Afbeelding

Hemd van het lijf: Herman Weyers

advertenties

Herman Weyers heeft na 25 jaar afscheid genomen van de organisatie van de Dodenherdenking.

1.Waarom wil je bij het verzetsmonument op de Nieuwe Plantage op de foto?
Omdat ik 25 jaar de Dodenherdenking in Delft heb georganiseerd.

2.Hoe heb je de laatste Dodenherdenking beleefd?
Dit jaar heb ik de organisatie niet gedaan in overleg met de gemeente. Die wilde graag verjonging. Prima, lijkt me een goed idee. Ik ben dit jaar bewust niet mee geweest, want als je als bekend gezicht dan toch meeloopt krijg je vragen van mensen. En het gaat om de herdenking zelf.

3.Wat is er bijzonder aan de organisatie ervan?
Naderhand merk je hoe belangrijk het is voor mensen. Er zijn discussies over of het moet doorgaan, maar veel mensen vinden het een belangrijk moment. Ik vond het een eervolle taak.

4.Wat is je bijgebleven van die 25 jaar Dodenherdenking?
Eén van de nabestaanden is een mevrouw die al ruim 25 jaar met haar man samen meeliep en na de burgemeester als eerste bloemen neerlegt. Die legde ze altijd neer aan de voeten van het beeld. Inmiddels is haar man overleden, is ze slecht ter been en wordt ze nu begeleid door haar zoon en kleinkinderen. Haar kleindochters leggen nu de bloemen neer op dezelfde plek als oma. Ik vind dat heel mooi.

5.Wat is er in die 25 jaar goed of verkeerd gegaan?
Het gaat altijd heel goed, heel rustig. Natuurlijk gaan er wel eens dingen mis. Ik heb bijvoorbeeld een keer het Wilhelmus overgeslagen – dat werd later alsnog gespeeld – en de naam van de burgemeester verkeerd uitgesproken, maar dat merkt bijna niemand.

6.Is de organisatie veranderd?
Naderhand is de herdenking op Jaffa erbij gekomen en bij het Indië-monument op het Agathaplein.

7.Wat heb je nog meer georganiseerd in 25 jaar?
Als evenementenorganisator heb ik van alles georganiseerd: grachtenconcerten, Koninginnedag, Donkere Dagen van Delft, Lichtjesavond. Altijd met anderen hoor, nooit alleen.

8. Hoe ben je ermee begonnen?
Vanuit vrijwilligerswerk. Heel lang geleden bij het Delfts Toneel Gezelschap. Zij wilden een stuk buiten spelen. Toen heb ik geregeld dat ze op Koninginnedag konden spelen. En van het een komt het ander.

9.Waar houd je je nu mee bezig?
Ik ben directeur van het Vermeercentrum. En daarnaast doe ik een aantal dingen als vrijwilliger. Zo ben ik me bijvoorbeeld gaan bemoeien met de corsoboot van Delft. En zo zie ik wel meer dingen die moeten gebeuren.

10. Als ik burgemeester was van Delft dan.. zou ik een burgervader proberen te zijn, maar ook een goed en eerlijk bestuurder. Mensen moeten het gevoel hebben dat ze terecht kunnen bij de burgemeester. Dus zorgen dat je de stad goed bestuurt en luisteren naar je bevolking.