Afbeelding

Metropoolregio moet onze regio 20 miljard euro per jaar opleveren

Algemeen

Editie: Week 41, Jaargang 20 |

Ahmed Aboutaleb (links) stak net als Jozias van Aartsen (tweede van rechts) niet onder stoelen of banken dat hij de Metropoolregio wel ziet zitten. Ehsan Turabaz van IKEA luistert hier aandachtig naar. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – Onze regio loopt jaarlijks 20 miljard euro mis omdat er niet goed wordt samengewerkt. De vorming van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag moet daar verandering in brengen.

Woensdagmorgen kwamen belangrijke bestuurders en ongeveer vijfhonderd ondernemers uit de Metropoolregio bij elkaar in het restaurant van IKEA in Delft. Tijdens een ondernemersontbijt spraken zij over de Metropoolregio die steeds meer vorm gaat krijgen en luisterden ze naar toespraken van verschillende burgemeesters uit dit gebied.

Burgemeester Bas Verkerk, de enige burgemeester die woensdagmorgen z’n ambtsketen mocht dragen, zei in zijn toespraak dat de Metroolregio ‘enorme voordelen’ heeft voor iedereen. “Delft heeft dingen die Rotterdam en Den Haag niet hebben. Wat dat betreft zijn wij aanvullend.” De bereikbaarheid van de stad gaat de komende jaren ‘enorm vooruit’, zei hij ook. “Want we hebben straks vier treinsporen en de A4 richting Schiedam wordt momenteel aangelegd. Ondernemers en burgers vinden dan makkelijker hun weg.” Verder zei Verkerk het ‘heel belangrijk’ te vinden dat Rotterdam, Den Haag en Delft straks hun krachten gaan bundelen. “We gaan investeren in en met elkaar. En daardoor kan de kennis uit Delft makkelijker de markt bereiken.”

Jozias van Aartsen, de burgemeester van Den Haag, begon zijn verhaal met de mededeling dat van de 24 geïnteresseerde gemeentes er al 22 hebben toegezegd mee te doen. Twee denken er nog over na, maar wie die twee twijfelaars zijn wilde hij niet zeggen. Als het aan Van Aartsen ligt, komt de Metropoolregio er snel. “Want het is in het belang van de gemeentes en ook in uw belang dat die metropoolregio van de grond komt en dat gaat ook gebeuren. Mijn collega Aboutaleb zit daar als een terriër achteraan.”

Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, benadrukte nog eens dat onze regio een ‘unique selling point’ heeft. Helaas worden die ‘unieke eigenschappen’ van de producten uit de regio niet optimaal benut. “Want we laten als ondernemers 20 miljard euro liggen door gebrek aan samenwerking.” Als gemeentes en ondernemers in dit gebied zich beter organiseren, kan die 20 miljard euro wél worden verdiend, verwacht Aboutaleb. “Waarom verbinden we het metronet van Amsterdam niet met dat van Rotterdam?”, vroeg hij zich hardop af. Dat zou het fileprobleem in de Randstad volgens hem al voor een deel oplossen. En het is volgens de burgemeester van Rotterdam niet onmogelijk. “Dit zijn niet alleen dromen, het zijn dingen die we werkelijk kunnen realiseren.” Volgens Aboutaleb is ook het nieuwe kabinet positief over samenwerking in onze regio. “Dat weet ik als burgemeester. Niets staat ons dus in de weg om de krachten te bundelen en die 20 miljard euro binnen te harken.”

Volgens Van Aartsen zijn ‘wij’ een innovatieve regio. “Eén van de motoren van de economie.” De Metropoolregio is volgens hem om drie redenen belangrijk. “Werk, werk en werk. Dáár gaat het uiteindelijk om.” Aboutaleb zei daarna dat de 24 gemeentes ‘bijna zover zijn’. “Ik denk dat we eind volgend jaar zover zijn en we inhoudelijke dingen met elkaar kunnen doen.” Wat die ‘inhoudelijke dingen’ zijn, werd niet helemaal duidelijk. En, voor iedereen die daar nog aan twijfelde, zei Aboutaleb nog één keer wat hij van de Metropoolregio vindt. “Ik ben er ongelofelijk enthousiast over.”

Na de ongelofelijk enthousiaste commentaren van de burgemeesters begon het informele deel. De Delftse delegatie, waaronder de wethouders Junius en Vokurka en enkele bekende Delftse ondernemers, had zich voornamelijk in de omgeving van het restaurant verzameld. Ook Evelien van de Kruit, de directeur van Delft Marketing, was hier te vinden. “Delft Marketing heeft in samenwerking samen met IKEA Delft en Westcord het ondernemers-ontbijt naar Delft kunnen halen”, vertelde ze. “Normaal gesproken is Delft hier niet bij, maar omdat we nu een ludieke locatie met een ludiek ontbijt konden leveren aan 600 ondernemers, was dit een uitgelezen kans om ons als stad te profileren.”

Wethouder Milène Junius zei dat onze regio veel potentie heeft. Ook zij is voorstander van de Metropoolregio. “En ook de Delftse gemeenteraad is heel positief. Ze zien een samenwerking wel zitten.” Delft kan volgens Junius in de Metropoolregio ‘een brugfunctie’ vervullen. Ook Delftenaren gaan er volgens haar iets aan hebben. “Het doel van de Metropoolregio is om meer werk te creëren, beter bereikbaar te worden en meer te investeren. We gaan straks beter samenwerken. Dat moet iedereen wat opleveren.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12