Herfstachtig weer zorgde dit jaar voor minder winterpret op de DSW Schaatsbaan

Algemeen

De medewerkers van de DSW Schaatsbaan op de Beestenmarkt vonden het vier fantastische weken. (foto: Erick Kicken)

DELFT – Het is tot nu toe een relatief warme kwakkelwinter en dat was op de DSW Schaatsbaan op de Beestenmarkt wel te merken. Door het natte en soms stormachtige weer viel de belangstelling dit jaar wat tegen.

De Beestenmarkt is inmiddels weer leeg. Een maand lang stond hier een schaatsbaan waar iedereen zeven dagen per week de ijzers kon onderbinden. Dat werd, helaas voor organisator Nota Bene, niet door héél veel lieden gedaan. “Als ik iemand hier de schuld van kon geven dan zou ik dat doen”, geeft ‘schaatsbaas’ Robin Verschoor van organisator Nota Bene aan. “Maar we kunnen het weer niet de schuld geven. Zoals vaker plannen en organiseren we alles prima en negen van de tien keer gebeurt er wat we willen, alleen het hoofdstuk ‘weer’ hebben we niet in de hand.” Dus moesten Robin en Nannette Verschoor toezien hoe de regen over Delft neerdaalde en het publiek thuisbleef. “Het is zes dagen droog geweest, alle andere dagen was er regen of storm. Door het regengevoel gaan mensen andere dingen doen dan schaatsen. Ik kan ze geen ongelijk geven.”

Helaas vielen ook de sponsorinkomsten dit jaar tegen. “We hadden net zoveel sponsors als andere jaren, alleen deden ze iets minder.” Positief is echter dat veel nieuwe, iets kleinere maar zeker niet minder enthousiaste sponsors zich dit jaar hebben aangemeld. 

Nota Bene bekostigt de schaatsbaan voor een derde met sponsorgelden, voor een derde uit eigen zak en een subsidie van de Gemeente Delft en de overige 33 procent moeten worden vergaard uit de kaartverkoop en de horeca. Helaas, weet Robin Verschoor, lopen de horeca-inkomsten ook terug als er minder bezoekers zijn. “Als het hier rustig is dan voelen we dat dus aan twee kanten. Eind volgende week weten we de precieze cijfers, maar ik weet wel dat we dit jaar zo’n twintig procent minder bezoekers hebben gehad.”

Iets anders
Volgend jaar gaan Robin en Nannette Verschoor het iets anders doen. Wat verandert, weten ze nog niet. “Maar je kunt geen leuke, mooie en veilige schaatsbaan organiseren als alles terugloopt. We willen daar geen klaagzang over houden, want alles loopt voor iedereen terug. De laatste twee weken heb ik maar om alles gelachen. Je kan niet anders”, aldus Verschoor. Ondanks het tegenvallende weer en alle gevolgen daarvan, waren er ook genoeg mooie momenten. Zoals die keer dat Robin Verschoor door een klein meisje met een roze muts en roze jas werd aangesproken. “Zij zei: ‘Meneer, het ijs wordt helemaal nat’. ‘Dat klopt’, zei ik toen, ‘want het regent al een half uur’. ‘Oh, daar heb ik niks van gemerkt’, zei dat meisje toen, en ze keerde om en schaatste weer verder. Ze had niet eens gemerkt dat het regende. Op zo’n moment heb ik opeens weer lol.”

- Wat is jullie tijdens deze editie van de schaatsbaan verder bijgebleven?
Nannette: “Ik vond sowieso de sfeer heel goed, het was eigenlijk altijd gezellig.”
Robin: “En we hebben geen last gehad van hangjongeren.”

Nannette: “Het was een heel prettig jaar, iedereen vond de baan leuk en overzichtelijk. Vanaf de horeca had je een mooi overzicht over de schaatsbaan.”
Robin: “We hadden het horecadeel iets groter en ruimer opgezet, daardoor hadden bezoekers hier meer ruimte.”

Nannette: “Bezoekers konden dit jaar voor het eerst via internet kaarten bestellen en zelfs online borg regelen. Dat is handig, want hierdoor hoef je je kinderen geen geld mee te geven als ze naar de schaatsbaan gaan. Ik ben heel blij dat mensen de weg naar onze internetkassa hebben gevonden.”

- Maar jullie zijn er dus niet bepaald rijk van geworden?
Nannette: “We zijn, denk ik, tot augustus bezig met het tellen van het geld, haha. Nee, we worden er verre van rijk van. Ik zal maar niet vertellen wat ik er qua uurloon aan over hou.”

Robin: “We lopen eigenlijk elk jaar 3,5 ton risico met een rendement van nul. Volgende week hebben we alle cijfers van de afgelopen tien jaar bij elkaar. Ik weet nu al dat we in die tijd geen winst hebben gemaakt. We hebben wel veel spin-off en de schaatsbaan heeft ervoor gezorgd dat we bekend zijn geworden in Delft en de regio. We hebben de afgelopen tien jaar veel kennis opgedaan over de techniek en het exploiteren van een schaatsbaan. Daardoor worden we regelmatig door de leverancier van de ijsvloer gevraagd voor advies en begeleiding.”

- Wat gaan jullie nu doen?
Nannette: “Alle spullen weer opruimen en evalueren. De eerste week van februari zijn we lekker vrij. Robin eet dit weekend voor eerst sinds half november weer eens thuis.”

Robin: “Sinds half november ben ik zeven dagen per week, achttien uur per dag met de schaatsbaan bezig geweest. Daar kunnen we ook mensen voor inhuren, maar we vinden het belangrijk dat de schaatsbaan de sfeer heeft die wij graag willen.”
Nannette: “We hebben ruim vijftig medewerkers en vrijwilligers, in alle soorten en maten. Het is altijd weer mooi om te zien hoe die het met elkaar rooien. Als ik dan bij het afsluitende etentje zie hoe iedereen het naar z’n zin heeft, besef ik: Dat hebben we toch goed voor elkaar.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12