Portret van Willem Reyersz. De Langue en Daniël Fransz. Van der Brugge
1648 | Jacob Willemsz. Delff II
Portret van Willem Reyersz. De Langue en Daniël Fransz. Van der Brugge 1648 | Jacob Willemsz. Delff II

Gevonden! Het laatste schuttersstuk ontdekt

advertenties

Voor het eerst in 200 jaar zijn de Delftse schutters weer bijeen. Eén van de vijf Delftse schuttersstukken verdween aan het eind van de 18e eeuw uit beeld. Spoorloos verdwenen was het, tot het onlangs op een veiling in Parijs opdook. Met de aankoop van het bijzondere schilderij is Museum Prinsenhof Delft in staat om de schutters te herenigen en een bloeiende periode uit de 17de-eeuwse stadsgeschiedenis te doen herleven.

Op het levensgrote werk uit 1648 staan notaris Willem de Langue (rechts) en herbergier Daniël van der Brugge, officier en musketier van het Witte Vendel. De Langue gaf de opdracht voor het schilderij aan Jacob Delff II, destijds een beroemd portretschilder en kleinzoon van de Delftse schilder Michiel van Mierevelt. 

De tentoonstelling Gevonden! Het laatste schuttersstuk ontdekt vertelt aan de hand van de vijf herenigde schuttersstukken het verhaal van de stedelijke burgerwacht in het Delft van de Gouden Eeuw. Ontdek welke taken de schutters hadden, hoe ze presteerden op de jaarlijkse schietwedstrijden en wie de heren van het Witte Vendel zijn. 
Het teruggevonden schuttersstuk onthult bovendien een heel eigen geschiedenis: dat van zijn eeuwenlange omzwervingen door Europa. Hoe belandde het vanuit de erfenis van notaris De Langue uiteindelijk in een villa in Zuid-Frankrijk? De restauratie van het werk laat de zichtbare getuigenissen van die intrigerende zwerftocht zien.

Museum Prinsenhof Delft heeft het verdwenen schuttersstuk kunnen aankopen dankzij de steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar BankGiro Loterij Aankoopfonds en haar Themafonds 17de-eeuwse Schilderkunst) en een particuliere schenker. 

Museum Prinsenhof Delft
Sint Agathaplein 1
2611 HR Delft

Dinsdag t/m zondag geopend van 11.00-17.00 uur
www.prinsenhof-delft.nl