Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Als je nu bijvoorbeeld informatie zou willen hebben over het bedrijf Photodrone, dan ga je naar www.photodrone.nl om daar de informatie en de bijbehorende beelden te zien waar je naar op zoek bent.

In het www-loze tijdperk was je aangewezen op drukwerk in alle soorten en maten. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw was drukwerk, zeker als je er mooie foto's in wilde opnemen, nogal kostbaar. Even snel naar de Copyshop kon toen niet.
Toch wilden veel bedrijven iets doen als ze bijvoorbeeld een brief kregen waarin om informatie werd gevraagd. Er was drukwerk dat al een lange historie had en ook nog eens redelijk betaalbaar was: de ansichtkaart. Een mooi verduitst woord, geënt op de 'ansichtskarte'.
Sommigen probeerden het met 'aanzichtkaart', maar dat was zo'n blotebillenwoord dat het nooit beklijfde. Veel bedrijven lieten dus een goede fotograaf aanrukken die de nering fraai in het zonnetje zette. Op de achterkant, de adreskant van de kaart was dan nog ruimte voor enige goedbedoelde verkoopslogans.

Zo komt het beeld van de linker foto van een ansichtkaart van de firma PARKA-PLEX uit Eindhoven. Zij hadden zich gespecialiseerd in het op de weg schilderen van allerlei streepwerk, beter bekend als wegmarkering. Zo waren zij verantwoordelijk voor alle strepen rond het Oostplein, zoals de stopstrepen, de fietsroute markering en natuurlijk de zebra's.
Degene die de kaart kreeg had blijkbaar een heftige aanval van Sinterklaaseritus, gezien de tekst die hij of zij op de voorkant schreef: 'Een Zebra met afkeer voor lijden, moet autobesturen vermijden, hij doet het nooit goed, want als hij het doet, dan moet hij zichzelf overrijden'. Wie het snapt moet dat vooral laten weten.
De firma PARKA-PLEX laat aan de achterkant van de kaart weten dat het hier gaat om de 'Nieuwe toegangsweg naar Rijksweg 13 in DELFT, gemarkeerd met Permanente Wegmarkering van PARKA-PLEX'.
Wat blijft is de fraaie foto die ze lieten maken uit het raam van het hoekpand Oostplein - Delfgauwseweg.