Afbeelding

Jeroen Heemskerk

vaste rubrieken

Jeroen Heemskerk (55) werd tijdens de algemene ledenvergadering van MKB Delft verkozen tot nieuwe voorzitter. Hij volgt Michiel Kraaijeveld op, die deze functie de afgelopen acht jaar bekleedde.

1. Waarom wilde je bij de Kapelsbrug worden gefotografeerd?
"Omdat ik de eerste jaren van mijn leven aan de Oude Delft heb gewoond. Erna zijn we met het gezin naar Bussum verhuisd, toen ik vanwege mijn studie weer in Delft ging wonen, voelde dat als thuiskomen."

2. Wat doet MKB Delft?
"We behartigen de belangen van bedrijven in het Midden- en Kleinbedrijf in Delft in de breedste zin van het woord. Dat doen we onder meer door de samenwerking te zoeken met andere belangenverenigingen, zoals VNO/NCW en Koninklijke Horeca Nederland. Daarbij brengen we ondernemers samen, bijvoorbeeld met onze zomerbarbecue en Boerenkool met Bubbels."

3. Wat is het voordeel van dat soort samenkomsten?
"Ten eerste is het belangrijk dat ondernemers elkaar in een informele setting tegenkomen. Zo leren ze elkaar kennen en overleg leidt vaak tot interessante initiatieven. Het klinkt misschien als een cliché, maar als je oog hebt voor je omgeving kun je zoveel meer bereiken."

4. Waarom ga je je belangeloos inzetten voor MKB Delft?
"Ik heb in het verleden bij onder meer de ICT-kring en andere samenwerkingsverbanden gezien dat het heel erg leuk is om met andere mensen dingen te organiseren, waar iedereen wat aan heeft, daar behoef je niet altijd iets voor te krijgen."

5. Hoe ga je aan je voorzitterschap beginnen?
"Ik vind het belangrijk om in eerste instantie onze kernwaarden te herijken. De vraag wat de reden van ons bestaan is, is daarbij heel belangrijk. We moeten gaan kijken wat onze toegevoegde waarde is en hoe we ondernemers zo goed mogelijk van dienst kunnen zijn. Het moet voor ondernemers aantrekkelijk zijn om zich bij ons aan te sluiten."

6. Heeft Delft niet te veel ondernemersverenigingen?
"Er zijn inderdaad best veel verenigingen, maar ik zal de laatste zijn om te zeggen dat die opgeheven moeten worden. Er zijn vooral branche- en buurtverenigingen die een meerwaarde hebben, waarbij je samen sterker staat. Die bestaan heel goed naast MKB Delft."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"Dat is een interessante vraag, want er komt een nieuwe burgemeester. Ik hoop dat dat iemand is die hart voor de stad heeft, maar ook iemand die de zakelijke kant goed weet te vertegenwoordigen, ook naar het buitenland. Delft heeft zoveel meer te bieden dan alleen Delfts Blauw en Vermeer."

8. Hoe is het ondernemersklimaat in Delft?
"Er gebeuren hier fantastische dingen, waarvan veel mensen niets afweten, doordat er niet genoeg naar buiten wordt getreden. Daarnaast zou er door de samenwerking te zoeken meer rendement uit alle positieve energie kunnen komen."

9. Wat zijn de belangrijkste speerpunten?
"Eén van de eerste speerpunten is de digitalisering. Het vorige bestuur heeft daar al op ingezet met 'Delft verdient online' en daar moet een vervolg op komen. Retailers kunnen op dit gebied nog een slag slaan en daar kunnen wij ze bij helpen. Maar dat is zeker nog niet alles."

10. Wat is het uiteindelijke doel tijdens je voorzitterschap?
"Dat is om de optimale situatie te creëren waarin ondernemers hun brood kunnen verdienen. Hierbij gaat het in eerste instantie om onze leden, maar ook om alle andere ondernemers. Daarbij opereren we niet alleen op strategisch gebied, maar hopen ook regelmatig projecten voor onze ondernemers te realiseren."