Voorzitter Raad van Bestuur Petra de Jongh en wethouder Joëlle Gooijer zetten afgelopen maandag hun handtekening onder de nieuwe werkwijze
Voorzitter Raad van Bestuur Petra de Jongh en wethouder Joëlle Gooijer zetten afgelopen maandag hun handtekening onder de nieuwe werkwijze

Meer ouderen krijgen toegang tot ontmoetingscentra

Algemeen

DELFT - Goed nieuws voor ouderen in Delft. Vanaf nu hebben zij geen Wmo-indicatie meer nodig om deel te kunnen nemen aan de activiteiten van de ontmoetingscentra van Pieter van Foreest. Dit initiatief, ondertekend door wethouder Joëlle Gooijer van Jeugd, Onderwijs, Ouderen en Armoede, en Petra de Jongh, voorzitter Raad van Bestuur Pieter van Foreest, markeert een belangrijke stap voorwaarts in het verbeteren van de toegang tot zorg en welzijn voor ouderen in de regio. 

De ontmoetingscentra van Pieter van Foreest bieden een scala aan activiteiten voor zowel oudere als jongere mensen met geheugenproblemen en/of verminderde regie, evenals ondersteuning voor mantelzorgers. Voorheen moesten ouderen een tijdrovende papierwinkel doorlopen om een Wmo-indicatie te verkrijgen voordat ze konden deelnemen aan deze waardevolle voorzieningen. Dankzij een succesvolle pilot is deze drempel nu weggenomen. Ouderen kunnen zich nu zonder tussenkomst van de gemeente aanmelden bij de ontmoetingscentra van Pieter van Foreest. Dit initiatief is niet alleen van toepassing op nieuwe cliënten; ook huidige bezoekers kunnen hun aantal dagdelen aanpassen zonder tussenkomst van de gemeente, tot maximaal drie dagen per week. 

Dagvoorzieningen
Pieter van Foreest biedt op verschillende locaties dagvoorziening op maat. De nieuwe werkwijze geldt voor Ontmoetingscentrum Vermeertoren, Ontmoetingscentrum Dock van Delft, Dagverzorging Plus Die Buytenweye, Ontmoetingscentrum Beukenlaan, Ontmoetingscentrum Mozartlaan en Zorgboerderij BuitenGewoon. Deze voorzieningen bieden ouderen de mogelijkheid om met anderen samen te zijn en activiteiten te doen gedurende enkele dagen of dagdelen per week. Ook mantelzorgers zijn welkom. Pieter van Foreest ondersteunt ze en geeft hen handvatten en advies. Ook worden er onder andere meerdere mantelzorgerbijeenkomsten bij de ontmoetingscentra georganiseerd. Mantelzorgers kunnen er, even los van de zorg, ervaring en kennis opdoen, vinden er een luisterend oor en komen in contact met andere mantelzorgers.

Tijdrovend
Petra de Jongh, voorzitter Raad van Bestuur bij Pieter van Foreest, benadrukt het belang van de nieuwe werkwijze. “Achter de indicatieverstrekking voor deelname aan ontmoetingscentra zat een tijdrovende papierwinkel. Zowel voor de cliënt en diens naasten, als onze organisatie en de gemeente. Het vereenvoudigen van deze procedure is van enorme meerwaarde.”

Direct overleg
De samenwerking tussen de gemeente Delft en Pieter van Foreest heeft niet alleen geleid tot een vereenvoudiging van het aanmeldproces, maar heeft ook geresulteerd in kortere doorlooptijden. De coördinatoren van de ontmoetingscentra kunnen nu direct met de cliënt, mantelzorger en verwijzer overleggen en beoordelen welke ondersteuning het beste past.

Drempels verlagen
Wethouder Joëlle Gooijer onderstreept het positieve effect van deze samenwerkingsovereenkomst. “De mogelijkheid om te ontmoeten en mee te doen aan stimulerende activiteiten draagt bij aan de kwaliteit van leven en ontlast tegelijk ook partners en mantelzorgers. Deze nieuwe werkwijze is een mooi voorbeeld van hoe we samen drempels kunnen verlagen.”

Gezamenlijk doel
Dit initiatief van de gemeente Delft en zorgorganisatie Pieter van Foreest komt voort uit een samenwerking met gemeenten Westland, Rijswijk en Midden-Delfland, met het gezamenlijk doel de toegang tot ontmoetingscentra voor nieuwe cliënten te vergemakkelijken. De pilot in Delft startte in 2023 en is nu omgezet in een reguliere werkwijze. De gemeente Delft en Pieter van Foreest kijken uit naar verdere samenwerking om het welzijn van de inwoners te bevorderen.