Onderzoek eigen aflossingsvrije hypotheek op tijd

advertenties

DELFT - Ongeveer 1 miljoen huiseigenaren hebben een aflossingsvrije hypotheek. Vereniging Eigen Huis raadt deze mensen aan om nu al te onderzoeken of hun hypotheek in de toekomst nog betaalbaar is, en zo nodig alsnog te beginnen met aflossen.

Iemand met een aflossingsvrije hypotheek lost zijn schuld niet geleidelijk af, maar na dertig jaar ineens. Vaak kan de hypotheek na die tijd door lopen, maar dan moeten de maandlasten wel bij het inkomen passen, meestal het pensioen.
Mensen die binnenkort met pensioen gaan en een lager inkomen verwachten, en mensen met een hoge hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning of hun inkomen, doen er goed aan hun toekomstige situatie met een adviseur te bespreken.


Oversluiten
Nu beginnen met aflossen? Een mogelijkheid is de hypotheek over te sluiten naar een lage rente, of te kiezen voor rentemiddeling. De besparing die dat oplevert kan worden gebruikt om de hypotheekschuld geleidelijk te verminderen. Ook is het mogelijk om jaarlijks 10 tot 20 procent van de hypotheeksom boetevrij af te lossen.


Maximale periode
Vanaf 1 januari 2001 is de maximale periode dat een huiseigenaar de rente over de hypotheek kan aftrekken van de belasting dertig jaar. Voor de eerste groep huiseigenaren die hier vanaf 2031 mee te maken krijgt, kunnen de maandelijkse hypotheeklasten stijgen. Daarnaast gaat het maximum aftrektarief nu al jaarlijks omlaag. Naarmate de tijd verstrijkt, kunnen ook daardoor de maandlasten van een hypotheek stijgen.