Huub Halsema (D66) coördineerde de groep fractievertegenwoordigers, die afgelopen periode druk beraadslaagden over de profielschets van een nieuwe Delftse burgemeester.
Huub Halsema (D66) coördineerde de groep fractievertegenwoordigers, die afgelopen periode druk beraadslaagden over de profielschets van een nieuwe Delftse burgemeester.

'Wensen politiek en inwoners over nieuwe burgemeester komen behoorlijk overeen'

Politiek

DELFT – Delftse fractievertegenwoordigers afgelopen weken veel gesproken over de profielschets voor een nieuwe Delftse burgemeester. D66-fractievoorzitter Huub Halsema heeft dit proces gecoördineerd en is tevreden over de voortgang.

De elf fracties van de Delftse gemeenteraad hebben allemaal hun ideeën ingediend voor de profielschets. Huub Halsema kan daar inhoudelijk, tot de profielschets op 10 december officieel door de gemeenteraad wordt vastgesteld, inhoudelijk niet veel over zeggen.
Wat hij er wèl over kwijt kan, is dat de gesprekken met de fractievertegenwoordigers goed verliepen. "Zoals je vooraf hoopt dat het gaat", vertelt Halsema. "Ik merkte wel dat iedereen er serieus mee bezig is. Goed om te zien. Een burgemeester is toch een belangrijk figuur in de stad. En je hebt een burgemeester niet voor een jaar, maar eerder voor zes, twaalf of achttien jaar. Dan moet je goed met elkaar kijken wat je over zo'n langere periode wilt in Delft en welke rol een burgemeester daarin kan vervullen." Een burgemeester heeft meerdere rollen, geeft Halsema aan. "Hij of zij is voorzitter van de raad en het college, maar ook vertegenwoordiger van de inwoners van Delft."

Meningen
Daarom zijn recent ook de leden van het Delfts Internet Panel (DIP) om hun meningen over de nieuwe burgemeester gevraagd. Zij konden aanvinken welke eigenschappen ze belangrijk vinden, maar ook open vragen beantwoorden. "Daar zijn flink wat reacties op gekomen." Die kunnen nog op tijd worden verwerkt, voordat de profielschets een feit is, garandeert Halsema. "Ook omdat het een digitale enquête was." Omdat veiligheid een belangrijke portefeuille voor de burgemeester is, is ook met de politie en het Openbaar Ministerie contact opgenomen om te horen wat deze partijen voor nieuwe burgemeester wensen. Verder zijn vanuit deze groep geen andere instanties benaderd. "Maar het staat de fracties afzonderlijk vrij om dat te doen", zegt Halsema daarover.
Huub Halsema heeft afgelopen weken ook de verhalen in de krant Delft op Zondag gelezen, waarin vertegenwoordigers van allerlei organisaties in de stad vertelden wat voor soort burgemeester ze in Delft graag zouden zien. En nu hij afgelopen weken Delftenaren iets over de nieuwe burgemeester heeft horen zeggen en de input vanuit het DIP overziet, ziet hij de nodige overeenkomsten. "Je hoort toch wel de wens dat mensen zich vertegenwoordigd willen voelen, graag een toegankelijke burgemeester zien en één met een groot netwerk. Ik heb wel het idee dat de wensen van inwoners behoorlijk overeenkomen met wensen van de raad. Goed om te zien. Het zou me ook wel verbazen als de wensen van de inwoners een hele andere kant op zouden gaan."
Momenteel wordt hard gewerkt aan de profielschets, die donderdag 10 december dus door de raad wordt vastgesteld.
Diezelfde raadsvergadering wordt een vertrouwenscommissie benoemd. Begin volgend jaar worden advertenties geplaatst en kunnen kandidaten gaan solliciteren. Volgens planning wordt het hele proces in de zomer van 2016 afgerond en heeft Delft een nieuwe burgemeester.