De nieuwe buurtverbinders van de Wippolder en Voordijkshoorn met hun trainster Hanneke van Stokkom. (foto: Dennis van den Berg)
De nieuwe buurtverbinders van de Wippolder en Voordijkshoorn met hun trainster Hanneke van Stokkom. (foto: Dennis van den Berg)

Offline én online buurtverbinders in Wippolder en Voordijkshoorn  

Algemeen

DELFT – In een aantal wijken van Delft zijn momenteel buurtverbinders actief. Dit zijn buurtbewoners die het leuk vinden om hun steentje bij te dragen aan het opzetten van een online buurtplatform in hun buurt. Delft op Zondag mocht een kijkje nemen tijdens de training van een groep buurtverbinders voor de wijken Voordijkshoorn en Wippolder.

Sociale contacten in je eigen woonwijk zijn niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. Veel mensen weten niet wie er allemaal naast, boven, onder en tegenover hen wonen in de straat. Buurtverbinders kunnen ervoor zorgen, dat bewoners met andere buurtgenoten, plaatselijke ondernemers en organisaties in contact komen. Een handig middel om de basis te leggen voor die gewenste contacten is het internet. Websites als Facebook hebben de sociale drempel verlaagd voor online buurtplatforms. . Een online buurtplatform maakt zichtbaar wat er in een wijk is en gebeurt. Maar ook kun je hier zien welke activiteiten er georganiseerd worden, kun je reageren op berichten van buurtbewoners, een oproep doen voor hulp, spullen te koop aanbieden en nog veel meer. Deze website moet wel dagelijks ververst en bijgehouden worden, anders heeft deze geen toegevoegde waarde. En dat is precies datgene, waar een tiental bewoners van de wijken Voordijkshoorn en Wippolder zich de komende tijd mee bezig gaan houden.

Geen whiz kids
Als Delft op Zondag aanschuift bij de bijeenkomst in de Vermeertoren, zijn de buurtverbinders net bezig met het vormgeven van hun websites. 'Onze Wippolder' en 'Kijk op de Voordijk' zijn de namen waarmee gewerkt gaat worden. Hoewel er zich onder de vrijwilligers geen whiz kids bevinden, zijn sommigen redelijk thuis op de computer. "Daarnaast is het programma waarmee je de website bouwt en onderhoudt niet zo ingewikkeld. Het wijst zichzelf", verzekert trainster Hanneke van Stokkom de buurtverbinders. Delft heeft al enige tijd een online buurtplatform in de wijk Tanthof. Het succes van het vorig jaar gestarte www.onstanthof.nl werkt inspirerend op de collega's uit Voordijkshoorn en Wippolder.

Meer verbinding in de buurt
Joyce, Miranda en Attie hebben zich alle drie aangemeld om buurtverbinder te worden. "Ik was al actief als vrijwilliger voor de buurt via De Zonnebloem en Participe in Voordijkshoorn", vertelt Joyce. Buurtgenote Miranda wil graag een rol spelen in het organiseren van activiteiten: "Ik vind het prettig om onze wijk weer wat socialer te maken. En dat is voor mij compleet als we oog hebben voor elkaar.  De grote variatie in culturen en nationaliteiten moet geen sta-in-de-weg zijn om met elkaar in gesprek te gaan." Attie was in de Wippolder vanuit haar kerkgenootschap al actief voor de gemeenschap en vindt het belangrijk om in haar wijk bij de ouderen en de mensen die geen bijvoorbeeld geen computer hebben een oogje in het zeil te houden, zodat deze mensen niet vereenzamen. "Je hoort wel eens verhalen over ouderen die niet meer de deur uit komen en niet meer naar de markt kunnen omdat niemand met ze mee kan. Ik hoop dat we als buurtverbinders zulke situaties kunnen helpen voorkomen."
De dames zijn zelf nog niet zo thuis op het gebied van internet, maar verwachten dat dat wel op z'n pootjes terecht gaat komen. "Het online gedeelte is een hulpmiddel om het échte sociale contact tot stand te brengen. En daar dragen wij graag ons steentje aan bij."
In juni gaan de buurtplatformen van Wippolder (www.onzewippolder.nl) en Voordijkshoorn (www.kijkopdevoordijk.nl) de lucht in. De buurtverbinders van de Voordijkshoorn vergaderen iedere woensdag om 10.00 in wijkcentrum de Parel; de collega's van de Wippolder vergaderen elke donderdag om 10.00 in wijkcentrum de Wippolder. Heeft u vragen over het platform of wilt u alvast een account aanmaken? Loop dan even bij hen binnen.
Wie interesse heeft om ook buurtverbinder in deze wijken te worden, kan zich aanmelden via Anja van Oosten (Participe): a.van.oosten@participedelft.nu of tel. 06 – 26110821.