Afbeelding

Stadskantoor niet in de verkoop, wel deels te huur

Algemeen

Editie: Week 28, Jaargang 23 |

Het nieuwe Stadskantoor is groot, over de vraag in hoeverre het té groot wordt, verschillen de meningen.

DELFT – Het gloednieuwe Stadskantoor wordt niet te koop gezet. Wel wil de gemeente ongeveer 2000 vierkante meter in het pand gaan verhuren aan derden.

Dat blijkt uit een onderzoek dat het college liet uitvoeren naar de voor- en nadelen van verhuur of verkoop van het nieuwe Stadskantoor, waarvan de bouw ruim tachtig miljoen euro kost. Uit dit onderzoek blijkt dat het financieel het meest gunstig is om de verhuizing door te laten gaan, maar wel twee units te verhuren, schrijft het stadsbestuur aan de raad. Verkoop of volledige verhuur zou in de huidige marktomstandigheden leiden tot een te groot verlies. Het college sluit echter geen enkele optie uit mochten marktomstandigheden in de toekomst veranderen.

Opmerkelijk
Deze nieuwe denkwijze kan gerust opmerkelijk worden genoemd. Bijna een jaar geleden vertelde en berekende voormalig bouwer- en projectontwikkelaar A. Th. van Wissen in Delft op Zondag dat het nieuwe Stadskantoor in Delft ruim vier keer groter zou worden dan noodzakelijk. De manier van werken verandert namelijk, legde hij uit, en bovendien werkt Delft vanwege bezuinigingen met een steeds kleiner ambtelijk apparaat. “Wat Delft nu bouwt is een kantoor dat geschikt is voor steden met 500.000 inwoners. En dat in tijden van crisis en een tijd waarin 13 miljoen vierkante meter leegstaat”, zei Van Wissen. Daar heeft hij een punt, want de bouw kost ruim 80 miljoen euro.

De Gemeente Delft reageerde op haar eigen website en de krant Delft op Zondag dat Van Wissens berekeningen ‘absoluut niet kloppen’ en dat het nieuwe kantoor vanwege reorganisaties ‘slecht iets ruimer dan strikt noodzakelijk worden’. Nu, nog geen jaar later,  blijkt dat ‘iets ruimer’ dus zo’n 2000 vierkante meter te betreffen. De totale vloeroppervlak van het Stadskantoor wordt 21.500 meter, een deel van het pand wordt in 2016 opgeleverd.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12