Emma van Zuijlen: klein maar razendsnel op het ijs.
Emma van Zuijlen: klein maar razendsnel op het ijs.

Schaatsen even in het vet en nu alle aandacht voor het havo-examen

sport

DELFT/RIJSWIJK - Het schaatsseizoen zit erop voor Emma van Zuijlen (18). Het slotakkoord vormde haar deelname aan de Europacup in Hongarije van 18 tot en met 20 maart. Nu wacht haar het havo-examen.

Door: Dennis van den Berg

Ze had gehoopt op een plek bij de bovenste tien in Boedapest. Maar dat zat er net niet in voor Emma van Zuijlen. De Rijswijkse, die haar loopbaan als shorttracker begon bij de Delfts Kunstijsbaan Vereniging (DKIJV), behaalde de elfde plaats tijdens de Europacup in de Hongaarse hoofdstad. "Ik ben drie keer gevallen tijdens mijn wedstrijden. Dat heeft me de das omgedaan, anders was ik zeker hoger geëindigd. Een teleurstelling", blikt Emma terug. Ze reed in Boedapest wel een persoonlijk record.
Met haar deelname aan de Europacup sluit de schaatsster een goed seizoen af. In de West-Europese Starclass competities is Emma in haar categorie, Junioren A, als derde geëindigd. Ze behaalde een vierde plek op het NK in haar klasse en staat momenteel op de elfde plaats in het landelijk klassement. In drie jaar tijd heeft ze zich goed doorontwikkeld, nadat ze zich voor het eerst voor het NK Shorttrack had geplaatst. Van twee keer in de week trainen bij DKIJV ging ze naar zes dagen in de week bij het Regionaal Talent Centrum in Dordrecht, onder leiding van Benny Bruggemans. En inmiddels heeft Emma weer een nieuwe stap gemaakt: ze traint in Utrecht onder Wilma Boomstra. "Een heel goede en strenge coach", vindt Emma. "Ik moet echt hard trainen van haar, maar ik leer er veel van." Leren is momenteel sowieso het devies, want Emma staat aan de vooravond van haar eindexamen aan het Haags Montessori Lyceum.
- Het is nog ver weg, maar wat verwacht je van het nieuwe seizoen?
"Ik wil wat vaker de A-finale zien te halen. En ik hoop me te kunnen plaatsen voor het WK Junioren Relay (aflossing, een wedstrijdvorm bij het shorttrack waarbij leden van hetzelfde team elkaar af moeten wisselen – DvdB). Daar mogen maar vier rijders naartoe. En ik wil graag weer op het erepodium zien te komen tijdens het NK."
- Hoe zit het met je Olympische droom?
"Het lijkt me geweldig, de Olympische Winterspelen. Maar ik denk niet dat ik er over twee jaar al sta, misschien over zes jaar."