Afbeelding

De rugbyvrouwen van RC Delft zijn erg sportief, vooral tijdens de derde helft

Algemeen

DELFT – Linda van den Dungen is één van de vijftien speelsters van de vrouwenrugbyteam van RC Delft. Ze staan op het punt om aan het nieuwe seizoen te beginnen en ze hopen dat er snel versterking komt.

Rugby is een sport waarbij twee teams van vijftien speelsters het tegen elkaar opnemen. En dus wilde het de afgelopen weken nog wel eens gebeuren dat RC Delft nèt wel of nèt niet genoeg speelsters had. “Heel vervelend”, vindt Linda van den Dungen. “Want die vijftien speelsters zijn er niet altijd. Soms hebben we daarom een speelster te weinig, maar dan moeten we het wel 80 minuten volhouden. Dat is soms wel effe doorzetten.” 

Dus is elke vrouw, jong, oud, dun of dik, meer dan welkom bij RC Delft. Ze hoeven ook geen uiterst gedreven rugbytalenten te zijn. Verschillende speelsters in het team beoefenen de sport nog niet zo gek lang. Ook Van den Dungen niet. Ze voetbalde enkele jaren voor de vrouwen van Delfia, maar ze was meteen verkocht toen ze een keer met de rugbydames meeging naar een toernooi op Ameland. “We gingen daar beachrugbyen, dat scheen heel gezellig te zijn. Ik heb toen voor het eerst meegespeeld en ik vond het onwijs leuk. Daarna heb ik nog een paar keer meegetraind op het veld.” 

Ze hing haar voetbalschoenen aan de wilgen en ze ging rugbyen bij RC Delft. Want, vindt ze, rugby is ‘gewoon een mooie sport’. “Ik dacht eerst: rugby is alleen maar slaan en schoppen. Maar het is heel gecontroleerd. Er zijn regels voor hoe je mag tackelen. Als je je daar niet aan houdt, fluit de scheidsrechter. Niemand praat tegen de scheidsrechter, het gaat allemaal heel vriendschappelijk.” Bovendien: “Je hebt met rugby minder last van blessures dan bij voetbal.”

Eigen cultuur
Rugby heeft een heel eigen cultuur, is Van den Dungen opgevallen. “Tijdens wedstrijden kun je elkaar echt kwaad maken. Na afloop vorm je een haagje en dan is het ‘drie hoeraatjes voor de tegenstander’. Daarna is het gezellig bier drinken.” Ook met de tegenstanders. Het is dan niet vreemd om elkaar te vertellen hoe boos je tijdens de wedstrijd was, om vervolgens samen het glas te heffen. Dat is bij voetbal, weet ze uit ervaring, vaak wel anders. “Daar is het na afloop nog steeds van: Hè, die kutwijven. Wij drinken hier na afloop een biertje met elkaar, dat is veel leuker.” 

Toch kan ze niet ontkennen dat het er tijdens wedstrijden soms hard aan toe gaat. “Ik heb nu een gekneusde vinger. Dat gebeurt wel vaker als je bal uit elkaars handen wilt trekken.” Rugby is echter niet zo’n ruwe sport als veel mensen denken, benadrukt Van den Dungen. “Dat weerhoudt ze ervan om te komen kijken.” Als ze eens langs zouden komen om de Delftse rugbyvrouwen aan het werk te zien, dan zouden ze met eigen ogen kunnen aanschouwen dat het wel meevalt, denkt Van den Dungen. 

Geïnteresseerde vrouwen zijn elke dinsdag- en donderdagavond welkom om een keer bij een training te kijken of om een keer mee te doen. “Je hoeft daar niet eens sportief voor te zijn, je krijgt vanzelf conditie. En ook al weet je niets, dat kan altijd komen. Het maakt ook niet uit of je snel of langzaam, dun of sterk bent, voor iedereen is wel een passende positie in het veld. Rugby is echt een hele leuke en gezellige sport. Je doet zo bovendien nog eens wat op je zondag.”

Wie wel interesse heeft of meer wil weten, kan het best kijken op www.rcdelft.nl of contact opnemen met de captain via het e-mailadres mailto:captaindamesdelft@gmail.com?subject=via%20delftopzondag.nl of via telefoonnummer 06 - 81 20 80 36.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12