Ilyas (links) en Jos (rechts) voor de Marcuskerk. (Foto: Koos Bommelé)
Ilyas (links) en Jos (rechts) voor de Marcuskerk. (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Hemd van het Lijf: Ilyas Masih & Jos Slager

Algemeen Hemd van het lijf

Ilyas Masih en Jos Slager zijn beiden actief binnen ICF, een kerk die sinds kort officieel een wijkgemeente van de Protestantse Gemeente Delft is.

Waarom hier op de foto?
Ik (Jos) heb in de Marcuskerk een werkplek, dus doordeweeks werk ik hier. Op zondagen ben ik in de Nieuwe Kerk te vinden, waar ICF samenkomt. Twee keer per jaar hebben we als ICF een dienst in de Marcuskerk.

Wat is ICF?
ICF staat voor International Christian Fellowship, en is een Engelstalige kerk waarin mensen van alle continenten samenkomen om met elkaar een soort familie te vormen, gecentreerd rond Jezus Christus. Op zondag komen we om 12.30 uur samen in de Nieuwe Kerk voor de dienst, maar de dienst wordt ook op onze website live gestreamd: www.icfdelft.nl.

Onder welke stroming valt ICF?
Voordat het ICF heette, heette het IREF - International Reformed Evangelical Fellowship. Ik denk dat ‘hervormd evangelisch’ het wel goed laat zien. Het is heel breed, want de mensen van ICF hebben alle mogelijke verschillende christelijke achtergronden, maar we vinden het het belangrijkst dat we ons focussen op wat de Bijbel zegt. Je zou het een Bijbelse kerk kunnen noemen, maar wie Jezus is, en de liefde van God door Jezus, vormen voor ons wel het kloppende hart.

Wat zijn jullie functies binnen ICF?
Ik (Jos) ben ‘pastor’, zoals dat in internationale context meer gebruikelijk is om te zeggen, maar in het Nederlands zou ik mezelf predikant noemen. Ik (Ilyas) ben ‘deacon’ - diaken. De functie van diakenen is om de armen en behoeftigen te helpen. Dat doen we onder andere door middel van gebed, maar wanneer het mogelijk is ook financieel en materieel.  We helpen niet alleen mensen binnen ICF, maar ook daarbuiten. Momenteel ondersteunen we bijvoorbeeld een weeshuis in Pakistan.

Hoe is ICF begonnen?
Ongeveer twintig jaar geleden kwamen de Nederlandstalige kerken in Delft tot de conclusie dat er zoveel internationals in Delft waren dat er voor hen een mogelijkheid moest komen om kerkdiensten bij te wonen. Helemaal in het begin was dat het aanbieden van vertaling van de Nederlandstalige diensten. Internationals konden toen met een koptelefoon op de dienst in het Engels volgen. Later is men begonnen Engelstalige diensten te organiseren en eigenlijk is daaruit de Engelstalige, multinationale, interculturele kerk voortgekomen die ICF heet. Tot voor kort was ICF formeel nog de ‘Commissie van Nederlandse Kerken,’ maar sinds enkele weken is geformaliseerd dat ICF echt een eigen wijkgemeente is, als onderdeel van de Protestantse Gemeente Delft.

Wat betekent deze status van wijkgemeente praktisch gezien?
De zaken zijn nu formeel geregeld, al functioneerde we informeel al wel als kerk. Het betekent bijvoorbeeld dat het huishoudelijk reglement nu op papier staat, terwijl dat eerder veel spontaner ging. De belangrijkste verandering is niet per se deze status, maar de transitie van commissie naar kerk. Die vond eigenlijk al eerder plaats. ICF was eerst meer een commissie die iets vóór internationals deed, maar nu is het een kerk ván internationals, en dat is in alle lagen van leiding terug te zien.

Wat maakt ICF bijzonder?
Delft is een historische stad die door veel verschillende mensen wordt bezocht. Ook in ICF ontvangen we tijdens onze diensten veel bezoekers, ook mensen die andere religies of denkwijzen hebben. Er is geen zondag dat er niet ook mensen zijn die uit nieuwsgierigheid of belangstelling de dienst hebben bijgewoond. Nationaliteiten en religies die in het nieuws vaak botsen, komen in deze kerk in vrede samen. Dat vinden we iets heel moois.

Als wij burgemeester van Delft waren…
…zouden we investeren in het behoud van de geschiedenis en cultuur van Delft, maar ook in de rol die het technische aspect van Delft in de toekomst speelt. Ook zouden we hulp bieden aan de behoeftigen, zoals een diaken dat doet. We zijn ervan overtuigd dat dat de welvaart van de stad juist ten goede komt. Daarnaast zouden we ons inzetten voor meer vrede en verbinding tussen de vele verschillende groepen in Delft, al zijn we ons ervan bewust dat dit een hele lastige taak is, waar onze huidige burgemeester zich ook zeker al voor inzet.