Antoon Windmeijer in actie bij Omroep Delft. (foto: Willem de Bie)
Antoon Windmeijer in actie bij Omroep Delft. (foto: Willem de Bie)

Markante Delftenaar Antoon Windmeijer overleden

Algemeen

Hij is al jaren uit het straatbeeld verdwenen, maar iedereen kent hem nog: Toon de accordeonist. Voluit heet hij Antoon Windmeijer. Hij speelde jarenlang regelmatig in de binnenstad van Delft.

Op zijn accordeon op de Voldersgracht voor de Visbanken, maar ook op de piano van de tweedehandswinkel op de Beestenmarkt. En dat deed hij met verve en op zeer originele wijze. Toon kon geen noot lezen en had zich het bespelen van de accordeon, piano, gitaar en mondharmonica zelf aangeleerd. Hij schuwde de improvisatie niet en vooral zijn interpretatie van buitenlandse 'teksten' waren fenomenaal. Hij sprak geen woord over de grens, maar gebruikte het klankbeeld van het Frans, Engels of welke taal dan ook. En dat klonk authentiek. In de jaren '90 is hij uitgeroepen tot Bekendste Delftenaar. Afgelopen woensdag is hij op 80-jarige leeftijd overleden.

In de jaren '80 en '90 was er zelfs een 'Toon-band'. Willem de Bie, één van de bandleden: "Ooit liep Antoon, met de accordeon onder zijn arm, onze studioruimte van La Blusa binnen. Of hij mocht meedoen. Tuurlijk! De recorder ging aan en tot zeer laat hebben we Toon laten spelen, wij begeleidden. Onvergetelijk! Een stem als roestige golfplaat, eigen interpretatie van de volgorde van de akkoorden, en gezongen in een heel aparte versie van de Engelse taal. Geweldig! Ik ga 'm missen." De band trad onder meer op tijdens Westerpop en verscheen op Radio Delft. Er kwam een heuse CD die tijdens een legendarisch concert in Speakers werd gepresenteerd.

Antoon kwam wegens gezondheidsredenen al jaren niet meer in het centrum van Delft, maar speelde in zijn verzorgingshuis nog wel af en toe piano.