven is namelijk meer dan alleen bier drinken.” Lid worden van een studentenvereniging is bovendien goed voor je ontwikkeling, geeft Dukker aan. “Omdat je veel mensen om je heen hebt word je gemotiveerd om te leren. Ouderejaars hebben bovendien tips en trucs om nieuwe studenten verder te helpen.” Lid worden van Sint Jansbrug is voor eerstejaars dan ook geen slecht idee, vindt Dukker. “Sint Jansbrug staat bekend om de goede sfeer. 
We zijn één van de grotere verenigingen, groot genoeg om te zorgen dat er altijd iets te doen is. En je kent bijna iedereen.” De leden zijn ook bij Sint Jansbrug allemaal gelijk, geeft de president aan. “Het is hier weinig hiërarchisch, er hangt meer een gemoedelijke sfeer.” Het ledenbestand varieert volgens hem dan ook ‘van alternatieve mensen tot kakkers en van studiebollen tot feestbeesten’. “Dat is het leuke aan onze vereniging: we richten ons niet tot één doelgroep.” Om de vereniging nog eens extra in de kijker te zetten, komt Sint Jansbrug komende week met enkele ludieke acties. Wat er precies gaat gebeuren, is echter nog geheim...

Gezelligheid en Christelijke vorming
Johan Kleinjan is één van de organisatoren van de Owee-activiteiten bij de Christelijke studentenvereniging C.S.R. Deze 213 leden-tellende vereniging gaat zich komende week als 'een actieve vereniging’ presenteren, zegt Kleinjan. “We zijn een vereniging waarbij de combinatie van gezelligheid en Christelijke vorming goed werkt.” Ook bij C.S.R. worden de eerstejaars tijdens de Owee met activiteiten aangemoedigd om lid te worden. “Dat zijn gezellige activiteiten, maar ook activiteiten waarbij het geloof aan de orde komt, bijvoorbeeld tijdens een lezing.” Verder zijn ook de barbecues die C.S.R. elke dag van de Ontvangstweek organiseert zeer bekend onder studenten, weet Kleinjan. “Verder hebben we hier een comedy- en een cabaretavond, een dansworkshop en we geven feesten.” Eerstejaars die zich tijdens hun studententijd ook in het geloof willen verdiepen, zijn volgens Johan Kleinjan bij C.S.R. aan het juiste adres. 

Het ledenbestand van de Vereniging van Gereformeerde Studenten te Delft (VGSD) telt momenteel zo’n 85 leden. Ook VGSD gaat eerstejaars studenten overhalen om lid te worden door ‘een gevarieerd programma neer te zetten’. “Waarmee we laten zien wat de sterke kanten van onze vereniging zijn”, zegt VGSD-secretaris B.J.A. Peet. In dat programma is volgens hem ruimte voor inhoudelijke, maar ook voor gezellige en ludieke activiteiten. “Zo gaan we op de laatste dag van de OWee met zelfgebouwde karretjes van onze superschans de Schie in rijden. Maar bovenal proberen we tijdens de borrels de gezellige en opbouwende sfeer van onze vereniging te laten zien.” De nieuwe eerstejaars zouden volgens hem lid van de VGSD moeten worden omdat VGSD ‘een hechte vereniging van Christenen is, waar we samen proberen om onze God te dienen’. “Naast het dienen van onze God proberen we ons ook te verdiepen in maatschappelijke en academische onderwerpen. Er is verder veel ruimte voor gezelligheid en studentikoziteit. Er worden goede gesprekken gevoerd, nieuwe vrienden gemaakt en er is altijd wel iemand die voor je klaar staat. Bij de VGSD zullen nieuwe leden zich snel thuis voelen en tijdens hun lidmaatschap zullen ze zich op allerhande vlak sterk ontwikkelen”, aldus Peet. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12