Menig Delftenaar heeft er moeite mee dit schap voorbij te lopen. Toch zijn er maar weinig die hulp zoeken bij de Delftse AA. (foto: Jesper Neeleman)
Menig Delftenaar heeft er moeite mee dit schap voorbij te lopen. Toch zijn er maar weinig die hulp zoeken bij de Delftse AA. (foto: Jesper Neeleman)

Meer alcoholproblematiek, maar bij de Anonieme Alcoholisten is het rustig

Algemeen

DELFT – Nederlanders en Delftenaren drinken steeds meer, maar op bijeenkomsten van de Delftse afdeling van Anonieme Alcoholisten is het steeds rustiger. De Delftse AA hoopt dat meer regiogenoten hier eens binnenstappen.

Ton en Rolf deden dat respectievelijk 16 en 14 jaar geleden voor het eerst. Ze leefden tot dat moment voor de drank. "Ik was 35 jaar verslaafd aan alochol. Ik raakte m'n vrouw en huis kwijt en bijna ook m'n baan", vertelt Rolf. "Bij mij liep het vooral de laatste tien jaar behoorlijk uit de hand", zegt Ton. "Ik ben toen bijna gescheiden, m'n leven was één grote ellende. " Beide mannen stopten bijna dagelijks met drinken. Om de volgende dag weer vrolijk te beginnen. "Want je wilt niet van je speeltje af", weet Ton. "Ik weet nog dat ik weleens wakker werd en dat ik niet wist welke dag het was. Moest ik nog naar m'n werk, of was ik al geweest?", blikt Rolf terug.

Het begin van het einde diende zich aan toen ze met knikkende knieën bij een AA-bijeenkomst naar binnenstapte. "Het is een soort vriendenclub, je kan er alles kwijt wat je wilt en iedereen begrijpt het", vertelt Ton. Het enige dat iedereen gemeen heeft is een alcoholprobleem. Juist het begrip is prettig, weten de twee. "Mensen zonder alcoholverslaving zeggen bijvoorbeeld: 'Dan stop je toch na twee glazen?'. Voor hen is dat geen probleem, maar dat werkt bij ons dus niet", zegt Rolf. De eerste anderhalf jaar dat hij AA-meetings bezocht werd dat weer eens pijnlijk duidelijk. "Dan dacht ik in het weekend: één of twee glaasjes kunnen wel weer. Maar op de AA-meeting mocht ik dan vertellen dat het me wéér niet gelukt was niets te drinken. Na een tijdje had ik daar geen zin meer in en bleef ik een paar maanden weg. Tjah, als je aan dat middel verslaafd bent, dan doe je stomme dingen. Daarom moest ik gewoon stoppen." En dat deed hij. Beide heren drinken nu al jaren niet meer. Er ging een wereld voor ze open. "Ik hoor nu weer vogels fluiten, kreeg dingen terug die jaren weg waren", weet Ton nog. Ze vonden allebei weer liefde en plezier in hun leven. En die oh zo belangrijke stappen naar een alcoholloos leven, zetten ze met hulp van hun AA-vrienden.

Nu helpen ze wekelijks anderen met een alcoholprobleem. Soms met succes, vooral als de verslaafde zelf echt wil. Ton: "Dan pas is de kans groot dat het lukt." Bezoekers krijgen in het begin een kaartje mee met daarop 06-nummers van ervaren AA-leden en de mededeling dat ze eerder hun telefoon dan de fles moeten grijpen. Hulp via de AA is anoniem, gratis en succesvol gebleken. Desondanks is het niet druk op de bijeenkomsten, donderdagavond van 19.30 uur tot 22.00 uur in buurthuis Gillis aan de Mozartlaan 668. Het aantal aanwezigen varieert van vier tot vijftien bezoekers. "Terwijl er volgens alle statistieken tussen de 4000 en 6000 probleemdrinkers in Delft zijn", weet Rolf. De Delftse AA sluit daarom graag aan bij de actie van het KBO en roept op om tijdens de vastentijd, die woensdag begint, veertig dagen niet te drinken. Ze zijn altijd welkom voor hulp en begeleiding. "Als mensen echt willen stoppen moeten ze zeker een keer langskomen, we helpen graag", zegt Ton. "En als ze binnenstappen en vervolgens 24 uur van de alcohol afblijven, dan zijn ze al een heel goed eind in de goede richting."