De oude C&A-locatie (Foto: Koos Bommelé)
De oude C&A-locatie (Foto: Koos Bommelé)

Raad akkoord met appartementenplan oud C&A-pand

Algemeen

DELFT - In een besluitvormende vergadering heeft de gemeenteraad van Delft vorige week ingestemd met het voorstel voor het ‘Bestemmingsplan Paradijspoort C&A-locatie’. Dit besluit opent de deur naar de ontwikkeling van maximaal vijftig woningen bovenop het voormalige winkelpand van C&A, gelegen in het hart van de stad. Slechts één partij, Hart voor Delft, stemde tegen.

Het goedgekeurde plan legt een maximale bouwhoogte van vijftien meter vast, maar dit geldt niet voor het gehele bestemmingsvlak. Andere delen van het gebied worden onderworpen aan verschillende maximale hoogtes van vijf en tien meter.

Bestemmingsplan
In het bestemmingsplan is geregeld dat bij het benutten van de bouwmogelijkheden van het bestemmingsplan tevens invulling wordt gegeven aan de recente kaders voor natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen. Voor het overige blijven de mogelijkheden van de geldende bestemming ‘Centrum – Filiaalwinkelgebied’ ongewijzigd.

Zorgen
Tijdens de commissievergadering uitten enkele omwonenden en vertegenwoordigers van de Commissie Behoud Stadsschoon van Delfia Batavorum hun bezwaren tegen een gebouw van vijftien meter bovenop het voormalige C&A-pand. Ze uitten hun zorgen over het verlies van uitzicht en zonlicht, en vreesden voor mogelijke inkijk.

Zicht en licht
De Commissie Behoud Stadsschoon drong aan op het verlagen van de maximale bouwhoogte naar twaalf meter om zo de kenmerkende kleinschaligheid van de Delftse binnenstad te behouden. Een amendement van Hart voor Delft, dat tot doel had het zicht en het licht voor de omwonenden te behouden, werd verworpen omdat alle andere partijen tegen stemden. Een vergelijkbare motie, die dezelfde zorgen adresseerde, kreeg steun van CDA, Onafhankelijk Delft, PvdA en VVD. Dat was niet voldoende om de motie aan te nemen.

Aangenomen moties
Een motie ingediend door Volt en SP, waarin het college wordt verzocht om minimaal 40 procent betaalbare woningen te realiseren, kreeg brede steun van alle partijen behalve de VVD. Daarnaast werd de motie ‘Maak de Achtersack Leefbaarder’ van CDA, D66 en PvdA aangenomen, met enkel tegenstemmen van de VVD. Deze motie vraagt het college om de leefbaarheid van het binnenplein achter het voormalige C&A-pand te verbeteren in samenspraak met de bewoners.

Wethouders
Tijdens het uitgebreide debat benadrukten wethouders Martina Huijsmans en Karin Schrederhof het belang van een bouwhoogte van vijftien meter om een rendabel plan te kunnen realiseren voor betaalbare woningen. Ze verwelkomden ook de ruimte die het college krijgt om met de ontwikkelaar te onderhandelen over betaalbare woningen in het centrum van de stad.