Dubbel Delft: zondag 22 januari

Algemeen

Een mooie ijk op de Voldersgracht, met een man op een rijwiel (toen heette het nog ‘rijwiel’) en prominent in beeld ‘de Koornbeurs’. Het was hier sinds jaar en dag ‘vleesch én visch’, om maar eens een oud-hollands gezegde te parafraseren.

Het kleine pleintje op de kop van de Hippolytusbuurt was in het verleden de plaats waar in Delft vlees en vis (‘versche visch’ wel te verstaan) werd verhandeld. In het jaar 1342, vermeld op de gevel van de visbanken, kreeg de stad Delft van de graaf van Holland toestemming om een aparte markt voor vis in te richten. En zo staan er sinds die die tijd de nagenoeg onveranderde toonbanken met zeebanket. De visbanken verkochten lange tijd alleen zeevis; riviervis werd verhandeld op de Jeronymusbrug, de brug over de Oude Delft aan het einde van de Nieuwstraat. 

In 1295 kreeg Delft van graaf Floris de Vijfde toestemming om een Vlees- en Broodhuis in te richten aan een pand naast de visbanken aan de Voldersgracht. Door de verkoop van vlees te concentreren op één locatie kon het stadsbestuur de kwaliteit van het vlees eenvoudig controleren. In de jaren erna kregen ook de lakenhandelaren onderdak in het pand waardoor de slagers ook naar andere verkooppunten moesten uitwijken. Om toch alle vleeshandel onder een dak te krijgen werd er in 1650 een compleet nieuw, ruimer pand gebouwd op de fundamenten van het oude. 

In 1872 maakte de vleeshandel plaats voor de handel in graan, de korenbeurs. Als Koornbeurs is het fraaie zeventiende eeuwse pand nog steeds bekend. Direct na de oorlog werd het pand verhuurd aan studentenvereniging SSR, die het pand gebruikt als mensa en als activiteitenruimte voor onder andere feesten en rommelmarkten. De koornbeurs was en is een fenomeen bij opgroeiende jongeren. Je kunt er in het weekend voor niet al te veel geld chillen en de drankjes zijn er betaalbaar. De vis bleef z’n plek houden op Camaretten nummer 2; dankzij de graaf van Holland is er nog steeds Hollandse nieuwe, kibbeling, roodbaars, kabeljauw, kreeft, paling, en andere lekkernijen te verkrijgen. En zó weinig mensen in dit deel van Delft op straat? Dat is historie…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12