Koopwoningen 4,3% duurder dan jaar geleden

advertenties

DELFT - Koopwoningen waren in mei 4,3 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Al drie jaar op rij stijgen de prijzen weer gestaag. In maart en april dit jaar bijvoorbeeld, kwam er telkens zo'n 4 procent bij. Vergeleken met het dieptepunt van de woningmarktcrisis in juni 2013, zijn koopwoningen nu ruim 9 procent duurder. Ten opzichte van de piek van de markt in augustus 2008, zijn huizen altijd nog ruim 14 procent goedkoper. Een gemiddelde koopwoning kost nu ongeveer 218.000 euro, evenveel als in augustus 2004.

Verkochte woningen
Het Kadaster registreerde in mei 16.066 verkochte woningen, zo werd onlangs bekend gemaakt. In de eerste vijf maanden van 2016 verwisselden 75.350 woningen van eigenaar. Dat is ruim een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Alle woningtypen waren meer in trek bij de koper. De verkoop van appartementen steeg met 31 procent het sterkst. Twee-onder-één-kapwoningen waren met een verkooptoename van bijna 16 procent relatief het minst gewild.