George Zevenbergen in een van de krappe hokjes van de Lock Me Up actie. (foto: Koos Bommelé)
George Zevenbergen in een van de krappe hokjes van de Lock Me Up actie. (foto: Koos Bommelé)

Horecagezichten achter kippengaas om meisjes uit de prostitutie te redden

Algemeen

DELFT – Je vrijheid voor een halve dag opgeven en in een kooi plaatsnemen op het drukbezochte terras van Moodz. Niet ieder zijn of haar smaak, maar de mannen en vrouwen die dat deze week hebben gedaan - en nog doen - dienen er een goed doel mee: met het geld dat ze hiermee ophalen worden meisjes in ontwikkelingslanden uit de prostitutie gehaald.

Door: Dennis van den Berg

Nathalie de Wit telt af naar het moment, dat ze even uit haar kooi mag om de benen te strekken en een sanitaire stop te maken. De horecavrouw, werkzaam bij WijnbarRon, is er het type niet naar om lang stil te zitten. Maar dat is nu juist datgene wat wel moet tijdens de Lock Me Up actie van Free A Girl, waar George en Monique Zevenbergen zich met hun zaak Moodz voor opgegeven hebben. In een kooitje van twee bij één meter op het Moodzterras brengt een aantal Delftse horecagezichten een halve dag door. De actie is woensdag 18 mei van start gegaan en loopt tot en met zondag 22 mei. Op de vraag wat Nathalie en haar 'medegevangene' van deze dag, Marja Keizer van het Ondernemersfonds Delft, de hele dag doen om de tijd te doden, antwoordt Nathalie: "Via de site van Free A Girl vraag je aandacht voor het goede doel, het bevrijden van meisjes en vrouwen uit de gedwongen prostitutie. We spreken voorbijgangers aan en vragen hen of ze wat willen doneren. Ook zijn we actief via onze eigen social mediakanalen om mensen te bewegen om een donatie te doen. En we veilen allerlei items voor het goede doel." Marja kan vanwege rugklachten niet achter het kippengaas plaatsnemen, maar zet zich desalniettemin net als de wel gekooide Nathalie in voor de goede zaak.
"Je krijgt de meest uiteenlopende reacties", weet Nathalie inmiddels. "Zo kwam er een man voorbij, die vertelde dat hij in India geweest was en met eigen ogen gezien heeft wat deze meisjes en vrouwen moeten doormaken. Dan moet je wel even slikken." Maar gelukkig zijn niet alle gesprekken zo zwaar van toon. "Er zijn genoeg grapjassen die een bijdehante opmerking naar ons roepen", weet Nathalie. "Geeft niet, weet ik wel raad mee." Ze verwachtte zoiets ook toen er een snelle wagen met petjesdragende jongens voorbij Moodz kwam cruisen. "Maar één van hen stapte uit en kwam wat briefgeld in de collectebus stoppen. Dat was wel een aangename verrassing."

Vierhonderd donaties
George Zevenbergen zit een stukje verderop op zijn eigen terras. Hij is tevreden over het verloop van de inzamelingsactie: "Zeker als je je bedenkt, dat wij ons als laatste deelnemer hebben aangemeld en op de ranglijst van alle 25 deelnemers inmiddels opgeklommen zijn naar de elfde plek." Met zo'n vierhonderd donaties op de donderdag is hij een tevreden man: "Dat moeten Raymond van Uffelen en ik op vrijdag, als wij de kooi in moeten, nog maar eens zien te evenaren." De mannen zijn leuke dingen van plan om de aandacht op zich en het goede doel te vestigen.
Deze zondag wordt de actie afgesloten. Op die dag gaan de 'gevangenen' van dienst, voorzitter Peter Ruysch van de Stichting Centrum Management Delft en centrummanager Tom de Weerdt, al om 9.00 uur 's ochtends achter slot en grendel. De actie eindigt derhalve dan ook om 21.00 uur, zodat de resultaten na afloop bekend gemaakt kunnen worden en donateurs en andere belangstellenden samen met de deelnemers nog een toost kunnen uitbrengen op het eindresultaat.
"Voor zondag hebben we een heel leuk programma bedacht", meldt George. "'s Ochtends wordt er op het plein voor De Veste een bootcamp gehouden door sportschool Queens. In de middag vindt hier ook een modeshow plaats, waar diverse ondernemers belangeloos aan meewerken. Genoeg redenen om op deze dag zelf een kijkje te komen nemen en met eigen ogen te zien dat het leven in zo'n kooitje verschrikkelijk is."