Wethouder Förster, hier linksachter te zien tijdens het culinaire evenement 'Aan Tafel bij Lambert' in 2014, is tevreden over het bedrag dat Delft nu voor dit pand krijgt.
Wethouder Förster, hier linksachter te zien tijdens het culinaire evenement 'Aan Tafel bij Lambert' in 2014, is tevreden over het bedrag dat Delft nu voor dit pand krijgt.

D66 maakt geen vrienden bij oppositiepartijen

Politiek

DELFT – D66 heeft zich donderdagavond niet populair gemaakt bij de oppositie. Afgelopen weken schaarden zij zich bij de oppositie, die een iets andere aanpak van armoede wenste. Donderdag nam D66 genoegen met een weinigzeggende toezegging van wethouder Brandligt. Oppositie had het nakijken.

Het onderwerp armoede stond op initiatief van de SP ter discussie. Want, stelden de socialisten, steeds meer Delftenaren kampen met armoede en de gemeente doet steeds minder voor hen. Na weken van debatteren bleef één van de door SP voorgestelde oplossingen overeind: het vrijwillig automatisch inhouden van vaste lasten voor mensen met een bijstandsuitkering. Een meerderheid van alle oppositiepartijen plus D66 hadden hiervoor een motie ingediend. Hierin riep het de gemeente op deze regeling uit te werken en in te voeren. Wethouder Brandligt hield echter zijn poot stijf, hij zag weinig in het veranderen van de Delftse aanpak van armoede. Na bijna een uur schorsen was ook Christine Bel van D66 om. Zij nam genoegen met een toezegging dat Brandligt over dit nieuwe en in andere steden al bestaande instrument in gesprek gaat met partijen uit het Pact tegen Armoede. Dat werd haar niet in dank afgenomen. Meuleman noemde D66 vanwege die terugtrekkende beweging onbetrouwbaar. "Ik wilde het niet op één woord laten aankomen", reageerde Bel. Ook SP-fractievoorzitter Lieke van Rossum was verbaasd. "Nu trekt D66 zich onder druk van de wethouder terug. Als een meerderheid van de raad iets wil heeft het college dat uit te voeren, dacht ik. Maar blijkbaar werkt het niet zo in Delft." De complete oppositie stemde in met de motie, maar behaalde dus geen minderheid.
Onafhankelijk Delft voerde met hun moties een eenzame strijd. Zo ageerde die partij tegen de verkoop van het pand van Museum Lambert van Meerten aan de vereniging Hendrick de Keyser, voor 1,1 miljoen euro. "Dit pand is onder de prijs verkocht aan een commerciële partij, wij willen dat Delft het volle pond krijgt", zei Jan Peter de Wit van OD. "Wij hebben juist het idee dat we een goed deal hebben gesloten", reageerde wethouder Ferrie Förster. "Het bod dat we hebben gekregen ligt inderdaad iets onder de getaxeerde waarde, maar we hebben door het nu te verkopen ook geen extra kosten meer aan het pand." Alleen Onafhankelijk Delft stemde in met haar eigen motie. Dat gebeurde ook met hun motie over de aanpak van Jihadisme, waarin het veertien maatregelen voorstelde. Andere partijen konden zich echter wel vinden in de huidige Delftse aanpak. "Ik begrijp de strijdbare insteek van Onafhankelijk Delft", zei burgemeester Verkerk. "Die delen we, net als dat we de afschuw en woede over de aanslagen in Parijs delen. Maar ook het rijk en de experts vinden onze huidige aanpak van Jihadisme de juiste weg." Het financiële Delftse verzoek voor het bekostigen van die aanpak is door het Rijk voor 100 procent ingewilligd, merkte Verkerk op. "Dat zegt iets over onze aanpak."