Afbeelding

Acht bijzondere mensen worden in een Koninklijk zonnetje gezet

Algemeen

Editie: Week 17, Jaargang 21 |

Mensen die zich voor anderen inzetten – zonder daar zelf rijker van te worden. Dát zijn de mensen die anderen blij maken, bijzondere dingen voor elkaar krijgen, de samenleving mooier maken. En die zich daarmee onderscheiden. Elk jaar ontvangt een kleine groep van deze speciale mensen uit naam van Hare Majesteit de Koningin een Koninklijke onderscheiding. Om in aanmerking te komen voor een Koninklijke onderscheiding, moet iemand echt iets heel bijzonders hebben gedaan.
Op 26 april werden acht van deze heel bijzondere mensen in Delft in het stadhuis in de schijnwerpers gezet: uit handen van de burgemeester ontvingen zij een Koninklijke onderscheiding.


Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau

De heer C. van Groningen
De heer Van Groningen is sinds 1980 vrijwilliger en bestuurslid van de Moermanvereniging. Deze vereniging telt zo’n 6.000 leden en ondersteunt onder meer kankerpatiënten bij het volgen van de Moermantherapie. Daarnaast is hij eindredacteur van het magazine van de vereniging.
Naast zijn werk voor de Moermanvereniging zet de heer Van Groningen zich vanaf 1988 als vrijwilliger in voor de Delftse Hervormde wijkgemeente Mattheüs, waar hij onder meer lid was van de publiciteitscommissie. Ook is hij al zo’n vijf jaar scriba van de Kerkenraad van deze wijkgemeente en werkt hij tot op heden als diaken en secretaris van het college van diakenen. Waar nodig verricht hij hand-en-spandiensten.
Daarnaast was de heer Van Groningen van 1995 tot 2012 bestuurslid van de Stichting Hulp Oost Europa. In deze periode vervulde hij ook een paar jaar de rol van secretaris van de stichting.
Na zijn pensionering pakte de heer Van Groningen nog meer vrijwillige diensten op. Met zijn professionele journalistieke achtergrond heeft hij met name op het gebied van communicatie vele zaken geprofessionaliseerd en geprofileerd.


De heer M. Noordenbos
De heer Noordenbos is eigenaar van Uit de Kunst en café-restaurant LEF. Hij werkte mee aan het opzetten van diverse evenementen en projecten in de binnenstad. Zoals De Mooi Weer Spelen, waarbij hij sinds 1987 betrokken is. Hij bedacht theaterstukken niet alleen, hij voerde ze ook uit. Daarnaast heeft hij zich ingezet voor Lichtjesavond, activiteiten voor de Binnenwatersloot en het Varend Corso. Hij is een initiator en gangmaker. Met uiteenlopende culturele activiteiten geeft hij kleur aan de stad.
Vanaf 2004 is de heer Noordenbos 4 jaar lang actief geweest bij het Technisch Ontmoetings Punt (TOP) aan de Hippolytusbuurt. Het doel van TOP is het bevorderen van de wisselwerking tussen de beoefenaren van wetenschap, techniek en creativiteit, de toepassers en de gebruikers. Daartoe worden, mede door de heer Noordenbos, debatten en exposities, lezingen en experimenten, wedstrijden en prijsvragen georganiseerd.
Hij richtte in 2010 de HYPO kunstsuper op, de supermarkt voor kunst en design. Momenteel is hij bezig met een doorstart op een nieuwe locatie.


Mevrouw J.P.C. Spindler-Kooijmans
In 1965 begon mevrouw Spindler-Kooijmans als vrijwilligster bij de recreatie in het bejaardenhuis De Delfgaauwse Weije. In 1978 is ze gevraagd een opleiding als bejaardenverzorgster te volgen. Na de opleiding heeft ze vervolgens 20 jaar in de Delfgaauwse Weije gewerkt.
Als vrijwilliger bleef ze naast haar werk actief tot 2002. Vanaf 1970 is ze 19 jaar bestuurslid geweest van de Oranjevereninging Heilige Land. In de periode 1997 tot 2006 was ze tevens organisator van de middag voor alleengaanden van de Sacramentskerk. In 2008 was ze lid van de werkgroep Ouderenproof Vrijenban.
Mevrouw Spindler-Kooijmans is nog steeds actief. Zo is ze sinds 1996 lid van de bloemengroep van de Sacramentskerk en is ze sinds 2007 vrijwilliger bij buurthuis ’t Ooievaarsnest. Daar organiseert ze zo’n 8 keer per jaar activiteiten voor de buurtbewoners. Daarnaast zamelt ze spullen in voor de rommelmarkt waarvan de opbrengst ten goede komt aan goede doelen.


De heer D.A. Schreuders
De heer Dirk Albert Schreuders zet zich actief in voor het voetbal in Delft. Vanaf zijn tiende is hij vrijwilliger bij de Delftse Voetbalvereniging DHC. Hij ondersteunt al 47 jaar de ouders bij de verzending van het clubblad en verzorgt activiteiten voor de toto en lotto bij DHC. Later was en is hij onder meer actief als elftalleider en secretaris van de juniorencommissie en veelvuldig schrijver op de website van de vereniging. Daarnaast is hij vaste auteur van artikelen in het maandblad DHC Tribune en auteur van diverse DHC-publicaties. Hij was 22 jaar lang stadionspeaker bij alle thuiswedstrijden van DHC 1 en heeft 13 jaar de rol van secretaris vervuld in het DHC-bestuur. In die periode was hij ook betrokken bij de herstructurering van het sportpark Brasserskade. Ook was hij jarenlang secretaris van de commissie Brasserskade en lid van het werkteam Versterken Sportinfrastructuur.
Sinds 1988 is de heer Schreuders lid van de Sportraad Delft, sectie voetbal. Hij vertegenwoordigt in deze rol meerdere Delftse voetbalclubs. Ook is hij sinds 2003 vrijwilliger bij de Koninklijke Nederlandse VoetbalBond. Hij is daar actief als Netwerkspecialist Ondersteuning Clubbesturen KNVB district Zuid Holland. Aanvankelijk voor Wet- en Regelgeving, maar later algemeen regio-afgevaardigde van de regio Delft, Westland, Pijnacker-Nootdorp van de KNVB district West 2.

Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau


De heer W. Schreuders
De heer Wicher Schreuders is als vrijwilliger actief op diverse terreinen. Zo is ook hij – net als zijn tweelingbroer Dirk Albert – sinds zijn tiende jaar vrijwilliger bij de DHC, op uiteenlopend gebied. Onder meer als secretaris van de Juniorencommissie, en als voorzitter van DHC.
Van 1978 tot circa 2000 was hij vrijwilliger bij de Partij van de Arbeid, afdeling Delft. Zo was hij onder andere afgevaardigde voor het PvdA-gewest Zuid-Holland en voor partijcongressen en tevens lid van de gesprekskring ‘sociaal democratische geschiedenis’ van de Wiardi Beckman Stichting.
Sinds 1982 is hij als vrijwilliger actief bij de Sportraad van Delft – 2 jaar als bestuurslid van de sectie voetbal, 11 jaar als voorzitter van de Commissie Brasserskade, sinds 1997 als voorzitter van de sectie voetbal en vicevoorzitter van het algemeen bestuur. Sinds 1985 is hij ook vrijwilliger bij de KNVB..


De heer Ir. A. Oudshoorn
Van 1978 tot 2004 was de heer Oudshoorn als boordwerktuigkundige in dienst bij de KLM, waar hij zich op verschillende manieren verdienstelijk heeft gemaakt door zijn nevenfuncties. Hij is actief geweest in de ondernemingsraad en heeft vervolgens op managementniveau een belangrijke rol gespeeld in het korps boordwerktuig. Ook is de heer Oudshoorn sinds 2000 bestuurslid van de Vereniging van Voormalig Boordwerktuigkundigen van de KLM.
Naast zijn functie bij de KLM heeft hij zich ingezet voor verschillende activiteiten. Zo is hij vanaf 1997 bestuurslid van de Stichting Pensioenfonds Vliegend Personeel KLM. Ook was hij enige tijd lid van het verantwoordingsorgaan en van verschillende permanente, beleidsbepalende commissies van het pensioenfonds. Vanaf 2005 vervulde de heer Oudshoorn 6 jaar lang de functie van voorzitter van de Delftse Sport Vereniging Concordia. Onder zijn leiding werd de financiële positie verbeterd en bij zijn aftreden liet hij een financieel gezonde vereniging achter. Ook na beëindiging van het voorzitterschap in 2011 heeft hij nog vrijwilligerstaken voor de vereniging verricht. Zo treedt hij onder meer op als beveiligingscoördinator, sleutelbeheerder en lid van de onderhoudscommissie van de golfbaan.


De heer J.M. van Reenen
De heer Van Reenen werkt, behoudens een korte onderbreking, sinds 1974 bij de gemeente Delft, het laatst bij Milieu en Duurzaamheid als chef Milieuvergunningen en vakteamhoofd Milieu. Met zijn inzet voor een duurzamer Delft is hij een erkende autoriteit op het gebied van milieu en duurzaamheid en een pionier in de Europese samenwerking van de gemeente Delft. In Europese projecten en werk- en adviesgroepen in rijks- en VNG-verband drukt hij een duidelijk stempel op het landelijke milieubeleid. Als gesprekspartner op hoog politiek, ambtelijk en bestuurlijk niveau heeft hij Delft internationaal op de kaart gezet.
Met zijn tomeloze inzet, deskundigheid, betrouwbaarheid, menselijkheid en zijn vermogen tot vernieuwen en verbinden heeft hij een onschatbare bijdrage geleverd aan de verbetering van de kwaliteit van het milieu in Delft. In Brussel weet hij als vervanger van de wethouder tactisch te opereren en haalt EU-geld binnen voor Delftse milieuprojecten.
De heer Van Reenen is betrokken bij diverse projecten, waaronder het Europese BELIEF-project, is lid van de Board of Directors of Energy Cities en medeoprichter van de Convent of Mayors. Hij zit diverse overleggen voor, zoals het wateroverleg dat resulteerde in het nieuwe watersysteem. Hij was voortrekker in Kennis In Synergie voor een Sustainable Zuid-Holland, realiseerde een bovengemeentelijke samenwerking met de Haagse regio, was initiator van het project Energiebesparing in monumentale steden, van het Delfts Energie Agentschap en voorzitter van het Duurzaamheidsplatform Delft.


Benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw


De heer prof. B. Ninaber van Eijben
De heer Ninaber van Eijben studeerde in 1971 cum laude af aan de afdeling Vormgeving metaal en kunststoffen aan de Maastrichtse Academie voor Beeldende Kunsten, maar ging een andere richting uit en ontwikkelde zich tot ontwerper van industrieel vervaardigde gebruiksvoorwerpen. Zijn creaties in de jaren ’70 – van armbandhorloge en halshorloge tot fluorescentielamp – zijn als klassiekers opgenomen in verschillende museumcollecties. In 1980 ontwierp hij de nieuwe Nederlandse muntenserie, in 1998 de Nederlandse zijde van het euro-muntstuk.
De heer Ninaber van Eijben ontwerpt tot op het bot: minder kan niet, meer is volstrekt overbodig. Gedisciplineerd kleedt hij problemen stap voor stap uit om op pragmatische wijze een ontwerp op te bouwen. In 2003 werd hij aangesteld als hoogleraar vormgeving aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft, waar hij een veelgevraagd begeleider van afstudeerders is. Hij maakt studenten bewust van businessaspecten en stimuleert ze tot ondernemerschap. Zo is de succesvolle Senz Umbrella onder zijn supervisie tot stand gekomen. Binnen de kring van Nederlands industrieel ontwerpers neemt hij een invloedrijke plaats in.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12