Cor Hoebeke. (Foto: Frank van der Kruk)
Cor Hoebeke. (Foto: Frank van der Kruk)

'Koploper' Cor Hoebeke na blessureleed weer goed op marathonkoers

sport

DELFT – Na een kwart eeuw voetbal wisselde Cor Hoebeke (62) de noppen en het gras in voor hardloopschoenen en bestrating. Hij ontpopte zich tot een getalenteerd hardloper, die al meer dan twintig marathons in de benen heeft. Na een jaar vol blessureleed bereidt hij zich voor op zijn eerste marathon van Amsterdam.

Door: Dennis van den Berg

"Al tijdens mijn periode in militaire dienst, werd mij door de sportinstructeur aangeraden om te gaan hardlopen. Toen koos ik echter voor het voetbal, omdat ik daar in die tijd veel plezier aan beleefde", verklaart Cor Hoebeke zijn aanvankelijke sportieve keuze. Hij verdiende zijn sporen als middenvelder bij onder meer Vitesse Delft, DSVP en Nootdorp: "Mijn loopvermogen kwam op die positie zeker van pas." Eenmaal halverwege de dertig beëindigde hij zijn voetballoopbaan en sloot hij zich aan bij AV'40, waar hij onder leiding van Frans Prins zijn hardloopvaardigheden verder ging verbeteren. Op zijn zevenendertigste liep hij zijn eerste trimloop van tien kilometer. Van één keer per week trainen ging hij uiteindelijk naar vier à vijf keer per week.
"Ik kreeg er zoveel lol in, dat ik in 1997 een trainingscursus hardlopen heb gevolgd. Niet lang daarna werd ik door AV de Koplopers benaderd: of ik zin en tijd had om bij hen tijdelijk een groep lopers te komen trainen?" aldus Hoebeke. Uiteindelijk zou hij deze groep zeventien jaar lang begeleiden op de woensdag- en vrijdagavonden. Gemiddeld eenmaal in de twee à drie weken stond hij in het weekend met andere lopers te wachten op het startschot van een wedstrijdloop. Hij liep de Kopjesloop van zijn vereniging 143 keer en kwam 58 keer als winnaar over de meet. Hoebeke's favoriete afstand is de halve marathon, maar ook met een hele marathon weet de Delftenaar wel raad: "Ik heb tot nu toe eenentwintig marathons gelopen en ben negentien keer onder de drie uur gefinisht."
Hoewel hij op relatief latere leeftijd met hardlopen is begonnen, heeft hij weinig blessureleed gekend tot 2013. "Toen kreeg ik een peesplaatblessure in mijn voet. Daar ben ik vijf maanden door uit de running geweest." In 2014 pakte Hoebeke de draad weer op en het werd een topjaar voor hem, met prima prestaties. Helaas keerde de peesplaatontsteking weer terug: en alsof dat nog niet genoeg was, brak hij vorig jaar een middenvoetsbeentje. "Vijf weken moest ik in het gips, en ik heb uiteindelijk negen maanden niet kunnen hardlopen."
Inmiddels heeft Hoebeke de draad weer opgepakt en finishte hij onlangs tijdens de halve marathon van Maassluis als eerste van zijn leeftijdsklasse in een tijd van 1 uur, 24 minuten en 13 seconden. Voor dit jaar heeft hij onder meer de City-Pier-City Loop op 6 maart, de Golden Ten Loop op Hemelvaartsdag 5 mei en de marathon van Amsterdam op 16 oktober in zijn agenda staan. "Ik heb altijd de marathon van Rotterdam gelopen, maar die is in april en dat komt voor mij nog te vroeg. Het is de eerste keer dat ik meedoe in Amsterdam en ik kijk ernaar uit. Zoals het nu gaat, hoop ik het nog een jaar of vijf vol te houden op dit niveau."