Technische vakopleiding wil zo snel mogelijk duidelijkheid over steun van de Gemeente

Algemeen

Folkert Kouwenhoven (links) en Jan Berendse hopen dat de nu nog vrij lege ruimtes op de BVMT straks bevolkt zullen zijn met ijverige leerlingen. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – Delft heeft sinds dit jaar een Bedrijfsvakopleiding Metaal & Techniek (BVMT), maar de toekomst hiervan is onzeker.

Voormalig Onderwijswethouder Dick Rensen was razend enthousiast over de komst van deze technische MBO-opleiding. Het nieuwe College hult zich echter in stilzwijgen als om steun wordt gevraagd. Jan Berendse is één van de initiatiefnemers van de vakopleiding en voorzitter van de Stichting BVMT. In Delft en regio was voorheen, vertelt hij, behoefte aan een technische vakschool. Niet alleen binnen het bedrijfsleven, maar ook onder in techniek geïnteresseerde jongeren n oudere werknemers of werklozen die zich willen laten bijscholen. “We hadden in Delft de TU, twee technische hogescholen, drie VMBO’s, een Science Center, maar géén middelbare technische school. Er was dus geen doorlopende leerlijn”, noemt Berendse nog een reden waarom het hoog tijd was voor een Vakopleiding Metaal & Techniek. Die doorlopende leerlijn is er nu, met de komst van de BVMT, wèl. De eerste zeven leerlingen zijn er al aan de slag gegaan, maar de 600 vierkante meter aan leeroppervlakte in het pand aan de Rotterdamseweg ogen toch vrij leeg. Hier en daar staan apparaten en machines opgesteld waar de leerlingen mee werken. De Stichting BVMT hoopt op een duw in de rug van de Gemeente Delft, maar het is vooralsnog onduidelijk of en hoe de Gemeente hen zal steunen. Berendse: “Het is van belang dat de wethouders en de Gemeenteraad inzien dat we hier bezig zijn met een initiatief dat versterkend kan werken. De Gemeente moet niet te lang wachten met dit initiatief steunen, anders kan het vastlopen. We zijn in gesprek met de Gemeente, maar dat heeft weinig tot geen resultaat. Het is in de overlegcyclus, zeggen ze.” Berendse begrijpt ook wel dat de nieuwe wethouders hun weg nog moeten vinden. “Maar dat moet niet te lang gaan duren. We staan onder druk.” Voor het einde van het jaar wil de BVMT duidelijkheid hebben over mogelijke steun vanuit de Gemeente. 

Inussen wordt er volgens Berendse namelijk door andere gemeenten aan hen getrokken. In Zoetermeer, Pijnacker en het Westland zouden ze volgens hem maar wat graag een dergelijke opleiding hebben. Al verschillende keren is vanuit deze gemeenten gevraagd of de BVMT zich niet binnen hun gemeentegrenzen wil vestigen. Als het aan Berendse ligt blijft zijn school ‘gewoon’ in techniekstad Delft, alleen wil hij dan wèl graag duidelijkheid van de Gemeente. “De vraag naar technisch personeel is nu, met het afzwakken van de crisis, weer aan het toenemen. Als we niet gezamenlijk de schouders eronder zetten grijpen we mis.” Vorig jaar, toen Dick Rensen nog wethouder van Onderwijs was, zag het er goed uit voor de BVMT. “De BVMT was zijn lovebaby. Dat gaf vertrouwen. De nieuwe wethouders moeten het belang van onze opleiding ook zien. Het moet een hoge prioriteit hebben, maar dat voelen we nu niet.” Folkert Kouwenhoven, hij is directeur van de BVMT, benadrukt dat de vakschool er niet op uit is om structurele subsidies te vergaren. “Het hoeft niet zo veel geld te zijn, maar we kunnen een duw in de rug wel gebruiken. Bovendien willen we aan de andere investerende bedrijven laten zien dat de Gemeente óók betrokkenheid toont. We hebben een goed plan, Rensen was uitermate enthousiast, maar dan valt er opeens een gat. Dat moet niet. De baby van Rensen moet een fles melk in z’n mond hebben.” Bovendien: “Als je niet faciliteert in MBO-onderwijs, dan bouw je een huis zonder fundament”, aldus Kouwenhoven.

Behoorlijk groot probleem
Als de vakschool uit Delft verdwijnt, zal dat de nodige gevolgen hebben, verwacht Berendse. “Dan krijg je een behoorlijk groot probleem voor de regio. Sommige bedrijven kunnen nu al niet doorgroeien omdat ze er de mensen niet voor hebben. De Kamer van Koophandel zegt ook: Als bedrijven wegtrekken uit deze regio is dat al erg, maar als bedrijven zich hier ook niet meer willen vestigen, dan hebben we echt een groot probleem.” Bovendien: “Als je als Gemeente wilt groeien moet je investeren in educatie. Zonder voldoende kennis kunnen we niet concurreren.”
Als de Gemeente vanwege bezuinigingen besluit de BVMT niet te steunen, zullen Berendse en Kouwenhoven hun conclusies trekken. “Dan gaan we niet in Delft verder. De Gemeente is één van de belangijkste partners”, geeft Berendse aan. Kouwenhoven: “Iedereen is hartstikke enthousiast over de opleiding en alle seinen staan op groen. Maar wil je verder bouwen, dan heb je daar een steun in de rug voor nodig. En we willen zo graag aan alle partijen laten zien dat de Gemeente Delft dit oppakt...” (JN) 


Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12