Gelukkig waren er al veel gulle gevers die hun steentje bijdroegen aan de restauratie, zoals Rabobank Zuid-Holland Midden. Links Marco Hofland van Rabobank Zuid-Holland Midden, rechts Arco Valkenburg.
Gelukkig waren er al veel gulle gevers die hun steentje bijdroegen aan de restauratie, zoals Rabobank Zuid-Holland Midden. Links Marco Hofland van Rabobank Zuid-Holland Midden, rechts Arco Valkenburg.

Restauratie Nieuwe Kerk vertraagd, genoeg uitdagingen in 2016

Algemeen

DELFT – De restauratie van de Nieuwe Kerk had in 2016 moeten worden afgerond, maar dat gaat niet lukken. Betrokkenen hopen komend jaar in elk geval de resterende 1,8 miljoen euro in te zamelen.

\Arco Valkenburg is voorzitter van het College van Kerkrentmeesters Beheer Oude en Nieuwe Kerk. Hij noemt de restauratie 'groot en complex'. "Groot, omdat we naast de restauratie van de kerk tegelijkertijd het gebouw herinrichten en ondergronds uitbreiden met vergader- en facilitaire ruimten. Het is complex vanwege de vele betrokken instanties, maar ook door de technische uitdaging van ondergronds bouwen."


- Loopt alles vooralsnog volgens plan?
Valkenburg: "Niet alles, maar gelukkig wel veel. Al het werk dat tot nu toe gepland en uitgevoerd is, bleef binnen tijd en budget. Komend jaar willen we verder met de herinrichting; zoals een nieuwe entree onder de toren. Ook willen we de kerkbanken vervangen door losse stoelen. Hierdoor wordt gebruik van de kerk flexibeler dan nu. Wat niet volgens plan gaat, is het bezwaar dat bij de rechter is ingediend tegen de bouwvergunning voor de ondergrondse faciliteiten. Het is afwachten hoe de rechter zal oordelen. Voor al het werk dat nog uitgevoerd moet worden, zullen we goed kijken of de plannen die we hebben binnen ons budget passen."

-Wordt de restauratie dan nog wel afgerond in 2016?
"Dat gaat niet lukken. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met het bezwaar dat is ingediend tegen de bouwvergunning. De rechtszaak zorgt voor een ernstige vertraging. Die zou wel eens één tot twee jaar kunnen zijn."

- Hoe is de bereidwilligheid om financieel bij te dragen aan de restauratie?
"Naast subsidies die we vanuit het rijk, de provincie en Delft hebben gekregen, dienen we zelf als Protestantse Gemeente drie miljoen euro op te brengen. Dat proberen we via fondsen en instellingen en via samenwerking met bedrijven. Ik ben blij om te zien dat ongeveer 45 procent tot nu toe door particulieren is opgebracht."

- Hoeveel geld is nog nodig?
"Op dit moment is nog 1,8 miljoen euro nodig voor het volledige restauratieprogramma. De stichting Fondswerving Restauratie Nieuwe Kerk Delft heeft het goed gedaan door al 1,2 miljoen euro binnen te brengen."

- Wat verwacht u van het komende jaar?
"Ik verwacht duidelijkheid over de wijze waarop door kunnen gaan met dit project. Verder reken ik erop dat het lukt de benodigde middelen binnen te halen."

- Wanneer is 2016 geslaagd?
"Als we volgend jaar weten hoe we de Nieuwe Kerk voor de toekomstige generaties kunnen blijven gebruiken. En dit project op een mooie wijze met steun van alle Delftenaren kan worden vervolgd."