Wethouder Lennart Harpe (rechts), die samen met Anka Mulder de eerste paal heeft geslagen van het International Student House.
Wethouder Lennart Harpe (rechts), die samen met Anka Mulder de eerste paal heeft geslagen van het International Student House.

Bouw van het International Student House is begonnen

advertenties

DELFT – De bouw van het International Student House is begonnen. Studentenhuisvester DUWO zet een complex neer, dat bestaat uit een combinatie van ruim 330 kamers voor buitenlandse studenten, een studentencafé en bedrijfsruimten gericht op dienstverlening aan studenten. De eerste paal is in januari de grond in gegaan, op het bouwterrein aan de Schie. De officiële handeling werd verricht door wethouder Lennart Harpe, die in zijn portefeuille de beleidsgebieden Verkeer, Vervoer, Grondzaken, Vastgoed en Spoorzone heeft. Hij werd bij de handeling geholpen door Anka Mulder, vice-president Education & Operations van de TU Delft. De bouw van het International Student House is de laatste fase van de herontwikkeling van de TU-Noordcampus, waar DUWO de afgelopen jaren al twee studentencomplexen bouwde of herontwikkelde vanuit oude universiteitsgebouwen. Het complex aan het De Vries van Heijstplantsoen telt 297 woningen, dat aan het Mijnbouwplein 95. Het International Student House komt te staan aan de Professor Schermerhornstraat. Er wordt gebouwd op het terrein waar voorheen het DISH-hotel en een voormalige brandweerkazerne stonden. Het laatste gebouw werd in de zomer gesloopt. In de nieuwbouw aan de Professor Schermerhornstraat komen 332 woningen met een eigen douche en toilet voor buitenlandse studenten en - op de begane grond – 1.700 vierkante meter bedrijfsruimte. Deels daarin en in het naastgelegen TU-gebouw aan de Kanaalweg 4 komen uiteenlopende voorzieningen voor, buitenlandse, studenten. In zijn totaliteit wordt dit alles het multifunctionele International Student House, waarin onder meer studenten- en studieverenigingen, horeca, studentengezondheidszorg, vergaderzalen, fitnessruimte én huisvesting zijn bijeengebracht. Het centrum is bedoeld als een soort 'huiskamer' voor Delftse studenten, in het bijzonder voor de circa 2.400 buitenlandse studenten in de stad. Er zijn inmiddels al veel partijen die hebben laten weten geïnteresseerd te zijn in een plekje in het internationale studentencentrum. Voor het centrum komt een plein dat dienst gaat doen als ontmoetingsruimte voor campusbewoners en –gebruikers. Het hele complex zelf ligt rond een binnenplaats. De verwachting is dat de nieuwbouw eind 2016 jaar klaar is. Aansluitend wordt dan begonnen met de inrichting van de omgeving. Zo komt er achter het gebouw een park. Aan de Mijnbouwstraat komt een nieuwe entree die naar het park, het plein en de Professor Schermerhornstraat leidt. De aanleg van het park duurt zes tot acht maanden.