Wethouder Karin Schrederhof, directeur-bestuurder Yuri Matteman, wethouder Joëlle Gooijer en wethouder Frank van Vliet (Foto: Marco Zwinkels)
Wethouder Karin Schrederhof, directeur-bestuurder Yuri Matteman, wethouder Joëlle Gooijer en wethouder Frank van Vliet (Foto: Marco Zwinkels) Foto:

‘DOK is Delft, nu en in de toekomst’

Algemeen

DELFT - ‘Iedereen kan groeien’. Dat is de titel van het plan voor de toekomst van DOK, de bibliotheek van Delft. Dit plan werd afgelopen maandag in OPEN gepresenteerd aan de medewerkers van DOK en de wethouders Karin Schrederhof, Joëlle Gooijer en Frank van Vliet.

Door Cheyenne Toetenel

We zijn alweer bijna aan het eind van 2023 aanbeland. Tevens het laatste jaar van het Meerjarenbeleidsplan 2020 - 2023 ‘Wij zijn DOK’. “We staan in de startblokken om vooruit te kijken en plannen te maken”, valt te lezen in het nieuwe Meerjarenbeleidsplan 2024-2027. “Iedereen kan groeien is dit keer ons uitgangspunt omdat we daar volledig van overtuigd zijn. En om zorgvuldig onze koers te kunnen bepalen en te blijven volgen, kijken we niet alleen vier, maar ook tien jaar vooruit.” Om tot deze koers en een vierjarenperspectief te komen heeft DOK onderzoek gedaan en veel mensen actief betrokken. De DOKbox, een knalroze koffer, stond symbool voor deze schatkist vol ideeën. Met de voorwerpen en verhalen uit deze kist als inspiratie werden het hele jaar mooie gesprekken gevoerd die uiteindelijk tot concrete doelen leidden. Gesprekken zijn gevoerd met iedereen die in Delft met DOK te maken heeft. Van medewerkers en vrijwilligers tot ambtenaren en wethouders. Van bezoekers en gebruikers van de bibliotheek, van jong tot oud. “Al deze bijdragen vormen de basis van deze koers en ons perspectief op de komende vier jaar.”

Koers 2033
DOK wil er voor élke Delftenaar zijn, met welke achtergrond dan ook. “Daarom gaan we ons de komende tien jaar inzetten om samen met de stad iedere Delftenaar de kans te geven te kunnen groeien, waar en wanneer dan ook. Op meer plekken, op meer tijden, meer in dialoog en meer in samenwerking.” Binnen de koers die wordt aangehouden zijn diverse doelen opgesteld voor 2033. Zo brengen in 2033 Delftenaren 800.000 bezoeken aan locaties en activiteiten van DOK (in 2022 was dit 500.000), ontmoet iedere Delftenaar minimaal één keer per jaar iemand van DOK en hebben medewerkers van DOK meer tijd om in gesprek te gaan. Ook is DOK in alle wijken van Delft aanwezig op plekken waar je langs boeken struint en wordt verleid om ze op te pakken en te lezen en stimuleert DOK leesplezier in het hele Delftse onderwijs. Bovendien hoort DOK dan bij de bibliotheken die technologie effectief inzetten bij het stimuleren van leesplezier. Ook zijn drempels in 2033 weggenomen. Een DOK-lidmaatschap is dan gratis en DOK heft geen ‘te-laat-geld’ meer, en DOK is altijd dichtbij op maximaal tien minuten lopen. De locaties zijn toegankelijk op tijden waar behoefte aan is, en ook digitaal is DOK toegankelijk, veilig en inspirerend. In 2033 kan iedere Delftenaar samen met DOK programmeren, is DOK een plek waar gemeenschappen samenkomen en zich thuis voelen, werkt bij DOK een afspiegeling van de samenleving van Delft en zijn de bezoekers aan OPEN in het centrum van Delft een afspiegeling van de samenleving. In 2033 is DOK aanjager, verbinder en het vertrouwde ankerpunt in het bloeiende leerecosysteem van Delft, te starten in Delft-West en daarna in heel Delft. Ook zijn fysieke DOK-locaties altijd multifunctioneel en in samenwerking met anderen. Verder is via DOK de digitale wereld voor iedere Delftenaar veilig toegankelijk. Tot slot is DOK in 2033 al jaren een stabiele en robuuste bibliotheek, ontwikkelt DOK samen met andere bibliotheken digitale oplossingen die ten gunste komen aan alle bezoekers, zit onderzoek en experiment in het DNA en levert DOK jaarlijks inzichten relevant voor de stad en de cultuursector. “Maar tien jaar is ver weg”, schrijft DOK in het plan. “Er kan en zal nog veel onverwachts gebeuren in die tijd. Om de koers te bewaren, werken we deze concreter uit in een beleid voor vier jaar, van 2024 tot en met 2027.”

2024-2027
Het startpunt van de koers wordt gevormd door vier strategische doelen: leesplezier voor iedere Delftenaar, DOK is van iedereen en altijd in de buurt, iedere Delftenaar kan groeien en zich ontwikkelen, en DOK bouwt op een duurzaam fundament. Succesbepalende factoren daarbij zijn: DOK-medewerkers zijn ambassadeurs, DOK bereikt, inspireert en ondersteunt doorlezers (8 - 28-jarigen) en helpende volwassenen (ouders/ verzorgers, leerkrachten, partners, DOK-medewerkers, professionals, zzp’ers en vrijwilligers), DOK is verankerd in Delft op eigen locaties en daarbuiten, DOK is hét vertrouwde aanspreekpunt voor leesplezier, basisvaardigheden en kunst en cultuur binnen- en buitenschools, gedeeld eigenaarschap met Delft, en de organisatie is robuust en wendbaar.

Deel jouw idee over de bibliotheek van de toekomst op dok.info/dokbox. Daar vind je ook het complete Meerjarenbeleidsplan.