Marc Lamey (rechts) legt de directeur van het Watersportverbond (op de plank) uit hoe het moet. Dit gebeurde tijdens de nationale opening van de landelijke Dag van de Watersport, op het terrein van Plané.
Marc Lamey (rechts) legt de directeur van het Watersportverbond (op de plank) uit hoe het moet. Dit gebeurde tijdens de nationale opening van de landelijke Dag van de Watersport, op het terrein van Plané.

Plané: verscholen in Delftse Hout, opvallend in internationale surfsport

sport

DELFT – Delft lijkt in de verste verte niet op een warm en winderig surfoord met witte stranden. Desondanks is Windsurfing Delft Plané een gevestigde naam in de surfwereld en leren liefhebbers hier al ruim veertig jaar de fijne kneepjes van de sport.

En windsurfing ís een sport, vindt Plané-voorzitter Marc Lamey, maar bovenal is het ook een levensstijl. Eentje die enige flexibiliteit vereist. De wind komt namelijk niet op afroep.
Lamey kan over windsurfen als levensstijl meepraten. Je bent niet alleen surfer als je op die plank staat: dat ben je 24 uur per etmaal, weet hij. Lamey is regelmatig op de thuisbasis van Plané in de Delftse Hout te vinden, maar hij beoefende de sport in alle uithoeken van de wereld. "En zodra de tijd en het weer het toelaten rijd ik ook naar Scheveningen of Oostvoorne", vertelt hij. "Het mooie aan windsurfen vind ik de vrijheid die je hebt. Het spelen met de natuur en de elementen, de wind en je tegenstander, de golven en de zee. Je kunt met zo'n plank met gemak een snelheid van 50 tot 70 kilometer per uur behalen. Hartstikke leuk."

Alle kanten uit
Je kunt in de windsurfsport alle kanten uit. Letterlijk en figuurlijk. Freestylers halen het liefst de gekste trucs uit en vliegen alle kanten op. Tijdens andere wedstrijden draait het erom zo snel en beheerst mogelijk een bepaald parcours af te leggen. Hoe je je surfboard ook gebruikt: het is o zo belangrijk de basis goed te leren, benadrukt Lamey. Dat kan bij Plané. "Wij geven lessen en faciliteren", geeft de voorzitter aan. "Als je hier een cursus volgt hoef je alleen je zwembroek en handdoek mee te nemen. Wij beschikken over alle materialen. Windsurfen is heel laagdrempelig, ja." Uiteraard kun je het zo prijzig maken als je zelf wilt. "Maar windsurfen is nu wel veel goedkoper dan vroeger."
-Is de sport groeiende?
Lamey: "Dat merken wij wel, ja. Dat is enerzijds te verklaren door het feit dat Nederland het internationaal goed doet, met bijvoorbeeld een gouden plak voor Dorian van Rijsselberghe op de Olympische Spelen van 2012. We merken daarnaast dat veel mensen steeds vaker buiten willen zijn, maar zich liever niet binden. Wij hebben daarom een girls-clinic die vrouwen kunnen volgen. Wat ze daarna doen moeten ze zelf weten. Ze zitten niet meteen ergens aan vast, heel laagdrempelig dus. Een lidmaatschap voor volwassen kost bij ons verder maar 80 euro."
-Wat weten veel mensen niet over Plané?
"Dat we al veertig jaar in Delft zitten en op internationaal niveau een aardige vinger in de pap hebben. We zijn de oudste surfclub van Nederland en misschien zelfs van Europa, dat onderzoeken we nu. Wat veel mensen ook niet weten, is dat er voor iedereen wel een discipline is. Of je nou in de zomer in je bikini rustig over het water wilt gaan of met windkracht 6 hard wil rammen; het kan. Wat ook prettig is, is dat je kunt doen wanneer je er zin in hebt. Als het enigszins waait kun je de surfplank pakken, de plas op en wat rondjes gaan maken."
-Gaat de Delftse Hout nooit vervelen?
"Nee, nooit. Of je er nou 's ochtends vroeg, overdag of 's avonds bent, het is er altijd mooi. En je zit er zo. Ik denk dat we heel blij mogen zijn met zo'n plas. De koelkast in ons clubhuis is altijd gevuld en als het even kan gaan de barbecue aan. Een mooiere locatie kunnen we ons niet wensen."
-Wanneer begon je met surfen?
"Als kind gingen we met het gezin altijd op vakantie naar de Brouwersdam, daar ben ik op m'n achtste en door m'n ouders met surfen begonnen. Pas vier jaar later heb ik me bij Plané gemeld. Toen ik wat ouder was, ben ik tien tot twaalf jaar lang fanatiek windsurfer en coach geweest over de hele wereld. Ik ben toen ook betrokken geweest bij het opzetten van jeugdklassen. Toentertijd surften daar jonge jongens die nu in het Olympisch traject zitten. Heel gaaf. Ik heb sindsdien veel contacten in de surfwereld. Mede daardoor is het gelukt dat we vorig jaar met Plané het WK mochten organiseren. En ook omdat ik afspraken altijd nakom, wat bij surfers niet altijd het geval is. Want als opeens waait dan zijn ze plots weer verdwenen, haha."