Het zit er bijna op voor Grootvorst Peter van der Salm

Algemeen

KABBELGAT – Peter van der Salm is dit jaar voor het laatste keer Grootvorst van de Stichting Delftse Carnavalviering.

Met zo’n duizend bezoekers en een prima verloop van de avond is hij meer dan tevreden over de opwarmavond, die vorig weekend plaatsvond. Alle carnavalsactiviteiten verliepen tot nu toe naar tevredenheid van de Grootvorst. Hij ging dit jaar als Grootvorst van de Stichting Delftse Carnaval Viering al bij heel wat andere Carnavalsverenigingen op bezoek. “Het is gewoon leuk, het geeft sfeer en saamhorigheid”, zegt hij over die feestelijke avonden. “Het gaat tenslotte om de lol.” Inmiddels maakt hij zich alweer op voor het Groot Carnaval, dat zaterdag 21 februari officieel gaat beginnen. 

Jarenlang was hij actief als Grootvorst. Die taak wordt na het Carnaval overgenomen door Johan Lispet van De Rooie Rijers. “Het is voor mijn taxibedrijf noodzakelijk dat ik het wat rustiger aan doe”, zegt Van der Salm, die nog wel als voorzitter van de Stichting Delftse Carnavalviering actief blijft. “Er gaat zó veel tijd inzitten. Wat een ander met duivensport heeft, heb ik met Carnaval. Je doet er daarom vrij veel voor.” Hij gaat het wel missen, verwacht hij. “Elke keer als ik op een podium sta denk ik: Ik sta hier voor het laatst”, vertelt Van der Salm. “Al elf jaar begeleid ik de Prins overal naar binnen. Er zal wel een gat vallen, maar je houden je wel bezig hoor.” Eén van de momenten waar hij naar uitkijkt is het uitreiken van een cheque aan de Maurice Maeterlinckschool. Het bedrag van de cheque, zo’n 1500 euro, is bestemd voor een schoolboerderij bij de school. Het is voor de verschillende verenigingen ingezameld vanwege het 33-jarig jubileum van de Stichting DCV. 

De route van de optocht, die zaterdag 21 februari om 13.00 uur bij Van der Lee van start gaat en daarna richting de Delftse binnenstad trekt, is dit jaar iets korter dan gebruikelijk. “Maar er doen meer deelnemers mee”, weet Peter van der Salm. “Zo’n zestig eenheden. Vorig jaar waren dat er zo’n vijftig.” De optocht staat – met het oog op de rijwielhandel van de Stadsprins - in het teken van fietsen en darts. Van der Salm: “Die thema’s proberen we uit te dragen.” Alcohol mag tijdens de optocht niet worden genuttigd. Wie dat wel doet wordt gediskwalificeerd, kan Van der Salm alvast verklappen. 

Iets anders waar de Grootvorst naar uitkijkt is de Kakafonie, die maandag 23 februari vanaf 20.00 uur op de Markt plaatsvindt. “Dat is echt een happening”, aldus Van der Salm. “Als je ziet wat die blaaskapellen tentoonspreiden… Nee, als je die kapellen niet hebt, dan heb je eigenlijk niks.” 

Dinsdag 24 februari is het dweilmiddag, gevolgd door de afsluiting, die ’s avonds plaatsvindt. Daarna komt er voor Peter van der Salm definitief een einde aan een lange periode als Grootvorst. “Dan rest mij alleen nog om iedereen te bedanken voor alle fijne en gezellige jaren die ik door mocht brengen in Het Kabbelgat”, besluit hij.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12