Piet van der Kruk vraagt uw hulp voorzijn kroniek over 115-jarig Sandow

Algemeen

DELFT - De Delftsche Athletenclub “Sandow” bestaat op 12 maart 2011 115 jaar. Nog nooit in dat lange bestaan is er iets over de geschiedenis van deze club opgeschreven. Piet van der Kruk, voormalig succesvol krachtsporter, discuswerper, kogelstoter (als gewichtheffer actief op de Olympische spelen van 1968 in Mexico) maakt daar nu een eind aan.

Hij bevestigt: “Ik heb een kroniek geschreven onder de titel: “ Krachtsport in Delft” met als ondertitel “een kroniek van 1875 tot 2011, waarin DAC “Sandow” van 1896 tot 2011”. (totaal 130 bladzijden op A4-formaat).
Op dit moment is het manuscript bij voorzitter Jan van Zuijlen. Hij bekijkt het als mee-lezer”.

Van der Kruk beschikt ook over historische foto’s van de Delftse krachtsportvereniging (er werd behalve aan gewichtheffen ook aan worstelen gedaan). Zoals het hierbij afgedrukte exemplaar uit de beginjaren van Sandow (1902). 

“Het probleem is dat wij niet weten wie er op staan. Zeker is dat het de oprichters en leden van het eerste uur zijn. De naam van één persoon is bekend, dat is de sporter uiterst rechts op de foto, pal voor de man met hoed. Zijn naam is Jan Heemskerk, later zou hij voorzitter worden. In het dagelijks leven werd hij aannemer van bouwwerken met een werkplaats aan de Koornmarkt. In ieder geval staan op de foto ook de gebroeders Chris en Frits Zinsmeester (later beiden met een slagerij), Gerard van Ditmars (onderwijzer in het lager onderwijs, later leraar op de HBS), Manus Vuurman (fietsenmaker/verkoper), Andries van Engelen (politieagent in Nederland en Ned. Indië), Kees Rosierse, Jan Koelink en Joop Tol. De foto is zeer waarschijnlijk genomen voor de poort van de lagere school aan de Molslaan 179, in het gymlokaal van die school trainden de krachtsporters. De vraag aan de lezers is of zij nog Delvernaren (familie/nabestaanden) op de foto personen herkennen”. Wie er meer van afwet, denkt te weten of een tip voor Piet van der Kruk heeft, kan een reactie mailen naar redactie@delftopzondag.nl
“Overigens zou ik ook nog wel kopietjes willen hebben van andere Delftse krachtsporters,”besluit Piet van der Kruk hoopvol.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12